Πινακίδες καταθέσατε,

αλλά...ΠΟΥ ΤΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΑΤΕ;;;

φροντίστε το ακινητάκι σας πριν το πληρώσετε και ακίνητο

Η κατάθεση πινακίδων για οχήματα που οι κάτοχοί τους επιλέγουν να ακινητοποιήσουν γίνεται πλέον και ηλεκτρονικά, αλλά και στις κατά τόπους ΔΟΥ. Οι υποχρεώσεις όμως του ιδιοκτήτη δεν τελειώνουν στην κατάθεση πινακίδων. Μία από τις βασικές που αναλαμβάνει παραδίδοντας τις πινακίδες του οχήματος, είναι το που θα σταθμεύσει το χωρίς δικαίωμα κυκλοφορίας όχημα. Στο Λιτόχωρο, όπως παντού, δεν είναι λίγα τα αυτοκίνητα που τέθηκαν εκτός κυκλοφορίας, αλλά σταθμεύουν σε δημόσιο χώρο. Κι αυτό επισύρει τις συνέπειες του Νόμου που επιβάλλεται εδώ και λίγες μέρες, αρχικά με την ενημέρωση/προειδοποίηση. Η οποία -πολλές φορές- έρχεται με την μορφή του προστίμου 500 ευρώ, μετά την ενημέρωση ότι το αυτοκίνητό σας είναι σταθμευμένο σε χώρο που δεν δικαιούται να σταθμεύει…

Η μόνη δυνατότητα που δίνει η νομοθεσία είναι το όχημα να φιλοξενηθεί σε ιδιωτικό χώρο, ιδιόκτητο ή νοικιασμένο. Αλλά σε καμία περίπτωση σε δημόσιο. Πέραν όλων των άλλων, αυτό εγκυμονεί κινδύνους και αλλάζει τις συνθήκες κυκλοφορίας. Σε περιβάλλοντα όπως αυτό του Λιτοχώρου, ένα ακινητοποιημένο όχημα μπορεί να δημιουργεί πάμπολλα προβλήματα. Η Αστυνομία ασχολείται εδώ και μέρες με το θέμα και όσοι δεν φρόντισαν, καλό είναι να φροντίσουν. Μετά την προειδοποίηση και το πρόστιμο, ακολουθεί η απομάκρυνση του παράνομα σταθμευμένου/σε ακινησία οχήματος και επιπλέον ποινές.

Ενημερωθείτε και φροντίστε τα αυτοκίνητά σας που -αν και ακίνητα- συνεχίζουν να έχουν ιδιοκτήτη. Συγκεκριμένα,

Το αυτοκίνητο δεν μπορεί να σταθμεύει σε δημόσιο χώρο, όπως ο δημόσιος δρόμος, αλλά σε χώρο φύλαξης (πχ σε ιδιόκτητο ή σε ενοικιαζόμενο πάρκινγκ). Στην περίπτωση που βρεθεί να κυκλοφορεί το όχημα που έχει τεθεί σε ακινησία ή να είναι σταθμευμένο σε διαφορετικό από το δηλωμένο σημείο, στον ιδιοκτήτη του επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ (30.000 ευρώ και 3ετής αφαίρεση διπλώματος οδήγησης σε περίπτωση υποτροπής).


Τι αναφέρει αναλυτικά η εγκύκλιος για το χώρο φύλαξης του οχήματος:

Στη δήλωση ακινησίας/κατάθεσης πινακίδων, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, απαιτείται η αποδοχή του κειμένου και, εφόσον γίνει η αποδοχή, ζητείται η συμπλήρωση τουλάχιστον των εξής πεδίων:

α) ο ακριβής χώρος φύλαξης του οχήματος (ΤΚ, πόλη, οδός, αριθμός ),

β) δήλωση αν ο χώρος φύλαξης είναι ιδιόκτητος (ιδιωτικό πάρκινγκ), μισθωμένος (ενοικιαζόμενο πάρκινγκ) ή παραχωρημένος (παραχωρημένο πάρκινγκ).

Στην περίπτωση ύπαρξης συνιδιοκτητών του οχήματος, μετά την υποβολή του αιτήματος θέσης σε ακινησία, το αίτημα διαβιβάζεται προς αυτούς προκειμένου να το εγκρίνουν και τους αποστέλλεται σχετικό μήνυμα στην προσωπική θυρίδα, στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXIS. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εγκρίσεων, οι ιδιοκτήτες, ενημερώνονται, με όμοιο σχετικό μήνυμα ή με αντίστοιχο e-mail, εφόσον έχουν δηλώσει διεύθυνση e-mail στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, για τη θέση του οχήματος σε ακινησία.