Επίτιμη Δημότης Δίου-Ολύμπου

η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

“… επιτρέψτε μου, κύριε Δήμαρχε, να σας εκφράσω την ικανοποίηση και τη χαρά μου που από σήμερα είμαι μια από σας…”

 

 

 

Η ΑΕ της, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είναι από χθες Επίτιμη Δημότης Δίου-Ολύμπου. Η ανακήρυξή της έγινε στη διάρκεια τελετής, στο Β’ Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου και επ’ ευκαιρία της συμμετοχής της στον φετινό εορτασμό της 144ης επετείου της Επανάστασης του Ολύμπου.

Στο δελτίο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας μπορείτε να διαβάσετε την αντιφώνησή της, στην ανάγνωση της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου-Ολύμπου.

Σήμερα, ο εορτασμός της επετείου περιλαμβάνει δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Λιτοχώρου, στις 10.30πμ και -αμέσως μετά- επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Μνημείο Ηρώων. Η παρέλαση που είχε προγραμματιστεί, πιθανώς δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω της κακοκαιρίας.

Ανακήρυξη της Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμη Δημότη Δίου – Ολύμπου

Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2022

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Λιτόχωρο Πιερίας για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 144ης επετείου της Επανάστασης του Ολύμπου του 1878, ανακηρύχθηκε Επίτιμη Δημότης Δίου – Ολύμπου.

Στην αντιφώνησή της, η κυρία Σακελλαροπούλου είπε τα εξής:

«Θα αναφερθώ στην περιπέτεια που περνάει η ανθρωπότητα αυτές τις τρεις τελευταίες μέρες, και ιδίως ο ουκρανικός λαός, μετά την εισβολή της Ρωσίας σε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα, η οποία ασπάζεται τις ευρωπαϊκές αξίες.

Ήδη θρηνούμε θύματα, στον ουκρανικό λαό, μεταξύ των οποίων, δυστυχώς, και ομογενείς. Η απώλεια της ανθρώπινης ζωής είναι εξίσου σημαντική, όποιον και αν αφορά.

Ειλικρινά εύχομαι, όπως φαντάζομαι όλοι μας, να επικρατήσει σύντομα η λογική εκεί που πρέπει και να έχουμε μια καλύτερη εξέλιξη σε αυτή την κρίση, η οποία κινδυνεύει να γυρίσει τον κόσμο, την ανθρωπότητα, ολόκληρη, όχι μόνο την Ευρώπη, δεκαετίες πίσω.

Κύριε Δήμαρχε,

Είναι μεγάλη τιμή για μένα να συγκαταλέγομαι από σήμερα στους πολίτες του Δήμου Δίου-Ολύμπου και με χαρά επισκέπτομαι αυτόν τον ευλογημένο τόπο που θάλλει εδώ και χιλιάδες χρόνια στη σκιά του Ολύμπου, της μυθικής κατοικίας των θεών. Κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος σ’ αυτή την ιερή γωνιά των Μακεδόνων, που απλώνεται από το υψηλότερο όρος της Ελλάδας ως τις χρυσαφένιες παραλίες του Θερμαϊκού. Σ’ αυτόν τον αιγλήεντα και πολύπτυχο τόπο, όπως τον ονομάζει ο Όμηρος, θα ιδρύσουν το Δίον, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας, τον οποίο έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη του Γεωργίου Σωτηριάδη το 1928, αλλά ανέδειξε σε όλο του το μεγαλείο ο Δημήτρης Παντερμαλής. Εδώ, δίπλα στα παλιά λημέρια των Αρματωλών και των Κλεφτών του Ολύμπου, θα ξεκινήσει η ηρωική επανάσταση του 1878, με σκοπό να απελευθερωθεί η περιοχή από τον οθωμανικό ζυγό και να ενσωματωθεί στον εθνικό κορμό.

