8.134 και 4.631 ευρώ το μήνα;

με προσόντα ένα πτυχίο και ένα lower;

Σκούφα στη Βουλή προς Χατζηδάκη

 

 

 

 

 


ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ
Βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία)
Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Μέλος Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

 

 

Μπ.Σκούφα:
Το νομοσχέδιο για τον υποτιθέμενο «εκσυγχρονισμό» του ΕΦΚΑ
ανοίγει τον δρόμο για τα γαλάζια «golden boys and girls»

Σκληρή επίθεση κατά του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για το νομοσχέδιο που αφορά στον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, εξαπέλυσε από τη Βουλή η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα.Η κα Σκούφα χαρακτήρισε τον κ. Χατζηδάκη «υπουργό των ιδιωτικοποιήσεων» και υπουργό που όπως είπε χαρακτηριστικά, διορίζει «παντελώς αποτυχημένες διοικήσεις σε πρώην δημόσιους οργανισμούς».

Η ΔΕΗ, η ρήτρα για «πράσινη» μετάβαση και τα δάνεια ύψους 1,6 δις ευρώ!

Η βουλεύτρια Πιερίας αναφέρθηκε στον διορισμό νέας διοίκησης από την κυβέρνηση ΝΔ το καλοκαίρι του 2019, πριν ιδιωτικοποιήσει πλήρως την πρώην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. «Μείναμε εμβρόντητοι για το γεγονός ότι συνάφθηκαν μέσα στο 2021 από τη ΔΕΗ δάνεια ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ συνδεδεμένα κατ’ αποκλειστικότητα με ρήτρα για «πράσινη» μετάβαση, πράγμα που σημαίνει ότι η πρώην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού εξαρτήθηκε και σε τεράστιο βαθμό από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατ’ αποκλειστικότητα σχεδόν από το φυσικό αέριο και κλείνοντας τις λιγνιτικές μονάδες. Τότε πανηγυρίζατε γι’ αυτό το δάνειο. Τώρα, όμως, που τετραπλασιάστηκε η τιμή του φυσικού αερίου και οι καταναλωτές, έμποροι, μαγαζάτορες, επιχειρηματίες, σπίτια, νοικοκυριά πληρώνουν διπλάσιους και τριπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος ακριβώς λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, πώς θα αναπληρωθούν αυτά τα έξοδα τα δυσβάσταχτα για τους πολίτες;», τόνισε χαρακτηριστικά.

 «Άλωση» του ΕΦΚΑ και όχι εκσυγχρονισμός με τα «golden boys and girls»

Η βουλεύτρια Πιερίας έκανε λόγο για «άλωση» του ΕΦΚΑ και όχι εκσυγχρονισμό, από τα γαλάζια «golden boys and girls». Καθαιρείτε τους υπάρχοντες γενικούς διευθυντές και διευθυντές και διευθύντριες του ΕΦΚΑ από τις θέσεις τους αντισυνταγματικά. Τους καθαιρείτε από τις θέσεις τους χωρίς να έχουν υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα και βάζετε από το «παράθυρο», «αλεξιπτωτιστές», τα δικά σας «golden boys and girls», από το δικό σας μητρώο στελεχών, των γαλάζιων στελεχών. Τους διορίζετε γενικούς διευθυντές και διευθυντές στα τοπικά υποκαταστήματα. Με αυτό τον τρόπο ξέρουμε όλοι πολύ καλά τι “πανηγυράκι” μπορεί να στηθεί με διορισμένο από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διευθυντή υποκαταστήματος, τόσο όσον αφορά το ποια σύνταξη θα βγει πρώτη, αλλά και όσον αφορά τους ελέγχους στα καταστήματα για τον αριθμό των εργαζομένων.

Τι προσόντα ζητάει το κατάπτυστο έστω γι’ αυτόν και μόνο τον λόγο νομοσχέδιο; Ένα πτυχίο, και ένα lower, τη στιγμή που ήδη τα περισσότερα διευθυντικά στελέχη σε όλη τη δημόσια διοίκηση έχουν μεταπτυχιακά, έχουν Proficiency, έχουν σεμινάρια, έχουν εκπαιδεύσεις, έχουν μετεκπαιδεύσεις. Ένα πτυχίο και ένα lower!».

