“Κάνουν την πάπια” και “τον κινέζο”

για να τρώμε πανδημικό "παραμύθι"

και να γλυτώνουν τα δύσκολα, διατηρώντας “με νύχια και με δόντια” την εικόνα των αρίστων

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Ενώ οι οδηγίες, οι εγκύκλιοι, οι ΚΥΑ, οι ειδικές οδηγίες και οι ερμηνείες της Πολιτείας αφορούν όλους τους Δήμους της χώρας, σε ότι αφορά την εφαρμογή μέτρων προστασίας από την πανδημία και περιορισμού της, στον Δήμο μας μας ταΐζουν ακόμη “παραμύθι” για να συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιό μας στην πολύ βολική για πολλούς -και ειδικά της διοίκησης- γυάλα της τηλε-συνεδρίασης…

Ήδη, από το φθινόπωρο του 2021 πολλοί Δήμοι της Ελλάδας υιοθέτησαν την μικτή συνεδρίαση των Δημοτικών τους Συμβουλίων, δηλαδή την δια ζώσης συνεδρίαση στην οποία συμμετέχουν με τηλεδιάσκεψη όσοι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να βρίσκονται στον πραγματικό χώρο που συνεδριάζουν οι συνάδελφοί τους.

Στο μακρύ κατάλογο συγκαταλέγονται οι Δήμοι (ενδεικτικά)

  • Μυτιλήνης

  • Δάφνης-Υμηττού

  • Μίνωα-Πεδιάδας (Ηρακλείου Κρήτης)

  • Αμφίκλειας-Ελάτειας

  • Ανατολικής Σάμου

  • Δυτικής Αχαΐας

  • Ζίτσας

  • Μουζακίου

  • Βύρωνα

  • Ελευσίνας

  • Ανατολικής Μάνης
  • Καλυμνίων
  • της παραμεθορίου και ηρωικής Καρπάθου (που διαθέτει ΚΑΙ Όλυμπο) !!! και πιο πρόσφατα και οι Δήμοι
  • Κιλκίς
  • Καβάλας
  • Δήμος Θεσσαλονίκης και πάμπολλοι άλλοι.

Όπως πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστώσει όποιος ενδιαφέρεται, στους Δήμους που υιοθέτησαν τις μικτές συνεδριάσεις, συγκαταλέγονται Δήμοι με διαφορετικά μεγέθη Δημοτικών Συμβουλίων, από τα πολυπληθέστερα ως και Δήμοι με μικρότερα Δημοτικά Συμβούλια, απ’ αυτό του Δήμου Δίου-Ολύμπου. Σε πολλές περιπτώσεις, επιστρατεύτηκαν και βολικότεροι-μεγαλύτεροι χώροι, ενώ η πράξη απέδειξε ότι το δικό μας δεν αντιμετωπίζει παρόμοια πρόβλημα, έχοντας στην διάθεσή του, δύο χώρους, έναν στο Λιτόχωρο και έναν στην Κονταριώτισσα που επαρκούν για την εφαρμογή όλων των προφυλάξεων. Θα αναρωτηθεί όμως κάποιος… γιατί ο Δήμος μας -που υιοθέτησε σχετικά νωρίς την ζωντανή αναμετάδοση των συνεδριάσεων στο Διαδίκτυο- έμεινε πίσω και συνεχίζει να μας ταΐζει ψέματα και να … διερευνά ακόμα την δυνατότητα επιστροφής στις δια ζώσης συνεδριάσεις, ενώ δεν έκανε ακόμα το βήμα προς την μικτή συνεδρίαση. Πέραν από το φόρτο εργασίας του ως πρότινος πρόεδρο του σώματος κου Σαμαρά (που εκτελούσε παράλληλα και χρέη ντετέκτιβ, όπως ομολόγησε πρόσφατα σε συγκινητική συνέντευξή του) τι άλλο επιβάλλει στην δημαρχία Γερολιόλιου να “κάνει την πάπια”;;;

