Απολογισμός, πρόεδρε…

ή τσάϊ και συμπάθεια και τηλε-συνεδρίαση;

“Κάθε φορέας, δημότης, κάτοικος ή φορολογούμενος από το Δήμο έχει δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό στη συνεδρίαση αυτή.”

 

 

 

 

Ειδική απολογιστική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας, την Τετάρτη 15.9.2021, ανακοίνωσε χθες (10.9.2021), ο πρόεδρος του σώματος, Κωνσταντίνος Σαμαράς, στην προσπάθειά του να υλοποιήσει μια υποχρέωση της δημοτικής αρχής που παραβλέφθηκε ως τώρα, κυρίως λόγω πανδημίας.

Προσπάθεια που ήδη υπονομεύεται από μια λεπτομέρεια, πολύ συνηθισμένη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αλλά πολύ σημαντική. Στην πρόσκληση για την ειδική συνεδρίαση που ήδη δημοσιεύτηκε υπονοείται το σημαντικότερο και μοναδικό στοιχείο της ειδικής αυτής συνεδρίασης: η συμμετοχή του κοινού, όποιου ενδιαφέρεται να την παρακολουθήσει. Πολύ περισσότερο, η πρόσκληση περιέχει και κάτι, επίσης πολύ συνηθισμένο λόγω πανδημίας, που αντιστρατεύεται όσα ο Νόμος ορίζει για την συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την προειδοποίηση ότι “Σε περίπτωση κακοκαιρίας η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη”. Στην πρόσκληση γίνεται επίκληση και αναφορά των σχετικών με την πρόσκληση Νόμων, εκ των οποίων ένας ορίζει κατηγορηματικά ότι στην συγκεκριμένη συνεδρίαση “Κάθε φορέας, δημότης, κάτοικος ή φορολογούμενος από το Δήμο έχει δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό στη συνεδρίαση αυτή.” Η δυνατότητα και υποχρέωση αυτή περιγράφεται σαφώς στην παράγραφο 5, του άρθρου 217 του Νόμου που επικαλείται ο πρόσεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου: “Καλείστε στην Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ημέρα Τετάρτη 15.09.2021 και ώρα 17:30, με θέμα: «Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής», σύμφωνα με το άρθρο 217 του ν. 3463/2006 (114 Α), όπως ισχύει.”

Οπότε, αν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και η δημοτική αρχή θέλουν να τηρήσουν τους Νόμους και τον Νόμο που ορίζει τα της ειδικής απολογιστικής συνεδρίασης, δύο είναι τα ενδεχόμενα:

  • ή η συνεδρίαση θα γίνει ζωντανά και με την συμμετοχή “κάθε φορέα, δημότη, κάτοικου ή φορολογούμενου από το Δήμο (που έχει δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό στη συνεδρίαση αυτή)
  • ή αν η ζωντανή συνεδρίαση (η δια ζώσης) δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ανοιχτό χώρο, λόγω καιρού, τότε θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συμμετοχή κάθε ενδιαφερόμενου -φορέα ή ατόμου- στην τηλε-διάσκεψη.

Υπάρχει χρόνος να διορθωθεί η πρόσκληση και να επιβεβαιωθεί η επιλογή του προέδρου και της δημαρχίας να εξασφαλίσουν την εφαρμογή της παραγράφου 5 του άρθρου 217 του νόμου 3463/2006 (114 Α), όπως ισχύει. Ή αν σιωπηλά και εκμεταλλευόμενοι την πανδημία θα υλοποιήσουν μια σημαντική υποχρέωση προς τους δημότες με τον τυπικότερο τρόπο και -ουσιαστικά- καταστρατηγώντας ζωτικό δικαίωμα δημοτών, ως άτομα ή ως φορείς.

Ταυτόχρονα με το ρεπορτάζ, η Ε τ Ο θα απευθύνει σχετικό ερώτημα στον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης Δίου-Ολύμπου, προκειμένου να επιβεβαιωθεί και επίσημα τι ισχύει για την συγκεκριμένη ειδική απολογιστική συνεδρίαση και σε σχέση με την ΚΥΑ στην οποία παραπέμπει η πρόσκληση του Κ. Σαμαρά, η οποία λήγει την Δευτέρα 13.9.2021.

 

Καλείστε στην Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ημέρα Τετάρτη 15.09.2021 και ώρα 17:30, με θέμα: «Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής», σύμφωνα με το άρθρο 217 του ν. 3463/2006 (114 Α), όπως ισχύει.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης στο χώρο του αμφιθεάτρου του πάρκου Λιτοχώρου (Θεατράκι), τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ορίζονται στη με αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 53950(ΦΕΚ 4054 Β/04.09.2021) ΚΥΑ «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 6:00.»

Σε περίπτωση κακοκαιρίας η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 10 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, (ΦΕΚ 55 Α) «Μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19» που κυρώθηκε με άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (ΦΕΚ 76 Α), καθώς και στη με αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 53950(ΦΕΚ 4054 Β/04.09.2021) ΚΥΑ.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

 

Κωνσταντίνος Σαμαράς

 

Κοινοποιείται

1.- Δήμαρχο Δίου Ολύμπου

2.- Γενική Γραμματέα Δήμου Δίου Ολύμπου

3.- Δημοτικούς Συμβούλους

4.- Προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος

5.- Προϊσταμένη Διοικητικών-Οικονομικών Υπηρεσιών

5.- Προϊσταμένους Τμημάτων

6.- Νομική Υπηρεσία Δήμου Δίου Ολύμπου.

7.- Προέδρους Κοινοτικών Συμβουλίων

8.- Επιστημονικούς συνεργάτες

9.- Συμπαραστάτη του Δημότη Δήμου Δίου Ολύμπου

10.-Μέσα ενημέρωσης