Πολλές προσκλήσεις για μία επίσκεψη,

για να επιταχυνθεί η διαδικασία που κάνουν άλλοι…

 

 

 

Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου και Φώντας Μπαραλιάκος τον κάλεσαν και ήρθε και στην αυτοψία που έκανε στα πληγέντα αμπέλια, η Άννα-Μάνη Παπαδημητρίου δεν ήταν παρούσα. Ήταν όμως η ακριβοθώρητη στην Πιερία ΕΡΤ και σύσσωμη η τοπική ΝΔ, από τοπικό κοινοτικό σύμβουλο και πρόεδρο συνεταιρισμού ως δήμαρχο, αντιπεριφερειάρχη και πρόεδρο ΝΟΔΕ. Το αποτέλεσμα της επίσκεψης Δούκα στον Δήμο Δίου-Ολύμπου και η αυτοψία στα αμπέλια με την κατεστραμμένη σοδειά είναι

  • κατά τον κο Μπαραλιάκο: “Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ έδωσε απαντήσεις σε όποια απορία και ερώτηση εκφράστηκε από τους παραγωγούς, ανέφερε ότι τα συνεργεία του ΕΛΓΑ είναι ήδη στη περιοχή και καταγράφουν εξατομικευμένα τις ζημιές στις καλλιέργειες και για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Η ζημία στα σταφύλια Crimson στην Πιερία είναι μεγάλη και από την πλευρά μου επεσήμανα την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών εκτίμησης των ζημιών και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.
  • κατά τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου: “Κατά την αυτοψία οι εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών, συλλόγων και ενώσεων της Πιερίας, συνάντησαν ευήκοα ώτα προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών και η δίκαιη και γρήγορη αποζημίωση των παραγωγών από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των μηνών Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.”

Το πρόβλημα απασχόλησε και την συνάδελφο των Μάνη και Μπαραλιάκου, Μπέττυ Σκούφα που επισκέφθηκε την περιοχή και τα πληγέντα αμπέλια και τους παραγωγούς, “συνοδευόμενη από μέλη της Ο.Μ Βροντούς ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Πρόεδρο της ΒροντούςΒροντούς κ. Δημήτρη Κουρινιώτη”, αλλά χωρίς την κάλυψη της ακριβοθώρητης στην Πιερία ΕΡΤ. Διαπίστωσε κι αυτή την ολική καταστροφή και εξέφρασε την ελπίδα “η επίσκεψη κι επαφή του κ. Δούκα με τους αγρότες, να μην αποτελεί ακόμη μια “επικοινωνιακή φούσκα” άνευ πραγματικής ουσίας και στήριξης, σαν όλες αυτές στις οποίες η κυβέρνηση ΝΔ τείνει να συνηθίσει το σύνολο της ζώσας και πραγματικής οικονομίας και κοινωνίας. Από τον κ. Δούκα, όλο τον ΕΛΓΑ και την κυβέρνηση αναμένουμε την πολυπόθητη και χρόνια αναμενόμενη αναδιαμόρφωση του κανονισμού του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΓΑ, ώστε οι αποζημιώσεις να ανταποκρίνονται στο πραγματικό μέγεθος των ζημιών και να μην είναι συμβολικές και υποτυπώδεις.” Ταυτόχρονα επεσήμανε την φήμη ότι ο κος Δούκας πρότεινε στους αμπελουργούς την στροφή σε άλλες καλλιέργειες, όπως το ιπποφαές, ενώ ο ίδιος είναι ταυτόχρονα και γενικός διευθυντής στην ομάδα παραγωγών “Ιπποφαές Ελλάς” και η σχεδιασμένη αναδιάρθρωση των καλλιεργειών είναι κενό γράμμα.

Λακωνικότερη, αλλά …φωτογραφικότερη η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, σημείωσε κι αυτή τις ελπίδες της στο Fb και τις διακόσμησε με πάμπολλες φωτογραφίες: “Ευελπιστούμε στη βοήθεια της Πολιτείας και στην εύλογη αποζημίωση αντίστοιχα των αγροτών -παραγωγών μας!!”

