Όλοι για την Ουκρανία

και τους Ουκρανούς

δείτε πως οργανώνετε η ανθρωπιστική βοήθεια σε όλα τα επίπεδα και πως/που μπορείτε να βοηθήσετε

 

 

 

 

 

Δήμος Κατερίνης:
Ξεκίνησε και συνεχίζεται με μεγάλη ανταπόκριση
η συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία

 

Ξεκίνησε σήμερα και συνεχίζεται με μεγάλη ανταπόκριση από τους δημότες της Κατερίνης, η συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για την υποστήριξη του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία.

Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, η συγκέντρωση γίνεται με την συνεργασία του Δήμου Κατερίνης και των Γιατρών του κόσμου, καθώς και με τηνυπστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

Ως σημείο συγκέντρωσης της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει οριστεί, ο χώρος της αποθήκης του Δήμου Κατερίνης, που βρίσκεται δίπλα στο ΤΕΙ Κατερίνης (Κανελλοπούλου 2 &Μαντζαροπούλου γωνία). Η συγκέντρωση, γίνεται από υπαλλήλους και εθελοντές του Δήμου Κατερίνης, ενώ την καταγραφή τους έχει αναλάβει εθελοντικά ομάδα φοιτητών του τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του ΔΙ.ΠΑ.Ε, που εδρεύει στην Κατερίνη.

Την ευθύνη και την εποπτεία της διαδικασίας  έχει ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Κατερίνης, Νικόλαος Κατανάς, του οποίου αρμοδιότητα είναι η Εποπτεία, η παρακολούθηση και ο συντονισμός των δράσεων και ενεργειών στο πλαίσιο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και υλοποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής του Δήμου Κατερίνης.

Η συγκέντρωση των προϊόντων θα γίνεται έως και την Τετάρτη 9 Μαρτίου και ώρες 09:00 – 13:00 και 18:00 – 20:00 (εκτός Κυριακής). Τη μεταφορά της βοήθειας αυτής, θα αναλάβουν οι Γιατροί του Κόσμου.

Όσοι έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν φιλοξενία σε οικίες ή ξενοδοχειακές μονάδες μπορούν να καλούν στη σχετική hotline του Προξενείου Ουκρανίας: 6934 077 385.

Αναλυτικές πληροφορίες για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας είναι αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα του Δ.Κατερίνης:

https://katerini.gr/2022/03/01/%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%ad%ce%bd%cf%84%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b2%ce%bf%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b1%cf%82/

 

02/03/2022

Συγκέντρωση υγειονομικού υλικού από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
για τις  εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας- Νεότερη ενημέρωση

 

Ύστερα από τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου η συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού για τις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας διευρύνεται και παρατείνεται ως εξής:

Φάρμακα και Υγειονομικό υλικό θα συγκεντρώνονται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από σήμερα Τετάρτη 2 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 από τις 09:00 ως τις 14:30. Η αποστολή του υλικού θα γίνει σε συνεργασία με το Προξενείο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη.

Τόποι συγκέντρωσης: 

Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας: Μητροπόλεως 44, τηλ. 2331350103

– Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης: Βασ. Όλγας 198 και 26ης Οκτωβρίου 64, τηλ. 2313330802

– Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς: Ανδρέα Παπανδρέου 3, τηλ. 2341353611

– Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας: Διοικητήριο Έδεσσας, τηλ. 2381351231

– Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας: 28ης Οκτωβρίου 40, τηλ. 2351351262

– Περιφερειακή Ενότητα Σερρών: Διοικητήριο Κων/νου Καραμανλή 36, τηλ. 2321350300

– Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής: Διοικητήριο – 63100 – Πολύγυρος, τηλ. 2371351235

 

