Στα Κτηματολογικά Γραφεία

οι ασκούμενοι δικηγόροι

με πρόταση της Άννας Μάνη-Παπαδημητρίου

 

 

 

 

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου:
Δεκτή η πρόταση της βουλευτού για ασκούμενους δικηγόρους στα Κτηματολογικά Γραφεία

Ομιλία για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

 

  Δεκτή έγινε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κώστα Τσιάρα, η πρόταση της Βουλευτού κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, να υπάρξει πρόβλεψη για τη δυνατότητα άσκησης των ασκούμενων δικηγόρων, πέρα από τα Υποθηκοφυλακεία και στα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας.

  Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Υπουργός, «την πρόταση της κυρίας Μάνη την έχουμε ήδη λάβει υπόψιν και θα τη συμπεριλάβουμε στη νομοτεχνική βελτίωση».

  Μία πολύ θετική εξέλιξη για τα Κτηματολογικά Γραφεία όλης της χώρας που έχουν επιβαρυνθεί με τεράστιο φόρτο εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του Κτηματολογικού Γραφείου της Κατερίνης, αλλά και για τους ασκούμενους δικηγόρους που θα αποκομίσουν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρία.

  Η κυρία Μάνη αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη καινοτομία του νομοσχεδίου που είναι η θέσπιση της πρότυπης ή πιλοτικής δίκης στον Άρειο Πάγο, μία ρύθμιση που είναι προς όφελος της κοινωνίας και των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών, οι οποίοι θα αποφύγουν έτσι τα περιττά δικαστικά έξοδα, τους μεγάλους χρόνους αναμονής, τις πολύχρονες ταλαιπωρίες αλλά και τον κίνδυνο έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων.

  Τόνισε ακόμα τη σημασία της θέσπισης σε μόνιμη βάση επιτυχημένων ρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως η δυνατότητα λήψης ενόρκων βεβαιώσεων από τους δικηγόρους αλλά και ο οίκοθεν επαναπροσδιορισμός δικών που δε συζητήθηκαν για λόγους ανωτέρας βίας.

  Περαιτέρω, επισήμανε την αξία των διατάξεων που υλοποιούν την ψηφιακή δικαιοσύνη στην πολιτική δίκη, όπως ηλεκτρονική ταυτοποίηση διαδίκων, ηλεκτρονική υποβολή δικογράφων, επίδοση δικογράφων με ηλεκτρονικά μέσα και ηλεκτρονική τήρηση πινακίων.

  Κλείνοντας η Βουλευτής ανέφερε ότι ο νέος σύγχρονος και ολοκληρωμένος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα αναβαθμίσει ποιοτικά την καθημερινότητα των πολιτών, των εργαζομένων στον χώρο της δικαιοσύνης, αλλά και θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία, την ανάπτυξη και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

  «Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τις βαθιές και τολμηρές τομές σε όλο το δικαιϊκό σύστημα της χώρας, τομές σαν τη σημερινή, που πρέπει να έχει τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων».

 

Παρακολουθήστε την ομιλία