Προσωπικός Βοηθός για ΑμΕΑ

πιλοτικά από το 2022

“… Ένα νομοσχέδιο με έντονα κοινωνικό πρόσημο, με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που επιλύει χρόνια ζητήματα των ευάλωτων συμπολιτών μας …”

 

 

 

 

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου:

Στο επίκεντρο τα παιδιά και τα Άτομα με Αναπηρία, θέτει το νομοσχέδιο του  Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Προσωπικός βοηθός για ΑΜΕΑ, προστασία Ανηλίκων.

 

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο, το οποίο, μεταξύ άλλων,  περιλαμβάνει διατάξεις για:

– την παιδική προστασία και την αποτροπή φαινομένων κακοποίησης, με καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως ο θεσμός του Υπεύθυνου Προστασίας Ανηλίκων  και το Εθνικό Σύστημα Καταγραφής και Παρακολούθησης Αναφορών περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων.

– την προσχολική ηλικία, καθώς με το πρόγραμμα «ΚΥΨΕΛΗ» οι βρεφικοί και νηπιακοί σταθμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, αποκτούν για πρώτη φορά ένα ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.

– την υποχρεωτική τακτική παρακολούθηση των βρεφών και νηπίων από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, με στόχο τον εντοπισμό τυχόν μαθησιακών δυσκολιών και αναπτυξιακών προβλημάτων.

– την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας, ώστε τα παιδιά σε κλειστές δομές να βρίσκουν πιο εύκολα τη δική τους οικογένεια.

–  την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού, με σκοπό την προώθηση της αυτόνομης διαβίωσης των Ατόμων με Αναπηρία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ιδίων και των οικογενειών τους.

Δικαιούχοι του Προσωπικού Βοηθού θα είναι όλα τα Άτομα με Αναπηρία, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και τόπου διαβίωσης, χωρίς να χάνουν κανένα προνοιακό επίδομα.  Το πρόγραμμα ξεκινά πιλοτικά το 2022 για άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία κάθε μορφής από 16-65 ετών, ενώ θα ληφθούν υπόψιν διάφοροι παράγοντες με έμφαση στα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε πρωτίστως να λάβουν το Βοηθό αυτοί που τον έχουν περισσότερο ανάγκη.

Ένα νομοσχέδιο με έντονα κοινωνικό πρόσημο, με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που επιλύει χρόνια ζητήματα των ευάλωτων συμπολιτών μας.