Πρώτα απ’ όλα το γεγονός ότι η δια ζώσης κριτική και ο έλεγχος δεν είναι δυνατόν να παυτούν με το πάτημα -κυριολεκτικά- ενός κουμπιού, όπως πανεύκολα συμβαίνει στην τηλε-συνεδρίαση, με το κλείσιμο των μικροφώνων των μελών του σώματος. Στο “άθλημα” κατέγραψε σημαντικές επιδόσεις ο προηγούμενος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μας, Κ. Σαμαράς, αλλά η διάδοχός του Ουρανία Κατσαμάκα πέτυχε ήδη να κάνει ρεκόρ, κλείνοντας το μικρόφωνο, όχι συμβούλου της αντιπολίτευσης, αλλά αντιδημάρχου!!!!! Μαζί με το δικό του βέβαια, και όλου του σώματος. Είναι ήδη γνωστό ότι πολλοί δημοτικού σύμβουλοι έχουν επιφυλαχθεί να φέρουν προς συζήτηση θέματα μόνο σε ζωντανή συνεδρίαση, με κυριότερη την δήλωση του Βαγγ. Γρεβενίτη της παράταξης του Κ. Δημόπουλου, πρώην προέδρου της ΔΕΥΑΔΟΛ και παραιτηθέντα από το εν ενεργεία ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης, ότι θα κάνει έναν απολογισμό της κατάστασης στην υπεύθυνη για την ύδρευση και την αποχέτευση δομή του Δήμου μας.

Σημαντικότατο ρόλο στην εμμονή της διοίκησης στο να πουλάει όνειρα με τη βοήθεια της πανδημίας έχουν και οι απουσίες. Σε κανονικές συνθήκες, πολλές δεν θα ήταν δυνατό να συμβούν, ενώ οι απουσίες που δεν καταγράφονται καν ως τέτοιες είναι “βούτυρο στο ψωμί της” της παράταξης των οραμάτων και της κραταιάς επικράτησης. Και πολύ βολικές, Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και τις πανδημικές συνθήκες, οι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να συνδέονται στην τηλε-συνεδρίαση, να καταγράφουν την παρουσία τους (υπέρ και της αναγκαίας απαρτίας) και μετά να εξαφανίζονται, συνήθως χωρίς καν να αποχαιρετούν. Οι κάμερες και το τηλε- της διαδικασίας αποδείχτηκαν εξαιρετικά χρήσιμα στους … ξενιτεμένους του Δημοτικού Συμβουλίου μας, Κ. Δημόπουλο και Κ. Δημητριάδη. Ο πρώτος κατοικεί στην Αθήνα, ο δεύτερος ανέλαβε, ταυτόχρονα σχεδόν με τα αιρετά καθήκοντά του και καθήκοντα στελέχους της δημόσιας διοίκησης στον ακριτικό Έβρο. Κάπου-κάπου διανθίζει το πλήρως ασύμβατο -αλλά νόμιμο- του ζεύγους των καθηκόντων του, με διάφορα πολύ συγκινητικά μηνύματα, όπως “τα καθήκοντά μου στα σύνορα” ή “δεν μπορώ να συμμετέχω στη συνεδρίαση λόγω γεγονότων σημαντικών που θα πληροφορηθείτε σε λίγο από τον Τύπο…” (ακόμα περιμένουμε να τα πληροφορηθούμε”.

Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να συνηθίσουν την συνεδρίαση με κάμερες και μικρόφωνα και δεν συμπεριφέρονται όπως σε μια κανονική συνεδρίαση, ενώ τα τεχνικά προβλήματα προσθέτουν ακόμη περισσότερο στην αγωνία τους, ενώ η αντίληψη των όσων συμβαίνουν σε κανονικές συνθήκες δεν μπορούν να συγκριθούν με την παρακολούθηση και την συμμετοχή στις πλατφόρμες συσκέψεων.

Όσον δε αφορά την κατάχρηση και την απομάκρυνση από την εμμονή στην εξομοίωση των πραγματικών συνθηκών… αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι είναι πια πολύ συνηθισμένο οι σύμβουλοι να κλείνουν την εικόνα και να …αγνοούνται ή να ασχολούνται με διάφορα που δεν θα μάθουμε ποτέ ή να κλείνουν τα μικρόφωνα και να συζητούν με άλλους, να μιλούν στα κινητά τους, να πίνουν ως μέθης και να καπνίζουν (δεν είναι παράνομο αφού είναι στο χώρο τους, αλλά είναι δημόσια εικόνα που αποφεύγεται παγκοσμίως, δεκαετίες τώρα…).

Τελευταίος, αλλά όχι έσχατος λόγος που η διοίκηση επιμένει στις κάμερες και την τηλε-διάσκεψη είναι η ύπαρξη ανεμβολίαστων μεταξύ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κι η δημαρχία εξακολουθεί να υπόσχεται επαναφορά στην κανονικότητα, έξι -τουλάχιστον- μήνες μετά την εμφάνιση της μικτής.-