Επιλογή από τριμελή επιτροπή της οποίας τα δυο τρίτα θα διορίζονται από τον υπουργό!

Όπως επεσήμανε η κα Σκούφα η επιλογή των διευθυντικών στελεχών θα γίνεται από μια τριμελή επιτροπή, της οποίας τα μέλη, τα δύο τρίτα, θα διορίζονται από τον ίδιο τον Υπουργό, ενώ θα υπάρχει και συνέντευξη. «Έχετε τον Θεό σας όταν βάζετε τους διοικητές, τους γενικούς διευθυντές, τον επικεφαλής των εσωτερικών υποθέσεων, αυτή τη στιγμή που ο κόσμος βογκά, να παίρνουν 8.134 ευρώ τον μήνα και οι σαράντα μετακλητοί στην εταιρεία αξιοποίησης του ΕΦΚΑ 4.631, με προσόντα πτυχίο και lower;», υπογράμμισε η βουλεύτρια Πιερίας.

340.000 εκκρεμείς αιτήσεις σύνταξης

Όσο για το επιχείρημα ότι οι αλλαγές αυτές αφορούν στον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ και στη ταχύτερη απονομή των συντάξεων, τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης τριπλασιάστηκαν επί ΝΔ σε σχέση με το 2019, όπως τις παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κι ανέρχονται σε 340 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις .

Οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό – Καμία πρόσληψη για το 40% των συνταξιοδοτημένων εργαζόμενων του ΕΦΚΑ

«Έχετε κάνει ήδη κάτι, κύριε Υπουργέ, για τις ήδη ληγμένες συμβάσεις των επτακοσίων σχεδόν νέων πτυχιούχων, πρώην εργαζομένων του ΕΦΚΑ; Θα κάνετε κάτι, όταν τα παιδιά μας βγαίνουν στο εξωτερικό με τα πτυχία και μεταπτυχιακά τους; Έχετε κάνει κάτι για να προσλάβετε αυτούς τους επτακόσιους νέους επιστήμονες που δούλευαν με 1000 ευρώ μισθό δώδεκα μήνες, συν εξάμηνη παράταση επί ΣΥΡΙΖΑ και βοηθούσαν στη μηχανογράφηση των παλιών δελτίων ενσήμων που στοιβάζονται ακόμη κάτω στα υπόγεια του ΕΦΚΑ; Θα κάνετε κάτι για να προσλάβετε τους τετρακόσιους εξειδικευμένους πτυχιούχους του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης; Θα κάνετε κάτι επιτέλους για να αναπληρώσετε το 40% των συνταξιοδοτημένων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ; Επί των ημερών σας συνταξιοδοτήθηκαν χίλιοι υπάλληλοι από τους δυόμισι χιλιάδες και δεν έχετε προχωρήσει σε καμία μόνιμη πρόσληψη», ανέφερε η κα Σκούφα.

«Θα αλώσετε και την ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ αξίας 1 δισεκατομμυρίου»

Η βουλεύτρια Πιερίας επεσήμανε ακόμη ότι αποδείχθηκε πολιτικά σε πρώτη φάση ότι είναι παντελώς αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο. Επιπλέον, αποδείχτηκε το γεγονός ότι μη διορίζοντας στο Διοικητικό Συμβούλιο τους εκπροσώπους των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ, όσο και να έχει τώρα μόνο μία μετοχή και να είναι μονοπρόσωπη ΑΕ και να είναι το μόνο πρόσωπο ο ΕΦΚΑ, αυτό δεν διασφαλίζει τίποτε. «Οι μέρες και τα έργα σας όσο ήσασταν Υπουργός στις διάφορες κυβερνήσεις, μας επιβεβαιώνουν για το αντίθετο. Θα αλώσετε και την τεράστια ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ αξίας 1 δισεκατομμυρίου. Γι’ αυτό τον λόγο πιστεύουμε ότι στις επερχόμενες εκλογές ο λαός θα μιλήσει και δεν θα σας αφήσει να αποπερατώσετε το συνολικά «θεάρεστο», «επιτελικό» έργο σας».