81 χρόνια μετά

τον πόλεμο κατά του φασισμού

τα μηνύματα για την επέτειο και ο εορτασμός στο Λιτόχωρο

 

 

 

Δήμος Δίου-Ολύμπου: Εορτασμός επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940 

Με επισημότητα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της 81ης επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στις δώδεκα κοινότητες του Δήμου Δίου-Ολύμπου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την καθιερωμένη Δοξολογία στους ιερούς ναούς, με περιορισμένο αριθμό ατόμων, τηρώντας αυστηρά τις υγειονομικές διατάξεις. Ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιος παρέστη στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λιτοχώρου, συνοδευόμενος από την τοπική Αντιδήμαρχο Σοφία Ζουρζούρα και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Λιτοχώρου Ευστράτιο Κυριακάκη.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση προς τιμή των ηρώων του Έπους του 1940, κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους του Δήμου, των προέδρων των Κοινοτήτων, εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπροσώπους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.α., τήρηση ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την εκφώνηση των πανηγυρικών λόγων προς τιμή της επετείου από εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων των κατά τόπους κοινοτήτων.

Μήνυμα του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Βαγγέλη Γερολιόλιου
για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους πολέμησαν και θυσιάστηκαν, ορθώνοντας το ανάστημά τους απέναντι στο ναζισμό, λέγοντας το ηρωικό «ΟΧΙ».

Την δύναμη και την γενναιότητά τους τιμούμε και φέτος την 28η Οκτωβρίου, ανήμερα της επετείου του Έπους του 1940.

Πορευόμαστε με ενότητα και ομοψυχία στο μέλλον, παραμένοντας πιστοί στα ιδανικά του Έθνους μας.

Χρόνια πολλά!

Βαγγέλης Γερολιόλιος

Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου:
Μήνυμα της Βουλευτού για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

           Η θυσία και η αυταπάρνηση με την οποία σύσσωμο το ελληνικό έθνος προέταξε το υψηλό του φρόνημα εναντίον του κατακτητή 81 χρόνια πριν, γίνεται και σήμερα φωτεινός σηματοδότης για όλους μας.

          Οι λαμπρές σελίδες που έγραψε η Ιστορία στις αιματοβαμμένες πλαγιές της Πίνδου φυλλομετρούν την αγάπη του λαού μας για την Ελευθερία.

          Το ΟΧΙ που γράφτηκε με χρυσά γράμματα το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940, κρατά ανεξίτηλο στις καρδιές όλων μας, το μεγάλο ΝΑΙ:

          ΝΑΙ στην Ελευθερία.
Χρόνια πολλά Έλληνες!
Χρόνια πολλά Ελλάδα!

 

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η 28η του Οκτώβρη αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επετείους της νεότερηςιστορίας του τόπου μας.

Σήμερα τιμούμε το «ΟΧΙ». Μια λέξη με τόσο μεγάλη σημασία που εκφράζει την άρνηση στην υποδούλωση, την αντίσταση, αλλά και την οργή του Ελληνικού λαού έναντι των τυραννικών και ολοκληρωτικών καθεστώτων που κυριαρχούσαν τότε στην Ευρώπη.

Οι Έλληνες ήρωες που πολέμησαν στον ελληνοΐταλικόπόλεμο και οι γυναίκες ηρωΐδες που αψηφώντας το θάνατο στα βουνά της Πίνδου βοηθούσαν τους στρατιώτες μας, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν όχι μόνο για την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, αλλά και για την προάσπιση των υπέρτατων και πανανθρώπινων ιδανικών. Της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Αξιοπρέπειας.

Η νίκη της πατρίδας μας δεν ήταν απλώς μια νίκη εναντίον του εχθρού, αλλά μια ηχηρή απάντηση ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό. Στην βία και τον αυταρχισμό.

81 χρόνια μετά, ο πόλεμοςτου 1940 μας διδάσκει πως χρέος των ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών είναι να μάχονται σε κάθε μορφή καταπίεσης και να αγωνίζονται σθεναρά για τη Δικαιοσύνη, την Ισότητα μεταξύ των ανθρώπων και την Αλληλεγγύη των λαών.

