Στα 90 του “έφυγε” ο Κάρολος Παπούλιας

πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργός Εξωτερικών με “αποτύπωμα”

 

 

 

Κάρολος Παπούλιας
Μολυβδοσκέπαστος Ιωαννίνων, 4 Ιουνίου 1929 – Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2021

Κάρολος Παπούλιας – Μια φιλία δεκαετιών με τον Ανδρέα Παπανδρέου - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

 

 

 

Δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

για την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια

Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2021

 

Με συγκίνηση και θλίψη απευθύνουμε τον ύστατο χαιρετισμό στον Κάρολο Παπούλια, τον ευπατρίδη Ηπειρώτη και πολιτικό.

Η συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και στον αντιδικτατορικό αγώνα καθόρισαν τον βηματισμό του, αντικατοπτρίζοντας τη διαρκή προσήλωσή του στα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης που υπερασπίστηκε με συνέπεια σε όλη τη διαδρομή του.

Βαθύς γνώστης της διεθνούς πολιτικής, συνέβαλε κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ειδικό βάρος και να εδραιώσει τον ρόλο της ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας για δύο συνεχόμενες θητείες και τίμησε με το ήθος του και τη συμπεριφορά του τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό, προασπίζοντας με σθένος την κοινωνική συνοχή και την εθνική ενότητα​.

Για την απώλειά του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του.

 

 

Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2021

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την απώλεια του Κάρολου Παπούλια, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους μιας γενιάς που πρωταγωνίστησε στα μεγάλα γεγονότα του τελευταίου αιώνα. Από τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Εθνική Αντίσταση στην ανοικοδόμηση της χώρας και από τον αγώνα απέναντι στη χούντα μέχρι τη Μεταπολίτευση, ο Κάρολος Παπούλιας διακρίθηκε για την ανιδιοτέλεια και το ήθος του.

Από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας υπηρέτησε το ύπατο αξίωμα της χώρας με ακεραιότητα και συναίσθηση της ευθύνης του ρόλου του, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διατήρηση της εθνικής ενότητας σε μια περίοδο που η ομοψυχία δοκιμάστηκε έντονα. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τον αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη για την παρουσία του στη δημόσια ζωή».

 

 

Δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής,

για τον θάνατο του Κάρολου Παπούλια 

Με θλίψη και ευγνωμοσύνη αποχαιρετούμε τον πρ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
Ο Κάρολος Παπούλιας συνέδεσε τη ζωή του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια και αξιοπρέπεια. Κάθε σταθμός της πολιτικής του διαδρομής υπήρξε ξεχωριστός. Συμμετείχε στην Αντίσταση ενάντια στις δυνάμεις κατοχής και ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης υπουργικής του θητείας ταυτίστηκε με τη διορατική, πατριωτική και εθνικά υπερήφανη εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Τίμησε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πιο κρίσιμη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας με μετριοπάθεια και σύνεση. Παρέμεινε μέχρι τέλους ένας οραματιστής της ειρήνης και του ανθρωπισμού, ένας ακούραστος υπερασπιστής της Δημοκρατίας.
Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του.

 

 

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του για το θάνατο του Κ. Παπούλια ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σημειώνει τα εξής:

«Για την απώλεια του Κάρολου Παπούλια, πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος με την έντιμη πολιτική του διαδρομή άφησε το ιδιαίτερο στίγμα του στην πολιτική ζωή της χώρας, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

 

Το ΜέΡΑ25 εκφράζει τα ειλικρινή του συλλύπητηρια στην οικογένεια του Κάρολου Παπούλια, στους οικείους του και στους ανθρώπους που συμπορεύτηκε μαζί, στην ζωή αλλά και στην πολιτική του δράση, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΆΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΡΏΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Οι ενέργειες του τον Μάρτιο του 1987, όταν η Ελλάδα παρότι μέλος του ΝΑΤΟ σύναψε συμφωνία με την Βουλγαρία, ιδρυτικό μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας, για την απόκρουση της τουρκικής απειλής, διδάσκουν ακόμα και σήμερα ότι η υπεράσπιση του Έθνους υπερβαίνει κόμματα και ιδεολογίες.

Αιωνία του η μνήμη.