Δήμαρχε, πάλι χωρίς εμάς;

πάλι συζητάς με όλους τους άλλους

αλλά ούτε με τους συνδιοικητές σου, το Δημοτικό Συμβούλιο, τους δημότες του παρολύμπιου Δήμου; πάλι… πτηνοτροφεία???

 

 

 

 

Χθες, ο δήμαρχός μας, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Βαγγέλης Γερολιόλιος, έλαβε μέρος στις εργασίες του Olympic Forum II. Το Olympia Forum συνδιοργανώνουν το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και η εφημερίδα “Πατρίς” του Πύργου Ηλείας, στο Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας και στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία. Όπως έγραψε η RealNews, “Η ατζέντα του συνεδρίου, περιλαμβάνει εργασίες αποκλειστικά αφιερωμένες στην Τοπική και Περιφερειακή διακυβέρνηση, οι οποίες θα επικεντρωθούν γύρω από την δυναμική των πόλεων και των περιφερειών. Στόχος είναι η προώθηση και ανταλλαγή καλών πρακτικών για τις προκλήσεις της Περιφερειακής Ανάπτυξης τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.”.

 

Ο Βαγγέλης Γερολιόλιος βρέθηκε σε συζήτηση με συντονιστή, μαζί με δύο ακόμη συναδέλφoυς του δημάρχους (Ιωαννίνων και Λευκωσίας) και τον διευθύνοντα σύμβουλο γνωστής εταιρείας συμβούλων-κλάδο ομίλου εταιρειών, με θέμα “Οι πόλεις ως “εργαστήρια” προόδου”. Η συμμετοχή του κατέγραψε πέντε περίπου λεπτά της ώρας, από τα σχεδόν 28 συνολικά. Η τοποθέτησή του, απάντηση σε ερώτηση του συντονιστή με πολύ συγκεκριμένο θέμα (τι άλλο; τον Όλυμπο και το Προεδρικό Διάταγμα), αφορούσε τον Όλυμπο (τι άλλο;) και το πρόσφατα υπογραφέν Προεδρικό διάταγμα για τον Όλυμπο (τι άλλο;). Δεν κατέθεσε κάτι νέο και αποκαλυπτικό των όσων πιθανόν θα συμβούν σύντομα. Δεν εξέφρασε κάποιο όραμα, δεν μπήκε σε καμία λεπτομέρεια. Παρά το γεγονός ότι και η αρχική ερώτηση του συντονιστή-δημοσιογράφου και η δεύτερη προσπάθειά του αφορούσαν τις προθέσεις του Δήμου/δημαρχίας, μετά και το Προεδρικό Διάταγμα. Το τι σχεδιάζεται για τον Όλυμπο και την παρολύμπια περιοχή, τους παρολύμπιους Δήμους, τις παρολύμπιες κοινωνίες, με την απαραίτητη συνδρομή αυτών που το βλέπουν μόνο ως ευκαιρία να αντικαταστήσουν τα επίχρυσα κουτάλια τους με ολόχρυσα. Σχέδια που αφορούν το βουνό του οποίου η φήμη η ίδια το απειλεί ως βουνό και οικοσύστημα. Ο δήμαρχός μας δεν κατέθεσε τίποτα στην συγκεκριμένη συζήτηση, απογοητεύοντας και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας συμβούλων που σίγουρα ανέμενε περισσότερα, αν κρίνει κανείς από το ενδιαφέρον που εκδηλώνει κουνώντας το κεφάλι του… Αλλά όπως είπε ο δήμαρχος και επεσήμανε και ο συντονιστής, ολοκληρώνοντας την συνεδρία… “έχουμε πολλά να πούμε, δώσαμε ένα στίγμα μόνο“ και “τα υπόλοιπα θα έχουμε χρόνο να τα συζητήσουμε από κοντά και πιο εμπεριστατωμένα”. Και σίγουρα είχαν το χρόνο να τα συζητήσουν ιδιαιτέρως και ενδελεχώς και εμπεριστατωμένα, στο περιθώριο του Φόρουμ που διαρκεί δύο μέρες και όχι 28 περίπου λεπτά (της ώρας).

Η ταυτότητα του Olympia Forum II

Είναι “παιδί”, συνέχεια και επιμερισμός-εξειδίκευση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που το συνδιοργάνωσε με την εφημερίδα “Πατρίς” του Πύργου Ηλείας. Πρόεδρος του Olympia Forum είναι ο Λευτέρης Βαρουξής που είναι ταυτόχρονα διευθύνων σύμβουλος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού που εκδίδει την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» (και ιδιοκτήτη του περιφερειακού καναλιού ΟΡΤ TV, το ραδιόφωνο OΡΤ FM, το site Patris news, την διαφημιστική εταιρεία Multi Productions και την συμβουλευτική εταιρεία Solutions), ενώ στις ευρωεκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία, απ΄ όπου και τα στοιχεία του βιογραφικού του. Το Olympia ήταν η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή αιρετοί της Αυτοδιοίκησης και οι μεγάλοι του ιδιωτικού τομέα που ειδικεύονται σε σχεδιασμό και υλοποίηση για τον σιγουρότερο πελάτης της ιδιωτικής αγοράς, … το ελληνικό Δημόσιο. Η διαφορά της πρώτης από την δεύτερη μέρα του Φόρουμ είναι η διαφορά μεγέθους και κλίμακος. Οι μικρότεροι της αυτοδιοίκησης και του κλάδου την πρώτη μέρα και την δεύτερη, το υψηλότερο επίπεδο με βιομηχανικούς παίχτες και στελέχη της ΕΕ. Συνδετικός κρίκος και κοινός τόπος στην σημερινή συγκυρία: η κυβέρνηση και η ΝΔ.