 

 

 

 

Δήμος Δίου-Ολύμπου:
Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Δούκας στις πληγείσες καλλιέργειες σταφυλιών Crimson

Τον Δήμο Δίου-Ολύμπου επισκέφτηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Δούκας το πρωί της Παρασκευής 29 Οκτωβρίου 2021. Σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς της Πιερίας και τον Δήμαρχο Δίου-Ολύμπου Βαγγέλη Γερολιόλιο, πραγματοποίησε αυτοψία στις πληγείσες καλλιέργειες σταφυλιών ποικιλίας Crimson, οι οποίες υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

Κατά την αυτοψία οι εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών, συλλόγων και ενώσεων της Πιερίας, συνάντησαν ευήκοα ώτα προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών και η δίκαιη και γρήγορη αποζημίωση των παραγωγών από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των μηνών Σεπτεμβρίου–Οκτωβρίου.

 

 

 

 

Φώντας Μπαραλιάκος

23 hours ago

Με τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ν. Δούκα, τον οποίο ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκλησή μου, συναντηθήκαμε σήμερα μαζί με την αντιπεριφερειάρχη Σοφία Μαυρίδου, τον Δήμαρχο Δίου Ολύμπου Βαγγέλη Γερολιόλιο, προέδρους και μέλη Συνεταιρισμών και παραγωγούς σταφυλιών Crimson στην Βροντού.

Πραγματοποιήθηκε επιτόπια αυτοψία, ενδεικτικά, σε πληγείσες καλλιέργειες και ακολούθησε διεξοδική συζήτηση με τους καλλιεργητές της ποικιλίας για όλα τα θέματα αναφορικά με τις αποζημιώσεις και τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος εκ μέρους του ΕΛΓΑ.

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ έδωσε απαντήσεις σε όποια απορία και ερώτηση εκφράστηκε από τους παραγωγούς, ανέφερε ότι τα συνεργεία του ΕΛΓΑ είναι ήδη στη περιοχή και καταγράφουν εξατομικευμένα τις ζημιές στις καλλιέργειες και για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Η ζημία στα σταφύλια #Crimson στην #Πιερία είναι μεγάλη και από την πλευρά μου επεσήμανα την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών εκτίμησης των ζημιών και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

 

 

 

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΧΟΡΤΑΣΕΙ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ!
ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΤΑΧΙΣΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΑΡΚΗ ΒΑΘΜΟ!

Σε αμπελώνες στην Βροντού η βουλεύτρια Ε.Σκούφα

Τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν στους αμπελώνες στη Βροντού και στην Δ.Ε Δίου οι ισχυρές βροχοπτώσεις, διαπίστωσε η κ. Σκούφα την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, όταν επισκέφτηκε συνοδευόμενη από μέλη της Ο.Μ Βροντούς ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Πρόεδρο της Βροντούς κ. Δημήτρη Κουρινιώτη τις πληγείσες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα περιοχές.

Η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική για τα σταφύλια της ποικιλίας Crimson. Οι αγρότες αναμένουν την άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ ώστε να γίνειη εκτίμηση των καταστροφών και να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν κάποια από τα καλλιεργητικά έξοδα της νέας χρονιάς.

Η κ. Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα διαβεβαίωσε τους καλλιεργητές ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, όσο και η ίδια, παραμένουν σταθερά κι ενεργά στο πλάι των αγροτών, ενημέρωσε δε τους αγρότες για τις δικές της ενέργειες κι επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ. Τόνισε επίσης, ότι το τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η ίδια θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά το θέμα, ώστε να προβούν σε κατάλληλη χρονική στιγμή σε όλες τις απαιτούμενες (και κοινοβουλευτικά) ενέργειες.

