Με τα “φέσια” στους φαρμακοποιούς

τι θα κάνετε;;;

ρωτά η Σκούφα και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ
Βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία)
Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Μέλος Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

 

Μπ.Σκούφα:
Πάγια τακτική έχουν γίνει τα τελευταία έτη
οι απαράδεκτες πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμής των φαρμακοποιών
από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας
για τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους.

Απαντήσεις ζητά με ερώτησή της η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Οικονομίας, για την πολύμηνη καθυστέρηση των οφειλόμενων του ταμείου προς τους φαρμακοποιούς. Στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν 27 ακόμη βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γίνεται εκτενής αναφορά στο σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο των φαρμακοποιών καθώς περιμένουν να πληρωθούν για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους στρατιωτικούς από πέρυσι. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως μόλις πριν λίγες ημέρες, τον Δεκέμβριο του 2021 έγιναν οι πληρωμές των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς, δηλαδή μετά από δεκάμηνη καθυστέρηση!

Όπως επισημαίνεται στη ερώτηση, για την υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος και των μελών των οικογενειών τους, συνάπτονται ατομικές συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των φαρμακείων της χώρας, προκειμένου να παρέχεται η φαρμακευτική υποστήριξη στους ασφαλισμένους. Εναλλακτικά σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες, συνάπτονται «συλλογικές» συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου της ΠΕ, για λογαριασμό όλων των φαρμακείων της ΠΕ.

Οι συμβάσεις στην Πιερία, το άτυπο τρίμηνο που έγινε δεκάμηνο!

Όπως υπογραμμίζει η κα Σκούφα, προβλέπεται από τις συμβάσεις η αμοιβή να καταβάλλεται από το ΥΠΕΘΑ και γίνεται βάσει συνταγών, κατά την παράδοση του φαρμάκου στον ασφαλισμένο. Η διατύπωση αυτή μάλιστα, όπως υπογραμμίζει η βουλεύτρια Πιερίας, δεν επιδέχεται καμίας άλλης ερμηνείας ή παρανόησης. Είναι σαφές ότι η αμοιβή του φαρμακείου γίνεται απαιτητή αμέσως με την παράδοση του φαρμάκου στον ασφαλισμένο! Στην πράξη όμως, ίσχυε μια άτυπη, περίπου τρίμηνη πίστωση, για τον συνήθως νωχελικό κρατικό μηχανισμό.

Όπως αποκαλύπτει η κα Σκούφα, υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από τους φαρμακοποιούς της Πιερίας, οι οποίοι έχουν ατομικές συμβάσεις με το ΥΠΕΘΑ, και μέχρι σήμερα, Ιανουάριο του 2022 εκκρεμούν ακόμη οι πληρωμές από πέρυσι τον Μάρτιο! Μάλιστα, δεν πρόκειται για εξαίρεση, αλλά για μια νέα κατάσταση αναστολής πληρωμών που τείνει να παγιωθεί, καθώς μόλις πριν λίγες ημέρες, τον Δεκέμβριο του 2021 έγιναν οι πληρωμές των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του έτους 2021, επομένως σημειώνονται πλέον δεκάμηνες «καθυστερήσεις» πληρωμών.

Η κα Σκούφα στην ερώτησή της τονίζει πως κάθε καθυστέρηση εξόφλησης δημιουργεί προβλήματα ρευστότητας στους φαρμακοποιούς, την ώρα που η συμπεριφορά του Δημοσίου οφείλει να είναι υποδειγματική, ιδίως όταν συνάπτει συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, η δε αντισυμβατική του συμπεριφορά επισύρει κάποιες συνέπειες. Προσθέτει δε, πως η σημερινή κατάσταση αναστολής πληρωμής μοιάζει με αδυναμία ή άρνηση πληρωμών και το ΥΠΕΘΑ δεν μπορεί να συνεχίσει να ζημιώνει αναιτίως την αγορά.

Ερωτήματα που τίθενται

Οι βουλευτές ζητούν ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς, για το εάν διέθεσε εγκαίρως το Υπουργείο Οικονομικών στο ΥΠΕΘΑ τις εγγεγραμμένες πιστώσεις έτους 2021 για την πληρωμή των οφειλών του ΥΠΕΘΑ προς τα φαρμακεία της χώρας, εάν το πρόβλημα που υπάρχει στην Πιερία εμφανίζεται και σε άλλες περιοχές, και φυσικά εάν ο υπουργός γνωρίζει το πρόβλημα της πολύμηνης καθυστέρησης των οφειλομένων που προκαλεί διπλή ζημία, αφενός στο ΥΠΕΘΑ που οφείλει τόκους, αφετέρου στην ελεύθερη αγορά από την οποία απομυζεί ρευστότητα.