Κρυφές πτυχές του Μακεδονικού

του Σταύρου Τζίμα

απόψε στις 7μμ η e-παρουσίαση και από την Ε τ Ο

 

 

 

 

Ένα βιβλίο-γέφυρα που ενώνει την απόλυτη δημοσιότητα με το πιο κρυφό παρασκήνιο παρουσιάζεται σήμερα και είναι ήδη σημαντικό γιατί ο συγγραφέας του γνωρίζει πολύ καλά και τα δύο, τις δύο αυτές “όχθες” της πραγματικότητας και των γεγονότων: την πλήρη δημοσιότητα που φτάνει ως την προπαγάνδα για την επίτευξη σοβαρών διπλωματικών στόχων, αλλά και το πλήρες παρασκήνιο που αναγκαστικά καλύπτει σοβαρά πολιτικά-διπλωματικά θέματα και προβλήματα που ορίζουν τύχες κρατών και περιοχών του πλανήτη. Ο Σταύρος Τζίμας γνωρίζει πολύ καλά τη μία όχθη -ως ακούραστος ρεπόρτερ- και ερευνά μόνιμα την άλλη, με κόπο και επιμονή που ξεπερνά την όποια δημοσιογραφική αρετή.

“Οι κρυφές πτυχές του Μακεδονικού” ανοίγονται σήμερα στον κόσμο, με μια παρουσίαση διαδικτυακή και με τη βοήθεια ενός πάνελ, επιπέδου ανάλογου και του βιβλίου και του συγγραφέα. Δείτε απόψε στις 7μμ την παρουσίαση -και από την Ε τ Ο- και διαβάστε το βιβλίο… όχι γιατί το προτείνουμε ανεπιφύλακτα, αλλά γιατί θα κερδίσετε όσα περισσότερα από την ανάγνωση ενός και μόνο βιβλίου. Για ένα θέμα που μας απασχολεί και θα μας απασχολεί, πιθανώς για πολύ ακόμα.

 

 

 

 

 

 

Ο Σταύρος Τζίμας γεννήθηκε στον Αυλότοπο Σουλίου Θεσπρωτίας και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης.
Πέρασε την πόρτα της δημοσιογραφίας μέσω του Ριζοσπάστη το 1980 και έκτοτε εργάστηκε στις εφημερίδες “Τα Νέα” και “Το Ποντίκι”, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ενώ υπήρξε συνεργάτης της Σουηδικής Ραδιοφωνίας. Από το 1996 διευθύνει το γραφείο Θεσσαλονίκης της “Καθημερινής” και από το 2008 είναι αναπληρωτής πρόεδρος και διευθυντής της Διεύθυνσης Μακεδονίας του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 καλύπτει ρεπορτάζ Βαλκανίων, με αποστολές στους πολέμους Βοσνίας, Κοσσόβου, Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Έχει τιμηθεί με το βραβείο προαγωγής της δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση για τις έρευνές του γύρω από τα κυκλώματα εμπορίας γυναικών αλλά και από το Ίδρυμα Εθνικής Συμφιλίωσης της Αλβανίας” για τα ρεπορτάζ που αφορούσαν στις αιματηρές βεντέτες στον αλβανικό βορρά.
Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.