Λίστα φαρμάκων- Υγειονομικού υλικού
– αντιβιοτικά (ενέσιμα)
– καθετήρες
– αιμοστατικές γάζες
– ενδοφλέβιοι καθετήρες 18G και 22G
– αιμοστατικά (τρανεξαμικό οξύ σε οποιαδήποτε μορφή)
– αντιβακτηριδιακά επιθέματα
– Ambu
– επίδεσμοι
– γύψινοι επίδεσμοι
– αντισταμινικά (ενέσιμα)
– αποστειρωμένα γάντια (μέγεθος M, L)
– σύριγγες
– συστήματα ορού
– ορμόνες (ενέσιμες)
– ενέσιμα φάρμακα για γαστρεντερικό
– νιφουροξαζίδη
– ενεργοποιημένος άνθρακας
– φυσιολογικούς ορούς
– τραμαδόλη
– αντιυπερτασικά
– γάζες
– επίδεσμοι
– ράμματα
– βελόνες
– αιμοστατικοί παράγοντες
– αντλίες ενδοφλέβιων υγρών

Ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό, όπως χειρουργικά τραπέζια, αναπνευστικές συσκευές, μηχανήματα υπερήχων και χειρουργικά κρεβάτια, καθώς και γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνας-Μαρίας Δερμεντζοπούλου, στα τηλέφωνα 2313 330802 και – 804.

 

 

 

Ασφαλή διαμονή για άλλα 30 γυναικόπαιδα από την Ουκρανία
προσφέρει ο Καπνικός Σταθμός Κατερίνης

Ο σύλλογος Freundeskreis Elliniko e.V. από το Αμβούργο της Γερμανίας εξοπλίζει πλήρως μία από τις αίθουσες του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης για να φιλοξενηθούν προσωρινά οικογένειες με μικρά παιδιά που καταφθάνουν από τη Μαριούπολη της Ουκρανίας.

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου, στις 18:30 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης με στόχο την οργάνωση υποδοχής προσφυγικών οικογενειών από την Ουκρανία.

Μετά από συνεννόηση με το Προξενείο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, ο Καπνικός Σταθμός Κατερίνης προσφέρεται να φιλοξενήσει προσωρινά σε μία από τις θερμαινόμενες αίθουσές του μέχρι και 30 γυναικόπαιδα από το μέτωπο του πολέμου (15 κουκέτες). Για τον λόγο αυτό η 54μελής ομάδα πραγματοποίησε την παραπάνω έκτακτη συνάντηση με στόχο την οργάνωση της υποδοχής και φιλοξενίας των οικογενειών.

Ταυτόχρονα, μια ομάδα περίπου 35 εθελοντριών και εθελοντών έλεγξε και ομαδοποίησε ιατροφαρμακευτικό υλικό για μια δεύτερη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Η πρώτη αποστολή φαρμάκων (2 παλέτες) πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου.
Η ομάδα, σε συνεργασία με τον σύλλογο Freundeskreis Elliniko e.V. από το Αμβούργο της Γερμανίας, έχει εξασφαλίσει τον απαραίτητο εξοπλισμό και έχει σε πλήρη ετοιμότητα τις εγκαταστάσεις του Καπνικού Σταθμού για να υποδεχτεί οικογένειες από την Μαριούπολη της Ουκρανίας προσφέροντάς τους έναν αξιοπρεπή και ασφαλή χώρο, μια ζεστή γωνιά.

Επίσης, η διεύθυνση του ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων «Πλάτων» προσφέρθηκε να αναλάβει την απασχόληση των παιδιών στις εγκαταστάσεις του, όπως και την καθημερινή μεταφορά τους από τον Καπνικό Σταθμό, ενώ θα αναλάβει πρωτοβουλία για την κάλυψη των αναγκών διατροφής και ένδυσης των παιδιών.
Εντός των επόμενων ημερών, καθώς αναμένεται δραματική αύξηση των προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας, θα αποσταλεί ενημερωτική επιστολή προς όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Πιερίας για τη συγκέντρωση υλικών που θα χρειαστούν οι προσφυγικές οικογένειες του Καπνικού Σταθμού, οι οποίες δεν είναι μόνον αυτές που πρόκειται να φιλοξενηθούν.

