Το ΓΝΚ νοσεί βαριά

και δεν ωφελούν οι "ασπιρίνες"

τι διαπίστωσε η Σκούφα και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ σε συνάντηση εργασία στο Νοσοκομείο μας και θα μετατραπεί άμεσα σε κοινοβουλευτική ερώτηση

 

 

 

 

 

Σύσκεψη της βουλεύτριας Ε. Σκούφα
και της υπεύθυνης τμήματος υγείας της Ν.Ε Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άννας Βίσμπα
με την διοίκηση και υγειονομικούς του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης.

 

 

Το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης επισκέφτηκε η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ.Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα με την συμμετοχή και της υπεύθυνης του τμήματος υγείας της Ν.Ε Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Άννας Βίσμπα την Πέμπτη 13/01/2022.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο διοικητής του Γ. Ν. Κατερίνης κ. Χατζηγεωργίου Γεώργιος, ο πρόεδρος του ιατρικού προσωπικού και διευθυντής της ΜΕΘ κ. Ανέστης Μπεκριδέλης, ο πρόεδρος του Ι. Σ. Κατερίνης και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής κ. Ηρακλής Τσανικίδης, καθώς και η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κα Βεργαδή Ευτυχία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ενημέρωση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το νοσοκομείο εν μέσω της πανδημίας και την έξαρση του νέου κύματος της πανδημίας με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Συγκεκριμένα αυτή την στιγμή νοσηλεύονται στην κλινική covid 60 ασθενείς και 30 στην υπόλοιπη παθολογική κλινική. Στην ΜΕΘ υπάρχουν 10 κρεβάτια με ασθενείς ενώ τυπικά η δυναμικότητα είναι οι 7 κλίνες. Για την ασφαλή λειτουργία της ΜΕΘ απαιτούνται τουλάχιστον άλλοι 3 εντατικολόγοι και 8 νοσηλευτές.

Λόγω αυτών των εισαγωγών και της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσπωικού, σε συνάρτηση με το ότι τέθηκαν σε αναστολή 120 εργαζόμενοι, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των κλινικών του νοσοκομείου μας το οποίο δεν λύνει ουσιαστικά και μακροχρόνια η έλευση 13 επιταγμένων ιδιωτών ιατρών για διάστημα στην ουσία 15 ημερών. Συγκεκριμένα στην κλινική covid υπάρχουν 2 πνευμονολόγοι και 1 παθολόγος που πρέπει να φροντίσουν μαζί με ελάχιστους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες έναν πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών.

Βέβαια ανάλογες ελλείψεις υπάρχουν και σε όλα τα τμήματα. Σύμφωνα με τη Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, κάθε τμήμα έχει ανάγκη ενίσχυσης τουλάχιστον με τρείς Νοσηλευτές και βοηθούς Νοσηλευτών, για να μπορέσουν οι κλινικές να λειτουργήσουν με σχετική ασφάλεια και να δοθούν εναλλάξ κανονικές άδειες στο προσωπικό.

Το ίδιο ισχύει και για τον Ψυχιατρικό Τομέα, που λόγω έλλειψης προσωπικού συμπτύχθηκαν δύο Ψυχιατρικές Δομές μεταφέροντας τους ασθενείς σε άλλες, με αποτέλεσμα την κατ’ ουσία μείωση των κλινών.

Επιπλέον, αν δεν παραταθούν πέραν του Μαρτίου οι συμβάσεις των υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί με συγκεκριμένου χρόνου συμβάσεις, δεν θα μπορεί στοιχειωδώς να λειτουργήσει το νοσοκομείο.

Περαιτέρω: η προκήρυξη επικουρικού προσωπικού με τρίμηνες συμβάσεις, δυστυχώς βγαίνουν άγονες. Θα πρέπει οι συμβάσεις να είναι τουλάχιστον ενός έτους για να είναι θελκτικές.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το τμήμα της Αιμοδοσίας ενόψει της συνταξιοδότησης της Διευθύντριας Αιματολόγου, σε λίγο το Μικροβιολογικό και κάθε τμήμα στο οποίο συνταξιοδοτείται κάποιος από τους Ιατρούς.

Λόγω έλλειψης Ακτινολόγου, ο ψηφιακός Μαστογράφος λειτουργεί μόνο μία φορά την εβδομάδα για πέντε περιστατικά. Το μηχάνημα για τη μέτρηση οστικής πυκνότητας δεν λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο. Βέβαια ο Διοικητής επιβεβαίωσε ότι έχει βάλει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ την αγορά νέου μηχανήματος.

Γενικότερα όπως δήλωσαν όλοι οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη το προσωπικό είναι εξουθενωμένο μιας και δεν υπάρχουν δυνατότητες να δοθούν ούτε οι κανονικές άδειες!

Η βουλεύτρια κ. Σκούφα αλλά και η υπεύθυνη υγείας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Βίσμπα κατέθεσαν τις προτάσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και την άμεση στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας με προσλήψεις ιατρών από τους ήδη υπάρχοντες πίνακες, την παροχή κινήτρων σε ιατρούς ώστε να επιλέγουν τα επαρχιακά νοσοκομεία, την άμεση επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών, την επιστροφή όλων των υγειονομικών που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας άμεσα με αυξημένα τεστ, την παράταση πέρα του Μαρτίου των συμβάσεων των υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί με συγκεκριμένου χρόνου συμβάσεις, την προκήρυξη θέσεων επικουρικού προσωπικού με συμβάσεις τουλάχιστον ενός έτους και συγχρόνως την άμεση προκήρυξη μόνιμων οργανικών θέσεων.

Η κ. Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα δήλωσε ότι άμεσα θα καταθέσει στη Bουλή επίκαιρη ερώτηση μεταφέροντας τους προβληματισμούς που κατατέθηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης και ευχήθηκε καλή χρονιά και πολλή δύναμη σε όλο το διοικητικό, τεχνικό και υγειονομικό προσωπικό του Γ.Ν. Κατερίνης.