Ούτε θέλουν να το συζητήσουν,

ούτε να ενημερωθούν για το ΠΔ

κι όταν υπογραφεί το ΠΔ, απλώς θα διαβουλευτούμε για το εισιτήριο που θα έχει ήδη καθοριστεί από το ΠΔ, όπως όλα τα πάμπολλα θέματα του Ολύμπου

 

 

 

 

 

Δέκα μέρες μετά την αποκάλυψη της Ε τ Ο για την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπίσει εισιτήριο στον Όλυμπο, το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Δίου-Ολύμπου. Απασχόλησε το σώμα στη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης ενημέρωση, αλλά δεν συζητήθηκε, όπως είχε προτείνει με έγγραφο αίτημά της η “Λαϊκή Συσπείρωση” Δίου-Ολύμπου.

Στην ενημέρωση προς το σώμα που ήταν βέβαιο ότι θα κάνει ο δήμαρχος Βαγγέλης Γερολιόλιος προς το σώμα, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει τίποτα προς συζήτηση αυτή τη στιγμή, ότι ήταν ένα θέμα που ήρθε άτσαλα στο προσκήνιο, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητηθεί άμεσα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, παρά ένα σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης και μια μελέτη ιδιώτη και βεβαίωσε ότι το θέμα θα απασχολήσει και με ανοιχτή τοπική διαβούλευση, όταν θα μπορεί να υλοποιηθεί κι αυτό προαπαιτεί την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο που επίκειται και μάλιστα σύντομα. Τις απόψεις τους κατέθεσαν και δημοτικοί σύμβουλοι και αναμένεται η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Κ. Κουρίτα, να συλλέξει τις απαιτούμενες υπογραφές συναδέλφων της και να καταθέσει αίτημα για Ειδική Συνεδρίαση με μοναδικό θέμα το εισιτήριο στον Όλυμπο.

 

Ο δήμαρχος, στην ενημέρωσή του ανέφερε και την επιστολή που έστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στην οποία -σύμφωνα με πληροφορίες της Ε τ Ο- διαβεβαιώνει ότι ο Δήμος Δίου-Ολύμπου έχει ήδη ασχοληθεί με το θέμα του εισιτηρίου (χωρίς να αναφέρει με ποια αφορμή ή εντολή) και μπορεί να καταθέσει προτάσεις που να βελτιώνουν το τελικό αποτέλεσμα, ότι ο τιμοκατάλογος επιβάλλεται να αλλάξει, ότι πρέπει να είναι σαφές ότι το εισιτήριο θα έχει ανταποδοτικά οφέλη και στην προστασία του Ολύμπου και στην ασφάλεια των επισκεπτών και σε άλλους τομείς, ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι οι εισπράξεις θα καταλήγουν στον Φορέα Διαχείρισης και ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει διαβούλευση.

 

 

 

Οι διακοπές, ασυνέχειες και τα κενά που υπάρχουν στο βίντεο δεν οφείλονται στην Ε τ Ο, αλλά στα προβλήματα  της μετάδοσης και της εγγραφής της συνεδρίασης, με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου.

 

 

Η άποψη της Ε τ Ο

Παρά την επίμονη προσπάθεια του δημάρχου να υποβαθμίσει το θέμα και να πείσει ότι δνε υπάρχει κανένας λόγος να συζητηθεί τώρα, είναι δεδομένο ότι ο Βαγγέλης Γερολιόλιος κυρίως προσπαθεί να αποφύγει κάτι άλλο, σημαντικότερο. Μια συζήτηση που -και με αφορμή το εισιτήριο να εκκινήσει- θα καταλήξει πολύ γρήγορα στο κυρίως θέμα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο. Όπως και ο ίδιος επιχειρηματολόγησε, το ΠΔ είναι απαραίτητο για να υπάρξει εισιτήριο. Όπως ακροθιγώς επεσήμανε ο Στέργιος Φαρμάκης επιβεβαιώνοντας αυτή την σχέση των δύο επικείμενων εξελίξεων, όταν θα υπογραφεί το ΠΔ “όλα θα ‘χουν τελειώσει”. Και είναι δεδομένο ότι το συγκεκριμένο ΠΔ -όπως και ο δήμαρχος περιέγραψε- “μαγειρεύεται”-καταρτίζεται από το 2010, είναι έτοιμο για υπογραφή, αλλά μετά από πολλές διαβουλεύσεις, διαδοχικές και αλληλοκαλυπτόμενες, διαφορετικών κυβερνήσεων, κανείς δεν γνωρίζει τι περιέχει και τι διευθετεί. Και ενώ είναι κατανοητό απ όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους (από τους αιρετούς και τις παρατάξεις τους, ως τους διάφορους συλλόγους και φορείς, τοπικά και πανελλαδικά) ότι αν θέλουν να έχουν άποψη και γνώμη για το θέμα του εισιτηρίου, θα έπρεπε να γνωρίζουν τι περιέχει η διαβούλευση για το ΠΔ, κανείς δεν πρόβαλλε κανένα σχετικό αίτημα. Και οι τρεις τελευταίες διαβουλεύσεις είχαν σχεδόν άγνωστα αποτελέσματα. Αποκαλυπτική των προθέσεων της Πολιτείας θα ήταν ακόμη και η ενημέρωση για το ποιες προτάσεις “κόπηκαν” από τον νομικό έλεγχο στις τρεις τελευταίες απόπειρες, Αλλά ακόμη κι αυτό το ελάχιστο κανείς δεν το συζητά καν, πολύ περισσότερο κανείς δνε το απαιτεί. Κι έτσι όλα συνεχίζουν να είναι έτοιμα για την μεγάλη, πανηγυρική, ταυτόχρονη ανακοίνωση Προεδρικού Διατάγματος, υποψηφιότητας για Κατάλογο της UNESCO και …το εισιτήριο. Η δε διαδικασία κατάρτισης ΚΥΑ για το εισιτήριο αποκάλυψε και κάτι επίσης σημαντικό: προνομιακά κάποιοι και μετείχαν στην άτυπη….”υπηρεσιακή” διαβούλευση και βολιδοσκοπήθηκαν για τις απόψεις τους και προνόμια εξασφάλισαν. Ενώ η κύρια μάζα των ενδιαφερομένων, οι Έλληνες πολίτες και οι φίλοι του Ολύμπου παγκόσμια, δεν θα ήξεραν το παραμικρό, αν η Ε τ Ο δεν αποκάλυπτε την ΚΥΑ. Και την μελέτη για την ΚΥΑ που θα δημοσιευτεί σήμερα ολόκληρη. Για να πάρει μια γεύση των διαδικασιών και της ποιότητας του προβληματισμού των …υπηρεσιακών παραγόντων, η κύρια μάζα.