Πάλι στα “κόκκινα” και σε επίπεδο 4

σε lockdown και η Πιερία

από σήμερα το πρωί ως τις 24.9.2021

 

 

Στο “κόκκινο” και το επίπεδο 4 του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας βρίσκεται από τις 6 σήμερα το πρωί και πάλι η Πιερία, “στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση”, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μέτρα αυτά θα είναι σε ισχύ ως και την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00 και η επιβολή τους κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα έχει καταστεί πλέον κυρίαρχη. Την αυξητική τάση κατέγραψε και ο έλεγχος των λυμάτων του Δήμου Κατερίνης για το τετραήμερο 7-10.9.2021.

Μετά τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σήμερα και η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την ανησυχία της για την απουσία αποτελεσματικών μέτρων κατά της νέας έξαρσης της πανδημίας και ειδικότερα για την κατάσταση στα σχολεία και το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

 

 

 

 

Στο επίπεδο 4 του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα

Παρατείνεται η ισχύς των ειδικών μέτρων σε Ευρυτανία και Αργολίδα

 

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας και Αργολίδας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Παράλληλα, στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και ο Δήμος Ικαρίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

 

 

 

Δήμος Κατερίνης
Τμήμα Επικοινωνίας – Τύπου
16-09-2021

Συνεχίζει η αυξητική τάση της έκκρισης ιικού φορτίου στα λύματα της Κατερίνης

Συνεχόμενα αυξημένη έκκριση ιικού φορτίου στα λύματα της Κατερίνης καταγράφει η επικαιροποιημένη έκθεση συμπερασμάτων από την ανάλυση δειγμάτων που έλαβε από το Βιολογικό Καθαρισμό Κατερίνης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Φαρμακολογίας Τμήμα Φαρμακευτικής – Εργαστήρια Βιολογίας Ανάπτυξης και Γενικής Μικροβιολογίας, Τμήμα Βιολογίας).

Η συγκεκριμένη εικόνα αφορά ημερομηνία παραλαβής δειγμάτων: 13/09/2021 και ημερομηνίες δειγματοληψίας: 07/09/2021 – 10/09/2021, ενώ κάνει λόγο για «θετικότητα ως προς την παρουσία του ιού SARS-CoV-2».

Υπενθυμίζεται, ότι, οι αναλύσεις στα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού ξεκίνησαν από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη και διενεργούνται με πρωτοβουλία του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του ΔΙΠΑΕ, που εδρεύει στην πόλη μας, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Κατερίνης και τη ΔΕΥΑΚ.

 

 

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Πιερίας του ΚΚΕ,
με αφορμή την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στο νομό Πιερίας.

 

Τις τελευταίες μέρες παρουσιάζεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊου στο νομό Πιερίας, γεγονός που προκαλεί δικαιολογημένα την ανησυχία του λαού της περιοχής.

Αυτή την ανησυχία έρχεται να την ενισχύσει η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ανά το νομό. Το “ούτως η άλλως”  αποδυναμωμένο σύστημα υγείας, με τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές και υγειονομικό προσωπικό, έρχεται να επιβαρύνει η απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή εργασίας μεγάλου μέρους των εργαζομένων, με ορατό πλέον τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας κλινικών.

Το μη-ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αποτελεί ακόμη ένα λόγο ανησυχίας και προκαλεί την δικαιολογημένη αγανάκτηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών,  καθώς όλους αυτούς τους μήνες δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.
Για μία ακόμη χρονιά τα σχολεία ανοίγουν με 25 μαθητές ανά τμήμα, λόγω μεγάλων κενών σε εκπαιδευτικούς  και έλλειψη σε αίθουσες διδασκαλίας, ανοίγουν με μειωμένο προσωπικό καθαριότητας και πολλά ακόμα προβλήματα, που είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής η οποία δεν θέτει ως ιεράρχησή της την ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες στις οποίες ζούμε σήμερα.

Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, κυβέρνηση και τοπική διοίκηση δεν πήραν κανένα ουσιαστικό  μέτρο για να προστατέψουν  την υγεία του λαού, για αυτό και η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Πιο συγκεκριμένα:

– Σε πολλούς εργασιακούς χώρου και κλάδους όπως στον τουρισμό, το εμπόριο την μεταποίηση κ.α, οι εργοδότες δεν τηρούν τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα για λόγους κόστους. Συνέπεια όλου αυτού, πολλοί εργαζόμενοι να εκτίθενται καθημερινά στον ιό, διακινδυνεύοντας την υγεία και τη ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους.

– Σε ώρες αιχμής ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες δεν τηρήθηκαν τα υγειονομικά μέτρα των αστικών συγκοινωνιών, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός και να γίνονται πυρήνες μετάδοσης.

– Αντί να ενισχυθούν τα υγειονομικά κλιμάκια που θα  διεξάγουν προληπτικούς ελέγχους σε εργαζόμενους, επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους, ενισχύθηκε η λογική της ατομικής ευθύνης αλλά και το κλίμα εφησυχασμού.

Η Τ.Ε Πιερίας του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής να αγωνιστεί και να διεκδικήσει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Οι απαγορεύσεις και τα τοπικά lockdown, τα συνεχόμενα “άνοιξε-κλείσε” στα οποία επιδίδεται η κυβέρνηση, χωρίς να παίρνει κανένα άλλο μέτρο για την προστασία της υγείας του λαού, δεν λύνουν το πρόβλημα. Διεκδικούμε:

– Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, αξιοποίηση χώρων και αιθουσών και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός με 15 μαθητές ανά τάξη. Καμία διδακτική ώρα χαμένη.

– Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την επαρκή καθαριότητα των σχολείων.

– Να λειτουργήσουν κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, διεξαγωγής τέστ και εξατομικευμένης παρακολούθησης, με ευθύνη του κράτους στα σχολεία. Μαζικά δωρεάν τέστ για όλους.

– Να πυκνώσουν τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών αλλά και των σχολικών λεωφορείων, ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός.

– Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού στο Γ.Ν. Κατερίνης και τις άλλες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νομού, να παρθεί πίσω το μέτρο της αναστολής εργασίας. Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση της υγείας.

– Δημόσια δωρεάν διαγνωστικά τεστ για όλους, στο σύνολο του νομού Πιερίας αλλά και στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

– Ουσιαστική ενημέρωση του πληθυσμού για τον εμβολιασμό, πλήρης προληπτικός έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων.

– Ενίσχυση μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζόμενων μέσα στους χώρους δουλειάς.

Όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι ο αγιάτρευτος ιός είναι ο καπιταλισμός, που λογαριάζει μονάχα τα κέρδη των λίγων – των μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος της εργατικής τάξης, σε βάρος συνολικά του λαού. Μαζί με τον καθημερινό αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων μας, παλεύουμε για ριζικές ανατροπές, που θα βάζουν στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό. Αυτή η κοινωνία είναι ο Σοσιαλισμός, όπου σήμερα είναι αναγκαίος και επίκαιρος όσο ποτέ.