Υ.Γ Πληροφορηθήκαμε ότι και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Δούκας επισκέφτηκε την περιοχή στις 29 Οκτωβρίου. Ελπίζουμε πως αυτή τουλάχιστον η επίσκεψη κι επαφή του κ. Δούκα με τους αγρότες, να μην αποτελεί ακόμη μια “επικοινωνιακή φούσκα” άνευ πραγματικής ουσίας και στήριξης, σαν όλες αυτές στις οποίες η κυβέρνηση ΝΔ τείνει να συνηθίσει το σύνολο της ζώσας και πραγματικής οικονομίας και κοινωνίας.

Από τον κ. Δούκα, όλο τον ΕΛΓΑ και την κυβέρνηση αναμένουμε την πολυπόθητη και χρόνια αναμενόμενη αναδιαμόρφωση του κανονισμού του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΓΑ ώστε οι αποζημιώσεις να ανταποκρίνονται στο πραγματικό μέγεθος των ζημιών και να μην είναι συμβολικές και υποτυπώδεις.

Να τονίσουμε επ’ ευκαιρία, μιας και ο κ. Δούκας είναι παράλληλα και γενικός διευθυντής στην ομάδα παραγωγών “Ιπποφαές Ελλάς”, ότι η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών προαπαιτεί μακρόπνοο εθνικό σχεδιασμό, επιστημονικές (εδαφολογικές, κλιματολογικές κλπ) μετρήσεις, και φυσικά αντίστοιχες γενναίες οικονομικές ενισχύσεις. Δεν μπορεί και δεν δικαιούται ο ίδιος, τυχάρπαστα και εντελώς ευκαιριακά να προτείνει στους πληττόμενους αγρότες να στραφούν στην καλλιέργεια ιπποφαούς, πράγμα που φημολογείται ότι έπραξε κατά την εν λόγω συνάντηση.

 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου:
Άμεσες ενέργειες της Βουλευτού για τις ζημιές στα σταφύλια Crimson:

  • Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Δούκα, ο οποίος θα μεταβεί στην Πιερία, την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου
  • Διαρκής επικοινωνία με τους παραγωγούς
  • Επίσκεψη στους συνεταιρισμούς ΠΕΣΚΟ και ΣΠΕΚΟ καθώς και επί τόπου στις καλλιέργειες

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Νίκος Δούκας, θα επισκεφτεί στις 29 Οκτωβρίου την Πιερία και τις πληγείσες περιοχές, όπως είχε διαβεβαιώσει τη Βουλευτή κατά την επίσκεψή της στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα.

Ο κ. Δούκας θα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει και ο ίδιος την έκταση των ζημιών, που του είχε επισημάνει η κυρία Μάνη, αλλά και να συναντηθεί με τους πληγέντες παραγωγούς.

Από την πρώτη στιγμή κιόλας ημέρα των ζημιών από τις έντονες βροχοπτώσεις, η Βουλευτής βρέθηκε στο πλευρό όλων των παραγωγών της Πιερίας και ιδίως των αμπελοκαλλιεργητών Crimson, με άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες.

  • Επικοινώνησε με τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ και επισήμανε τις ζημίες που υπέστησαν οι καλλιέργειες της περιοχής καθώς και την ανάγκη να μετακινηθούν άμεσα στην Πιερία τα εκτιμητικά κλιμάκια του ΕΛΓΑ και να κινηθεί ταχύτατα όλος ο μηχανισμός για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων.
  • Όλο αυτό το διάστημα ήταν σε διαρκή επαφή με τους παραγωγούς, ενημερώνοντάς τους, εκτός των άλλων, για την ανάγκη να υποβάλουν άμεσα τις δηλώσεις αναγγελίας των ζημιών στον ΕΛΓΑ.
  • Επισκέφτηκε τους συνεταιρισμούς ΠΕΣΚΟ και ΣΠΕΚΟ και ενημερώθηκε ότι είναι σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ.

Η Βουλευτής θα είναι σε πάντα δίπλα στους παραγωγούς της Πιερίας και ιδίως στους αμπελοκαλλιεργητές της ξεχωριστής ποικιλίας Crimson που υπέστησαν σοβαρές ζημίες και θα φροντίσει να αποζημιωθούν όλοι, άμεσα, δίκαια, χωρίς καμία χρονοτριβή.