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας στέκεται εδώ και πολλά χρόνια δίπλα στους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη χωρίς να εξετάζει την προέλευσή τους, την εθνικότητά τους ή το χρώμα του δέρματός τους. Με την ευκαιρία αυτή να σημειωθεί, πως στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης εργάζονται καθημερινά 29 οικογένειες (6 ώρες την εβδομάδα), στην πλειοψηφία τους από το Κουρδιστάν και το Ιράκ, όπως και την Ελλάδα, και έτσι εξασφαλίζουν φάρμακα και τροφή για  τις οικογένειές τους από το Κοινωνικό Παντοπωλείο & Φαρμακείο.

Πως μπορείτε να βοηθήσει κανείς

Καλούμε τους συμπολίτες μας να ενισχύσουν τις κοινωνικές δομές του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης προσφέροντας στοχευμένη βοήθεια όπως:

  • βρεφικές κρέμες farin lacte
  • βρεφικά γάλατα σε σκόνη (Nr. 2,3 ή 4)
  • παιδικές πάνες (Nr. 4 ή 5)
  • Cornflakes
  • μπισκότα
  • σοκολάτες
  • μέλι
  • παιδικά σαμπουάν και αφρόλουτρα

Θερμή παράκληση: Μόνο κάτι από τα παραπάνω! Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να διατεθούν από τα αποθέματα των δομών μας. Ο Καπνικός Σταθμός (οδός Φλέμινγκ 19) λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή, από τις 10:00 το πρωί έως τις 19:00. Σε περίπτωση που ο ομάδα χρειαστεί κάποια άλλα υλικά, θα προβεί σε ανάλογη ανακοίνωση.

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία πραγματοποιείται και με πρωτοβουλία του Δήμου Κατερίνης και των Γιατρών του Κόσμου, με την υπστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Ως σημείο συγκέντρωσης της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει οριστεί, ο χώρος της αποθήκης του Δήμου Κατερίνης, που βρίσκεται δίπλα στο ΤΕΙ Κατερίνης (Κανελλοπούλου 2 & Μαντζαροπούλου γωνία). Η συγκέντρωση των προϊόντων θα γίνεται έως και την Τετάρτη 9 Μαρτίου και ώρες 09:00 – 13:00 και 18:00 – 20:00 (εκτός Κυριακής).
Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας

Το Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης ιδρύθηκε το περασμένο καλοκαίρι με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο. Μια ομάδα 60 εθελοντριών και εθελοντών (Ονομαστική κατάσταση συμμετεχόντων) έχει αναλάβει τη λειτουργία του εξασφαλίζοντας -σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης- την άμεση διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας (τροφή, ιατροφαρμακευτικό υλικό, κλινοσκεπάσματα, ιματισμό) χρησιμοποιώντας υλικά από τα αποθέματα των δομών του. Από τα αποθέματα αυτά τροφοδοτούνται π.χ. 33 πολύτεκνες οικογένειες από την Εύβοια με τρόφιμα κάθε μήνα, το Νοσοκομείο της πόλης μας με ιατροφαρμακευτικό υλικό, κοινωνικές δομές στη Σαλαμίνα, camp προσφύγων στην Β. Ελλάδα αλλά και δεκάδες οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην ευρύτερη περιοχή του νομού Πιερίας.

Στη συνάντηση της Παρασκευής συγκροτηθήκαν οι παρακάτω ομάδες εργασίας:

Α. Ομάδα Αναζήτησης Στέγης

  • Αμπεριάδης Φώτης
  • Ντουσιοπούλου Παναγιώτα
  • Τσιούχα Στέλλα
  • Τσολακίδης Ηλίας

Β. Ομάδα Οικιακού Εξοπλισμού

  • Παναγιωτίδη Κυριακή
  • Παπαβασιλείου Όλγα
  • Υφαντίδου Μαριάνθη
  • Χατζηκώστα Άννα-Μαρία