Χρόνια πολλά σε όλους κι όλες!

Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα
Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ νομού Πιερίας

 

Α. Τζιτζικώστας:
«
Οι Έλληνες ενωμένοι με πίστη στις δυνάμεις μας δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν και τίποτα»

Τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, παρακολούθησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Βενιαμίν Καρακωστάνογλου και την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.
Ο κ. Τζιτζικώστας παραβρέθηκε νωρίτερα στην κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στη συνέχεια υποδέχτηκε στο χώρο της παρέλασης την κ. Σακελλαροπούλου. Μετά το τέλος της παρέλασης ο κ. Τζιτζικώστας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Παρακολουθήσαμε μία εξαιρετική παρέλαση που μας γεμίζει υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Οι Έλληνες ενωμένοι με πίστη στις δυνάμεις μας δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν και τίποτα. Τώρα είναι η ώρα να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία και σιγουριά. Τώρα είναι η ώρα να κτίσουμε την Ελλάδα της επόμενης ημέρας. Μια Ελλάδα που θα αντανακλά τις απεριόριστες δυνατότητες της χώρας μας και τον καλύτερό μας εαυτό. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες».

 

 

ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Ημέρα μνήμης η 28η Οκτωβρίου για όλους τους Έλληνες. Ημέρα μνήμης, τιμής και δόξας για το έπος του ’40.

Γιορτάζουμε, θυμόμαστε και τιμούμε το σθένος, τη γενναιότητα, την αρετή και την εθνική ομοψυχία που υπέδειξαν οι πρόγονοί μας. Την αγωνιστικότητα και τον ηρωισμό με τον οποίο πάλεψαν για την προάσπιση της ελευθερίας και της εθνικής μας ενότητας, λέγοντας ένα ηχηρό “ΌΧΙ” στην υποδούλωση, τη βία, το ναζισμό και το φασισμό.

Πρόκειται για μια επέτειο- σταθμό στην ελληνική ιστορία, που μας υπενθυμίζει, ότι καμία σπουδαία νίκη δεν επιτυγχάνεται χωρίς κόπο, καμία μάχη δεν κερδίζεται χωρίς θέληση, αποφασιστικότητα και χωρίς πάλη οποιασδήποτε μορφής.

Είναι χρέος μας να αναγνωρίσουμε την υπέρμετρη αγάπη και αυτοθυσία που υπέδειξαν για την πατρίδα οι πρόγονοί μας το ΄40. Είναι ηθική μας υποχρέωση να παραδειγματιστούμε και να διδαχθούμε ακεραιότητα, πίστη και αφοσίωση σε υψηλά  ιδανικά της πατρίδας και αποφασιστικότητα για την επίτευξη των δικών μας στόχων.

Ας αξιοποιήσουμε τις εθνικές μνήμες για να αγωνιζόμαστε με τον ίδιο ηρωισμό και την ίδια επιμονή ενάντια στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Ας τις έχουμε ως οδηγό για να γράψουμε αντίστοιχες ένδοξες σελίδες στην ιστορία μας στο μέλλον, διασφαλίζοντας την ταυτότητα του έθνους μας.

Υψώνουμε με υπερηφάνεια την ελληνική σημαία και αποδίδουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους πρωταγωνιστές του έπους του ’40, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
Σοφία Μαυρίδου

 

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την 28η Οκτωβρίου

 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε το πρωί τη Δοξολογία και τη μαθητική παρέλαση στο Παλαιό Φάληρο για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τιμούμε σήμερα αυτούς οι οποίοι αγωνίστηκαν κόντρα στον φασισμό και στον κατακτητή. Και η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου συμπίπτει με τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη του αγώνα για την ελευθερία των Ελλήνων.

Σήμερα έχουμε το δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αυτοπεποίθηση και περισσότερη αισιοδοξία. Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή. Είναι πιο ισχυρή γεωπολιτικά, με εκσυγχρονισμένες Ένοπλες Δυνάμεις, με διεθνείς συμμαχίες, μία χώρα η οποία τείνει χείρα φιλίας σε όλους ταυτόχρονα όμως είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή οικονομικά, με ανάπτυξη για όλους, με επενδύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, με μειωμένους φόρους που βελτιώνουν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των Ελλήνων.

