“Ελπίζω να έχει τεστ στο ΚΥ Λιτοχώρου,

... από την άνοιξη και μετά..."

“Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πιερία μαζί με τους υπόλοιπους νομούς –πλην Θεσσαλονίκης- όσον αφορά την Κεντρική Μακεδονία, είναι μονίμως ριγμένη όσον αφορά τα προγράμματα ενίσχυσης.”

 

 

 

 

 


ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ
Βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία)
Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Μέλος Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

 

 

Μπ. Σκούφα:
«Το μοντέλο «ανάπτυξης» της κυβέρνησης αποτυπώνει την επιτελική ανικανότητα,
καθώς και την πλήρη αδιαφορία και εγκατάλειψη της κοινωνίας»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Αναπτυξιακό Νόμο.

«Συζητάμε το νομοσχέδιο με τον βαρύγδουπο τίτλο «Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη», την ώρα που το επιτελικό κομματικό κράτος απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της κακοκαιρίας που ζήσαμε όλοι όσοι βρισκόμασταν στην Αττική το προηγούμενο διάστημα», τόνισε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού νόμου. Η κα Σκούφα άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση όχι μόνο για τις εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Αττική, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται επί 2,5 περίπου χρόνια την πανδημία. Υποστελέχωση του ΕΣΥ, ελλείψεις, διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ερήμωση των περιφερειακών ιατρείων στην Πιερία, δείχνουν την εικόνα και το μέγεθος της ανικανότητας της κυβέρνησης.

«Διασωληνωμένο» το ΕΣΥ, εγκατάλειψη των περιφερειακών ιατρείων στην Πιερία

«Οι μεγαλοεπενδυτές, που οι υπουργοί τόσο συχνά τους αναφέρουν και οι στρατηγικοί επενδυτές, φαντάζομαι ότι σας συγχαίρουν και για το γεγονός ότι η Ελλάδα, όσον αφορά τους θανάτους από COVID, πιάνει τις πρωτιές στις ευρωπαϊκές θέσεις και βρίσκεται πολύ πιο πάνω από το διπλάσιο του μέσου όρου των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σας συγχαίρουν ακόμη για το ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν αναγνωρίζει το γεγονός που αναγνωρίζει και ο τελευταίος κάτοικος της Σρι Λάνκα, χωρίς να θέλω να θίξω το νησί. Ποιο είναι αυτό; Ότι ένας -εντός εισαγωγικών- «διασωληνωμένος» ασθενής σε ράντζο στο διάδρομο δημόσιου νοσοκομείου, σαφώς δεν έχει την ίδια περίθαλψη που έχει ένας διασωληνωμένος σε κανονική ΜΕΘ», είπε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας, περιγράφοντας την κατάσταση στα περιφερειακά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας στην Πιερία, όπως το Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου που έχουν αφεθεί παντελώς στην τύχη τους και δεν διαθέτουν καν rapid tests. «Θέλω να πιστεύω ότι rapid tests το Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου ως τουριστική περιοχή θα έχει τουλάχιστον από την άνοιξη και μετά, όταν δηλαδή περιμένουμε, τουλάχιστον εφέτος, κι αν δεν ολιγωρήσει και πάλι το Υπουργείο Τουρισμού, σχετικά μεγαλύτερη τουριστική κίνηση από την παταγώδη αποτυχία του 15% πληρότητας στις τουριστικές κλίνες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και του 50% μάξιμουμ πληρότητας του περυσινού καλοκαιριού σε σχέση με το 2019», υπογράμμισε.

 

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η κα Σκούφα αναφέρθηκε ακόμη στην αρχική απόρριψη του ελληνικού εθνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψής και Ανθεκτικότητας, το οποίο όπως σημείωσε ήταν το μοναδικό σχέδιο στην Ευρώπη που απορρίφθηκε. «Αληθεύει αυτό; Για ποιους λόγους απορρίφθηκε; Έπρεπε η χώρα μας και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να το επαναδιαμορφώσει; και αν συνέβη αυτό, για ποιους λόγους επαναδιαμορφώθηκε; επεσήμανε η βουλεύτρια Πιερίας, αναδεικνύοντας επίσης το σοβαρό ζήτημα της μεγάλης καθυστέρησης της καταβολής της πρώτης δόσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας και της καταβολής των κονδυλίων από τη δεύτερη δόση.

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε ένα νομοσχέδιο που σχεδιάστηκε κατ΄ επιταγή των «μεγαλομεγάλων»

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο η κα Σκούφα είπε ότι από τις αλλαγές που έγιναν την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, είναι ξεκάθαρο ότι η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας δεν ήταν ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης. Δεν υπήρχε πρόβλεψη για τη στήριξη των ατομικών επιχειρήσεων, για το 75% της τουριστικής επιχειρηματικότητας, η οποία τουλάχιστον στην Πιερία είναι ξενοδοχεία ενός, δύο αστέρων και μικρά, μη κύρια τουριστικά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στην αρχική κατατεθειμένη μορφή του το νομοσχέδιο αναιρούσε και τα όσα είχαν θεσπιστεί με τον αναπτυξιακό νόμο του 2016, ανεβάζοντας το κατώφλι επενδυτικών σχεδίων από τις 100.000 ευρώ που ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ στις 150.000 ευρώ, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη στήριξη της μικρής και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Η Βουλεύτρια Πιερίας έκανε λόγο για αλλαγές της τελευταίας στιγμής, οι οποίες δεν είναι αρκετές, και αλλαγές οι οποίες έπρεπε στο σύνολό τους να στηριχθούν στα όσα διατύπωσαν οι κοινωνικοί φορείς στη συνεδρίαση της επιτροπής. «Το νομοσχέδιο που αρχικώς μας καταθέσατε έγινε κατ’ επιταγή των μεγαλομεγάλων επενδυτών, οι οποίοι είναι οι συνήθεις εκλογικοί και προεκλογικοί φίλοι σας», τόνισε.

Αφαίμαξη αρμοδιοτήτων και κονδυλίων της περιφέρειας – Μονίμως «ριγμένη» η Πιερία

«Θεωρούμε αδιανόητο», τόνισε χαρακτηριστικά η βουλευτής Πιερίας, «το γεγονός ότι παίρνετε αρμοδιότητες και κονδύλια από τις περιφέρειες και ουσιαστικά μειώνετε το ύψος ενίσχυσης και τη δυνατότητα των περιφερειακών αντίστοιχων διευθύνσεων να ενισχύουν επενδυτικά σχέδια -που μέχρι τώρα ήταν στα 3 εκατομμύρια ευρώ και το κάνετε 1 εκατομμύριο ευρώ- υπερσυγκεντρώνοντας εξουσίες, πρώτον, στο τεράστιο αθηνοκεντρικό κράτος, δεύτερον, στο ίδιο το Υπουργείο και στον ίδιο τον Υπουργό, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει, και υπερδιογκώνοντας σαφώς και τη γραφειοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πιερία μαζί με τους υπόλοιπους νομούς –πλην Θεσσαλονίκης- όσον αφορά την Κεντρική Μακεδονία, είναι μονίμως ριγμένη όσον αφορά τα προγράμματα ενίσχυσης.