“Κάναμε αυτό που άξιζε στον Όλυμπο”

ο υφυπουργός που συνυπέγραψε με την ΠτΔ

το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα για το ψηλότερο της Ελλάδας, διασημότερο του κόσμου και μοναδικής οικολογικής αξίας για όλο τον πλανήτη βουνό

 

 

 

 

 

Οι Φορείς θα γίνουν Μονάδες Διαχείρισης.

Δεν θα έχουν ΔΣ, αλλά τεχνοκράτη διευθυντή και κεντρική διοίκηση τον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Το προσωπικό τους θα συνεχίσει να δουλεύει και όχι με “μπλοκάκια”.

Και θα αυξηθεί.

Και δεν θα δουλεύει στα γραφεία, να παλεύει με στοίβες χαρτούρα, αλλά έξω, στο βουνό, να το προστατεύει με την βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Στον Όλυμπο δεν χωράνε επεμβάσεις ασύμβατες κι αταίριαστες με τον χαρακτήρα του.

Οι τοπικές κοινότητες θα μπορέσουν τώρα να ευεργετηθούν, αλλά με κανόνες.

Και πρώτος κανόνας και προσευχή του ίδιου και της κυβέρνησής του, είναι η προστασία της βιοποικιλότητας, της παγκοσμίως μοναδικής βιοποικιλότητας του Ολύμπου.

Που απέκτησε πια Προεδρικό Διάταγμα, μετά τόση καθυστέρηση.

Και θα καταχωρηθεί σε λίγο και στον δεύτερο Κατάλογο της UNESCO και θα υπαγορεύει κι αυτός τα της προστασίας και της διαχείρισής του.

Και αρμόδιος για αυτά θα είναι ο Φορέας. Η Μονάδα Διαχείρισης.

Η συζήτηση για το εισιτήριο είναι άκαιρη.

Και δεν τίθεται θέμα για την ανταποδοτικότητα.

Τώρα πια και με ενέργειες του ΟΦΥΠΕΚΑ, θα μπορούν να εισρεύσουν κονδύλια για την προστασία και την ανάδειξή του. Τα έσοδα θα καταλήγουν μόνο στον Όλυμπο.

Η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία και ο ΟΦΥΠΕΚΑ και πιθανώς και η νέα διοίκηση της Μονάδας, ετοιμάζουν ένα πολύ μεγάλο “πακέτο” για τον Όλυμπο. Ένα “Όλυμπος Project”. Μπορεί να το άφησε να διαφανεί και ο δήμαρχός μας στον απολογισμό του, αλλά ο Γιώργος Αμυράς απέφυγε να πει το παραμικρό. Μη “μας πέσουν” και πολλά και απότομα. Έχουν ήδη κερδίσει 40 ημέρες από την υπογραφή του ΠΔ ως σήμερα για την προετοιμασία του υπό σχετική μυστικότητα. Πρέπει να εγκατασταθεί και η νέα διοίκηση/τοπική διαχείριση…

Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα για τον Όλυμπο και όσους ενδιαφέρονται γι’ αυτόν, είπε στην Ε τ Ο ο Γιώργος Αμυράς, ο υφυπουργός που έβαλε την υπογραφή του δίπλα σ’ αυτήν της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Διάταγμα που κόντεψε τα 12 χρόνια “κυοφορίας”. Η ορμή του ρεπόρτερ -να ρωτήσει όσα περισσότερα μπορεί- και η πίεση χρόνου, άφησαν μια ερώτηση αναπάντητη. Μπορεί να πρόκειται για σημαδιακό κενό και μοιραία παράλειψη. Γιατί, ένας Όλυμπος με το Προεδρικό Διάταγμα στην τσέπη του, VIP θέση σε δύο καταλόγους της UNESCO και το ευρωπαϊκό δίκαιο να ορίζει επίσης το επίπεδο προστασίας του, θέτει αυτόματα το επόμενο μέγα ερώτημα: πότε θα τον απαλλάξουμε απ΄ το εντελώς ασύμβατο με την φήμη, την ομορφιά του και την αξία του, πεδίο βολής; Και σίγουρα αυτό θα είναι το πρώτο ερώτημα της Ε τ Ο στην επόμενη συνέντευξη του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.