Εύχομαι και ελπίζω να μπορέσουμε να πορευτούμε σε αυτό το μέλλον με την ενότητα που οι καιροί απαιτούν και να έχουμε πάντα την ευθυκρισία να ξεχωρίζουμε τα χρήσιμα “ναι” από τα αναγκαία “όχι”.

Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες, με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση για ένα καλύτερο αύριο».

 

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Ογδόντα ένα χρόνια συμπληρώνονται από την έναρξη του αγώνα του λαού μας ενάντια στον φασισμό και στον ναζισμό.

Η απόδοση των οφειλόμενων τιμών προς όλους όσοι αγωνίστηκαν στα βουνά της Αλβανίας, στις μικρές και μεγάλες μάχες, στην εθνική αντίσταση κατά των κατακτητών δεν είναι τυπική υποχρέωση. Είναι μια πράξη υπόμνησης του αιτήματος για κοινωνική δικαιοσύνη και πολιτική ελευθερία.

Ογδόντα ένα χρόνια μετά φέρνουμε στη μνήμη μας τις πικρές στιγμές που έζησε η πατρίδα μας κατά τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο: τους χιλιάδες νεκρούς, τις εκτελέσεις στις πόλεις και τα χωριά, τα μαρτυρικά χωριά και το Ολοκαύτωμα των εβραϊκών κοινοτήτων.

Μνημονεύουμε και τιμούμε όλους τους Έλληνες που αντιστάθηκαν αυθόρμητα και οργανωμένα. Και η μεγαλύτερη τιμή είναι η συνέχιση της παρακαταθήκης που μας άφησαν: ο διαρκής αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή σύγχρονου ολοκληρωτισμού, ενάντια στο φασισμό και στις μεταλλάξεις του, ενάντια στο δόγμα της υποταγής στους κάθε λογής κυρίαρχους.

Μ Η Ν Υ Μ Α
ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ
ΚΙΤΡΟΥΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ & ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ

Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια, όλοι οι Έλληνες τιµούµε την 81η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, την ηµέρα που ο ελληνικός λαός απάντησε µε ένα σθεναρό «ΟΧΙ» στις δυνάμεις του φασισμού και της κατοχής στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι αγώνες, οι θυσίες των ηρώων, που έπεσαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος κατά το έπος του ’40,   αποδεικνύουν αυτό που θεωρούμε όλοι αυτονόητο: την αδιαμφισβήτητη ενότητα του Ελληνικού Έθνους στη βάση της Ορθοδοξίας.

Γι’ αυτό άλλωστε εορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου και την Αγία Σκέπη της Θεοτόκου ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στην Υπεραγία Θεοτόκο, την Υπέρμαχο Στρατηγό για τη σκέπη και την προστασία της στους Εθνικούς Αγώνες των Ελλήνων.

Η 28η Οκτωβρίου μπορεί να αποτελέσει αφορμή εθνικού αναστοχασμού διότι η Ιστορία αποτελεί πηγή γνώσης και έμπνευσης για το μέλλον. Τα μηνύματα της είναι διαχρονικά και δημιουργούν προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο για όλους  και κυρίως τη νεολαία.

Με σεβασμό και συγκίνηση αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους Ήρωες του ’40, που ενσάρκωσαν τον Ελληνισμό και τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό με αποφασιστικό τρόπο και έπεσαν ηρωϊκά μαχόμενοι.

 Υψώνουμε το σύμβολό μας, την Ελληνική Σημαία, για να τιμήσουμε την επέτειο του «ΟΧΙ» και την ακέραιη στάση των προγόνων μας. Η Υπέρμαχος Στρατηγός, η Κυρία Θεοτόκος να περισκέπει το Έθνος μας και να φυλάσσει τη γλυκυτάτη Πατρίδα μας από κάθε κίνδυνο.