Η μεγάλη διαφορά

ήταν πάντα στις λεπτομέρειες

κι όλα είναι διαφορετικά, χάρις σε μια μικρή παρένθεση με έναν αριθμό και δυο λέξεις – αλλά για περισσότερα θα μας ενημερώσει η αρμόδια…

 

 

 

 

 

 

Αύριο, η Επιτροπή Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα συνεδριάσει για να ασχοληθεί με 10 θέματα της αρμοδιότητάς της. Το 3ο θέμα έχει τίτλο “Γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων νέας πτηνοτροφικής μονάδα δυναμικότητας 94.500 ορνίθων πάχυνσης ανά εκτροφή (567.000 πτηνά/year), της εταιρείας ΚΟΤΟΦΑΡΜ ΙΚΕ, στη θέση ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΡΙΑ, αγρ/τος Τ.Κ. Μακρύγιαλου, Δ.Ε. Μεθώνης, Δ. Πύδνας – Κολινδρού, Π.Ε. Πιερίας, Π.Κ.Μ. (αρ. κλ.50)”. Σύμφωνα με την πρόσκληση της συνεδρίασης, στους εισηγητές του 3ου θέματος συμπεριλαμβάνονται η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και υπάλληλος του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Π.Ε. Πιερίας.

Σε όλα τα άλλα υπόλοιπα θέματα κανείς αντιπεριφερειάρχης δεν είναι εισηγητής. Εισηγητές είναι περιφερειακοί σύμβουλοι των περιοχών που αφορούν και προέρχονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Ο αντιπεριφερειάρχης κος Γιουτίκας που εισηγείται το πρώτο θέμα είναι και πρόεδρος της Επιτροπής και είναι καθήκον του να βεβαιώσει για την πιστότητα των πρακτικών. Μόνο στο τρίτο θέμα είναι εισηγητής αντιπεριφερειάρχης, της ΠΕ Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, η οποία δεν είναι μέλος της Επιτροπής.

Μια μεγάλη διαφορά σε όσα επικρατούν στην Πιερία και στην Αντιπεριφέρειά της και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην Επιτροπή Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι αυτή που καταγράφεται λακωνικά στον τίτλο του 3ου θέματος, σε μια παρένθεση που φιλοξενεί έναν αριθμό και δύο λέξεις: (567.000 πτηνά/year), όπου year είναι -σίγουρα- το “έτος”, αγγλιστί. Και είναι σημαντική, ζωτική και τεράστια η διαφορά που κάνει αυτή η παρένθεση σε έναν τίτλο θέματος σε δημόσιο έγγραφο, σε δημόσια συνεδρίαση δημοσίου οργάνου. Για να κατανοήσετε την διαφορά όσοι ακόμα δεν ασχοληθήκατε με παρόμοια θέματα… εδώ στην Πιερία, στην Αντιπεριφέρεια, στον Δήμο Δίου-Ολύμπου, σε δημόσια έγγραφα και σε μελέτες ιδιωτών που υιοθετούνται πλήρως από αιρετούς, επικρατεί πολλά χρόνια τώρα …η έλλειψη αυτής της παρένθεσης. Και είναι αυτή η παρένθεση πάρα πολύ ζωτική και καίρια, όση είναι η διαφορά μεταξύ 198.000 ορνίθων και 1.188.000 ορνίθων ή 75.600 ή 90.000 και 540.000 (ορνίθων, πάντα). Κι είναι πολύ παράξενη παραλειψη, όταν κι ο δήμαρχος κι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κι όλη τους η παράταξη και οι συνδιοικητές τους και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιό μας ΔΕΝ αναφέρονται σε καμία περίπτωση σ’ αυτή την παρένθεση. Την παρένθεση που περιγράφει την πραγματικότητα και δεν την συγκαλύπτει.

Και είναι σίγουρα και τεράστια η διαφορά ακόμη και μεταξύ όμορων Δήμων (ως Δήμων της ίδιας Πιερίας) και μεταξύ όμοιων, πολιτικά, δημάρχων. Στην μια περίπτωση, για ένα μήνα και βάλε, ο δήμαρχος δεν έκανε τίποτα για όσα έλαβε έγγραφη εντολή. Και αφού το θέμα προκάλεσε την αντίδραση μιας κοινότητας και του τοπικού της συμβουλίου, τρέχει τώρα να “μπαλώσει” ευθύνες και καθήκοντα. Με κάλπικες αντιρρήσεις της τελευταίας στιγμής -που είχε τρεις μήνες περιθώριο, όχι απλώς να προβάλλει, αλλά και να επιβάλλει-, εξασφαλίζοντας τα συμφέροντα του Δήμου και της τοπικής κοινότητας. Και απ΄ τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το ίδιο συνέβη κι άλλες φορές στα δύο χρόνια της δημαρχίας του και στα χρόνια και του προηγούμενου δημάρχου που κι αυτός ψήφισε προχθές ότι και ο σημερινός δήμαρχος, για το συγκεκριμένο θέμα.

Στον αντίποδα, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού και ο δήμαρχός του. Και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που ψήφισε σήμερα -έστω- κατά της αδειοδότησης πτηνοτροφείου “δυναμικότητας 94.500 ορνίθων πάχυνσης ανά εκτροφή (567.000 πτηνά/year)”. Για το οποίο αποφαίνεται αύριο η αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Και για την απόφαση της οποίας θα έχουμε την τύχη και την χαρά να μας ενημερώσει η αντιπεριφεριεάρχης μας, Σοφία Μαυρίδου, πλήρως και ενδελεχώς, όπως το συνηθίζει να μας ενημερώνει. Σήμερα πχ έστειλε δύο -2- δελτία Τύπου: ένα για τις ευχαριστίες ενός αθλητικού συλλόγου προς την ίδια και ένα δεύτερο με τα συγχαρητήρια της ιδίας προς το σύλλογο για μια πανελλήνια νίκη του (δεύτερη θέση). Ενημέρωση στην Πιερία σημαίνει “Σοφία Μαυρίδου”. Κοιμόμαστε ήσυχοι. Εύγε.-