Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

τα Λιτοχωρινά Σίχνα

με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη – το έθιμο που κάνει μοναδικά τα Θεοφάνια στο Λιτόχωρο

 

 

 

 

 

Δήμος Δίου-Ολύμπου:
Το έθιμο των Σίχνων εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας εντάχθηκε το έθιμο των Σίχνων, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τα Θεοφάνεια στο Λιτόχωρο, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στις 21 Ιανουαρίου 2022.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το έθιμο των Σίχνων, ή «σιχνοφόρια», αποτελεί μία χαρακτηριστική έκφανση της ιστορικής μνήμης και της συλλογικής ταυτότητας των κατοίκων του Λιτοχώρου, ενώ πρόκειται για το πρώτο έθιμο του νομού Πιερίας που εντάσσεται στον εν λόγω κατάλογο.
Τα Σίχνα είναι σημαίες διαστάσεων 1,50 x 1,15 μέτρων περίπου, με έντονα χρώματα, στο κέντρο των οποίων είναι σχηματισμένος σταυρός. Αποτελούν συνήθως αφιερώματα συντεχνιών και οικογενειών ναυτικών, που συμμετέχουν, με συγκεκριμένο τυπικό, στον καθαγιασμό των υδάτων και τον εορτασμό των Θεοφανείων στο Λιτόχωρο. Η σημασία του εθίμου, που τελείται, σχεδόν αδιάλειπτα, τους δύο τελευταίους αιώνες, για την τοπική κοινωνία του Λιτοχώρου είναι μεγάλη, ενώ αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για κάποιον να κρατήσει το Σίχνο, κατά τη διάρκεια της τελετής.
Ο φάκελος υποψηφιότητας για την ένταξη του εθίμου των Σίχνων στο Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος κατατέθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τον Φεβρουάριο του 2020, την επιμέλεια του οποίου είχε ο Λιτοχωρίτης ερευνητής του εθίμου Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας σε συνεργασία με τον Δήμο Δίου-Ολύμπου. Σημειώνεται ότι στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας εγγράφονται εθιμικά δρώμενα, πολιτισμικές πρακτικές και κοινωνικές τελετουργίες από όλη την Ελλάδα.