Σήμερα, μετά από 144 χρόνια, γιορτάζουμε με συγκίνηση εκείνη την εξέγερση. Ήταν το σημαντικότερο γεγονός στην περιοχή, από την επανάσταση του 1821 ως τους Μακεδονικούς αγώνες του 1904-1908, όσον αφορά τη συμβολή του στην επέκταση του ελεύθερου ελληνικού χώρου. Ο σκοπός της ήταν διττός: να αποτινάξει τον βάρβαρο τουρκικό ζυγό και να περιορίσει τον βουλγαρικό επεκτατισμό. Να υπογραμμίσει την πληθυσμιακά σημαντική και πολιτισμικά αξιόλογη παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή, ώστε οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να μη στέρξουν στην ενσωμάτωση της Μακεδονίας στο σχεδιαζόμενο, τότε, με τη σφραγίδα της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, μεγάλο βουλγαρικό κράτος. Φλογεροί πατριώτες, από τον λοχαγό Κοσμά Δουμπιώτη, επικεφαλής των εθελοντών από την ελεύθερη Ελλάδα ως τον ηρωικό Επίσκοπο Κίτρους Νικόλαο Λούση, που ύψωσε τη σημαία της επανάστασης στον Κολινδρό, και τον Ευάγγελο Κοροβάγκο, Πρόεδρο της προσωρινής κυβέρνησης της ελεύθερης Μακεδονίας, που συγκροτήθηκε στο Λιτόχωρο, πάλεψαν με πάθος και αγωνιστικότητα. Αλλά οι δυνάμεις των Τούρκων ήταν υπέρτερες και η επανάσταση του Ολύμπου θα κατασταλεί. Ούτε όμως το πνεύμα της θα σβήσει, ούτε η θυσία των μαχητών της θα πάει χαμένη. Θα αντιτάξει τον αυτοθυσιαστικό πατριωτισμό στις μηχανορραφίες των τότε μεγάλων δυνάμεων, θα ενισχύσει τη διπλωματική θέση της Ελλάδας και θα συντελέσει στην προβολή και υιοθέτηση των ελληνικών δικαίων, από πλευράς των Ευρωπαίων, όπως θα φανεί στο συνέδριο του Βερολίνου, τον Ιούνιο του 1878.

Αγαπητοί μου συνδημότες,

Σήμερα τιμάμε τους αγώνες και τις θυσίες των κατοίκων του Λιτόχωρου με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον και στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους κλάδους του πολιτισμού, του τουρισμού και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Χαίρομαι για την προβλεπόμενη ανάπλαση περιοχών ιστορικής σημασίας και φυσικού κάλλους, όπως και για την αναβάθμιση των σχολικών συγκροτημάτων του δήμου. Χαιρετίζω με θέρμη την ίδρυση ψηφιακού Μουσείου, αφιερωμένου στην επανάσταση του 1878, το οποίο και θα αποτελέσει σημαντικό κέντρο πολιτισμού μετά το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Δίον, το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών και το Ναυτικό Μουσείο Λιτόχωρου.

Ο όμορφος τόπος σας τα τελευταία χρόνια αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων ξένων και Ελλήνων τουριστών. Οι περισσότεροι προσέρχονται με δέος στο ιερό του Διός και το αρχαίο θέατρο, όπου κάθε χρόνο διεξάγεται το φημισμένο Φεστιβάλ του Ολύμπου, για να κατακλύσουν στη συνέχεια τις ονομαστές παραλίες της Σκοτίνας, της Λεπτοκαρυάς, του Πλαταμώνα, της Πλάκας, τα οργανωμένα θέρετρα που αναζωογονούν τον τουρισμό μας το καλοκαίρι. Όμως η κορυφή του μυθικού βουνού μας, ο Μύτικας, σε υψόμετρο 2918 μέτρων, θα παραμένει πάντα η μεγάλη πρόκληση για τους φίλους της ορειβασίας και της αναρρίχησης.

Και τώρα που βρίσκομαι κι εγώ εδώ, στη σκιά του Ολύμπου, επιτρέψτε μου, κύριε Δήμαρχε, να σας εκφράσω την ικανοποίηση και τη χαρά μου που από σήμερα είμαι μια από σας».

Η κυρία Σακελλαροπούλου νωρίτερα επισκέφθηκε το Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, το ορειβατικό καταφύγιο «Σταυρός» και την Οργάνωση Παραγωγών «Ζεύς Ακτινίδια Α.Ε.» Οργάνωση Παραγωγής.