Ο συνδαιτυμόνας του δημάρχου μας στο στρογγυλό τραπέζι του Φόρουμ είναι διευθύνων σύμβουλος εταιρείας συμβούλων-κλάδου ομίλου κορυφαίου στον σχεδιασμό και την εκτέλεση έργων, από τις κορυφαίες στην Ελλάδα και χορηγός του διήμερου φόρουμ. Οι υπόλοιποι συνδαιτυμόνες του ήταν συνάδελφοί του δήμαρχοι, Δήμων πολύ μεγαλύτερου μεγέθους και κλίμακας πιθανών μελλοντικών έργων. Αλλά μπορεί να κατανοήσει κανείς εύκολα το ενδιαφέρον πολλών για τον Δήμο των ούτε καν 30.000 κατοίκων. Είναι ο Δήμος ο συνώνυμος με τον Όλυμπο, ο Δήμος στην πιο όμορφη πλευρά του βουνού, ο Δήμος που αποτελεί την πιο γνωστή δίοδο στην πιο ενδιαφέρουσα πλευρά του βουνού, με “συνοδευτικά του μενού” τα χιλιόμετρα των ομαλών ακτών του και τις σημαντικές του αρχαιότητες.

Αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι πως ο δήμαρχος του Δήμου αυτού, συζητά ήδη με τους μελετητές και τους κατασκευαστές, ενώ δεν έχει συζητήσει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους δημότες. Ούτε καν με τους εκλεγμένους εκπροσώπους των δημοτών. Χωρίς να έχει παρουσιάσει με την ευθύνη και την σοβαρότητα που επιβάλλει το θέμα, τις απόψεις και τις προθέσεις του. Τι υιοθετεί και τι όχι. Ταυτόχρονα, η στάση του στην ήδη υπαρκτή και αναδυόμενη υπόθεση των πάμπολλων πτηνοτροφείων που επελαύνουν στην περιοχή μας, μόνο να μας καθησυχάσει δεν μπορεί. Έλαβε γραπτή και συγκεκριμένη εντολή να πράξει διαβούλευση για πολλά πτηνοτροφεία και καμία διαβούλευση δεν έπραξε. Λόγους να το ξεχνά έχει πολλούς, αλλά -δυστυχώς- ΚΙ ΑΥΤΑ τα πτηνοτροφεία … παρολύμπια είναι. Μέρος του απαραίτητου σχεδιασμού είναι η ύπαρξή τους. Το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους -τους παρολύμπιους- εξαντλεί η λειτουργία τους, ειδικά αν είναι πλημμελώς σχεδιασμένη και ανεξέλεγκτα αδειοδοτημένη.

Και κάτι τελευταίο: στο βίντεο μπορείτε να δείτε και να ακούσετε τον Βαγγέλη Γερολιόλιο να επισημαίνει: “είμαστε πλέον έτοιμοι να φέρουμε και το σχέδιο διαχείρισης όλων αυτών των επισκεπτών το οποίο υπερβαίνει -πολλές φορές- και την φέρουσα ικανότητα και του ίδιου του βουνού”. Είναι πιθανώς μια λάθος διατύπωση, αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι ζωτικό να ξεκαθαρίσει ο δήμαρχος τι εννοούσε: ότι το σχέδιο διαχείρισης προβλέπει αριθμό επισκεπτών που υπερβαίνει την φέρουσα ικανότητα του βουνού; ότι ο υπαρκτός σήμερα αριθμός επισκεπτών υπερβαίνει την φέρουσα ικανότητα και θα αντιμετωπιστεί από το σχέδιο διαχείρισης; Το οποίο καταρτίζουν ποιοι; Πως; με την ποιότητα και την επιμέλεια που …μελέτησαν και το σχέδιο για την επιβολή εισιτηρίου; Ή με την μελέτη του Επιμελητηρίου που παραγγέλθηκε ενώ εκκρεμούσε και ήταν άγνωστο το Προεδρικό Διάταγμα, αλλά προωθείται σιωπηλά και ταχέως, πριν καν ολοκληρωθεί ως μελέτη; Αν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ΔΕΝ γνωρίζει το δεύτερο μισό της μελέτης για την ανάπτυξη του Ολύμπου… πως μπορεί να μλά για το πρώτο μισό που κι αυτό παραμένει άγνωστο; Συμφωνεί ο δήμαρχός μας με τα σχέδια για ορειβατικά χωριά, τελεφερίκ και διάφορα καταστροφικά -σε πολλά επίπεδα- που “στέγασε” ως τώρα το Επιμελητήριο και ο κος Χατζηχριστοδούλου;

Δυστυχώς, ο Βαγγέλης Γερολιόλιος επέλεξε το πιο λάθος τόπο και τον πιο λάθος τρόπος να μπει σε μια συζήτηση, χωρίς και πάλι να μοιραστεί το παραμικρό με τους πολλούς ενδιαφερόμενους. Η αντίδρασή του στην τελευταία, άλλα όχι μοναδική υπόθεση του πτηνοτροφείο επιβεβαιώνει ότι επιλέγει την συνολική απουσία διαβουλεύσεων, έναντι άλλων προτεραιοτήτων. Και η αντίδρασή του η εκπρόθεσμη επιβεβαιώνει πλήρως το μεμπτό και κολάσιμο της επιλογής και παραδοχή ευθυνών που μπορεί και να ξεπερνούν τις πολιτικές. Δυστυχώς.