Κατάργησαν επτά

θα τους καταργήσουν όλους

Σωκράτης Φάμελλος: Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς την κομματικοποίηση του κράτους και την απαξίωση των τοπικών κοινωνιών

 

 

 

 

28/12/2021

 

Σ. Φάμελλος:
Η ΝΔ σχεδιάζει να καταργήσει όλους τους Φορείς περιβάλλοντος στις περιοχές
Natura 2000

 

Στην πρόσφατη κατάργηση επτά (7) Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, αλλά και στο ενεργειακό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, αναφέρθηκε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Χρόνος FM» και στο δημοσιογράφο, Δ. Μπαρκιτζάκη.

Επισήμανε ότι η κατάργηση των Φορέων σε Πάρνηθα, Σχινιά-Μαραθώνα, Δέλτα Έβρου, Σαμοθράκη, Δαδιά, Όλυμπο, Βόρεια Πίνδο και Τζουμέρκα είναι η πρώτη πράξη της κατάργησης και των τριάντα έξι (36) Φορέων Προστατευόμενων Περιοχών που έχει η Ελλάδα. Η κυβέρνηση ΝΔ, λίγο πριν το τέλος του 2021, προχωρά πλέον σε εφαρμογή του αντιπεριβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4685/2020), καταργώντας τους Φορείς Διαχείρισης και μεταφέροντας τη διοίκηση και τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών σε ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με έδρα την Αθήνα. Ταυτόχρονα, η κατάργηση των Φορέων αφήνει σε ομηρία τους τριακόσιους πενήντα (350) εργαζόμενους στους Φορείς Διαχείρισης, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται στους Φορείς για 10 και περισσότερα χρόνια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2018 είχε εξασφαλίσει, για πρώτη φορά, την πληρωμή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και ετοιμάσει τους διαγωνισμούς προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, όπου οι εργαζόμενοι αυτοί θα είχαν, λόγω εμπειρίας και προϋπηρεσίας αυξημένη μοριοδότηση.

Η κατάργηση του τοπικού και αποκεντρωμένου μοντέλου διαχείρισης που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το Ν. 4519/2018, όπου η πλειοψηφία των επτά (7)-μελών στα Διοικητικά Συμβούλια ήταν εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας (ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, εκπρόσωποι των οικονομικών φορέων/παραγωγών και τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων), αποκλείει και απομακρύνει την τοπική κοινωνία από τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών. Βασική επιδίωξη είναι όλες τις γνωμοδοτήσεις για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων να εκδίδονται πλέον από την Αθήνα, προκειμένου να ελέγχονται πολιτικά.

«Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς την κομματικοποίηση του κράτους και την απαξίωση των τοπικών κοινωνιών. Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ακολουθεί την παραδοσιακή λογική της Δεξιάς με ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι οδηγούμαστε και στην ενεργειακή πολιτική της χώρας, όπου οι τοπικές αντιδράσεις και οι συγκρούσεις όσον αφορά στη χωροθέτηση των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) εντείνονται, μετά και την υπερθέρμανση και την άναρχη χωροθέτηση που προκάλεσε ο αντιπεριβαλλοντικός Νόμος 4685/2020. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι προφανώς υπέρ των ΑΠΕ, αλλά με δύο βασικούς όρους: την ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις προστατευόμενες περιοχές και την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, τα οποία καθυστερούν από το 2019 με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ. Η ΝΔ έχει επίσης επιλέξει συνειδητά να αποδυναμώσει τις ενεργειακές κοινότητες που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018, που θα ήταν ένα βασικό εργαλείο για να υπάρχει συμμετοχή των Δήμων, των τοπικών βιομηχανιών, των τοπικών επαγγελματιών στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, εξασφαλίζοντας πλουραλισμό στην παραγωγή, φθηνότερο ρεύμα, αλλά και τοπική συμφωνία και συναπόφαση για τις χωροθετήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Φάμελλος.

Και ενώ οι ΑΠΕ οδηγούνται σε αδιέξοδο η χώρα έχει αδύναμη ενεργειακή στρατηγική εφόσον η διακήρυξη της απολιγνιτοποίησης από τον κ. Μητσοτάκη το Σεπτέμβριο του 2019 πραγματοποιήθηκε χωρίς να υπάρχει σχέδιο. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κλείσουν τα δημόσια εργοστάσια λιγνίτη, για να τα αντικαταστήσει με νέες ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου. Σήμερα, βλέπουμε να κατασκευάζονται νέες ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, που είναι ορυκτό καύσιμο, άρα έχει φόρο άνθρακα, είναι εισαγόμενο, οπότε δεν υπάρχει ενεργειακή ασφάλεια, και είναι και πανάκριβο. Η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι χωρίς έλεγχο και παράλληλα η ΔΕΗ ιδιωτικοποιείται με αποτέλεσμα να χάνεται ο έλεγχος της Πολιτείας, σε ένα ακόμη εργαλείο κρίσιμο μία ομαλή ενεργειακή μετάβαση. «Δυστυχώς η κυβέρνηση είναι απροετοίμαστη και για άμεσα μέτρα: η Ευρ. Ένωση έχει ζητήσει να σταματήσουν άμεσα ακόμα και αυτές οι μικρές οριζόντιες επιδοτήσεις που δίνονται μέχρι σήμερα, και δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμη σχεδιασμός. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύουμε ότι χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή, προκειμένου να ξανασχεδιάσουμε μία πράσινη μετάβαση που θα είναι δίκαιη για όλους», υπογράμμισε κλείνοντας ο Σ. Φάμελλος.