Γ. Ομάδα Ιματισμού & Κλινοσκεπασμάτων

  • Αγγελάκη Χρύσα
  • Βαΐτση Αθηνά
  • Βογιατζή Αννα
  • Καραμπάτσα Παρασκευή
  • Μαυρίδου Αλεξάνδρα
  • Μπουρονίκου Αικατερίνη
  • Παπαβασιλείου Ολγα
  • Πουρσανίδου Ειρήνη
  • Προβατά Μαρία

Δ. Ομάδα Συγκέντρωσης Ιατρικού Υλικού

  • Ευταξία  Μαρία
  • Ζιγκριάδου Μαριάνθη
  • Κουκουλιάτα Γλυκερία
  • Μανουηλίδης Χρήστος
  • Μπουρονίκου Αικατερίνη
  • Παναγιωτίδη Κυριακή
  • Πουρσανίδου Ειρήνη
  • Σκλιοπίδου Ευανθία
  • Υφαντίδου Μαριάνθη

Ε. Ομάδα Διαλογής & Ελέγχου Φαρμάκων

  • Gjoshi Christina
  • Αμπεριάδης Φώτης
  • Βογιατζή Αννα
  • Ζιγκριάδου Μαριάνθη
  • Κουκουλιάτα Γλυκερία
  • Ντουσιοπούλου Παναγιώτα
  • Παπαβασιλείου Ολγα
  • Πουρσανίδου Ειρήνη
  • Τομπουλίδης Κωνσταντίνος
  • Τσιμήτρη Ευαγγελία
  • Τσιούχα Στέλλα
  • Χατζηκώστα Αννα-Μαρία

ΣΤ. Συντονιστική Επιτροπή

  • Αγγελάκη Χρύσα
  • Βογιατζή Αννα
  • Ζιγκριάδου Μαριάνθη
  • Κουκουλιάτα Γλυκερία
  • Κωτίδης Γιώργος
  • Ντουσιοπούλου Παναγιώτα
  • Παπαβασιλείου Ολγα
  • Τσιούχα Στέλλα
  • Τσολακίδης Ηλίας
  • Χατζηκώστα Αννα-Μαρία

 

Ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία

από την Iερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

 

          Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του πολέμου στην ομόδοξη χώρα της Ουκρανίας και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό και τους ομογενείς Έλληνες που περνούν δύσκολες στιγμές.

          Οι φιλανθρωπικές δομές της Ιεράς Μητροπόλεως ενεργοποιήθηκαν άμεσα κατόπιν εντολής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γεωργίου  και συγκεκριμένα οι εθελοντές και οι υπεύθυνοι ιερείς του Κοινωνικού Παντοπωλείου «Ο Τροφοδότης» συγκέντρωσαν, με την αμέριστη συνδρομή και συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, είδη πρώτης ανάγκης που θα στηρίξουν τους πληγέντες του πολέμου και τους πρόσφυγες.

          Όλα τα  είδη παραδόθηκαν το Σάββατο 5 Μαρτίου στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για να σταλούν οργανωμένα στην Ουκρανία και τις χώρες υποδοχής των προσφύγων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, και με την ιδιότητα του Προέδρου του Τοπικού Παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, εκφράζει συμπαράσταση στα θύματα του καταστροφικού πολέμου αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εκφράζουμε την ιδιαίτερη συμπάθεια και τη βαθύτατη  αγάπη του χριστεπωνύμου πληρώματος της τοπικής μας Εκκλησίας για τους πληγέντες της πολεμικής αυτής κατάστασης που ξέσπασε στην Ουκρανία. Ολόψυχα ευχόμαστε, όπως ο Θεός να δώσει τη δύναμη και την ενίσχυση ώστε να τελειώσει γρήγορα αυτό το δράμα που εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες. Η προσευχή μας προς τον Φιλάνθρωπο Κύριο μας είναι να επικρατήσει η ειρήνη και να μην ξαναζήσουν οι άνθρωποι τέτοιες καταστάσεις».

          Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Μητρόπολη βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε συνεννόηση με  όλες τις τοπικές Αρχές για τον καλύτερο συντονισμό της βοήθειας.