Την λέει με τ’ όνομά της

ο Δήμος Κατερίνης

και “γεμίζει” την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα και τον Μάρτιο με εκδηλώσεις ΚΑΙ δράσεις – και συμμετέχει και στο STRONGME με 32 ακόμη Δήμους της χώρας

 

 

 

 

Δήμος Κατερίνης
Τμήμα Επικοινωνίας – Τύπου
08-03-2022

 Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ  ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ

 

  • Σήμερα & ώρα 18:30 στο ισόγειο του Δημαρχείου – STRONGME στην πόλη μας & σε 32 Δήμους της Ελλάδας!

 

Ο Δήμος Κατερίνης λέει την ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ με το όνομά της και σήμερα 8 Μαρτίουκαι ώρα 18:30, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, συμμετέχει στη δράση του κινήματος Strongme και του Δήμου Θεσσαλονίκης, που – υπό την αιγίδα της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) – ενώνουν όλη τη χώρα ενάντια στην έμφυλη βία.

 

Στον Δήμο Κατερίνης, η δράση λόγω της έντονης βροχόπτωσης, θα πραγματοποιηθεί με τον συντονισμό της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας (ΔΕΠΙΣ), στο ισόγειο του Δημαρχείου Κατερίνης και όχι στην πλατεία Ελευθερίας, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

 

«Με προτροπή του Δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου, συμμετέχουμε δυναμικά στη δράση του κινήματος Strongme και της ΚΕΔΕ. Παίρνουμε ξεκάθαρη θέση και λέμε τα πράγματα με το όνομά τους»τονίζει σε δήλωσή της, η πρόεδρος της ΔΕΠΙΣ Παρθένα Μακρίδου – Παρτσαλίδου.

Σήμερα 8 Μαρτίου, λέμε επιτέλους την ΓΥΝΑΙΚOKΤΟΝΙΑ με το όνομά της.

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση μπορούν να μεταβούν στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UCSmpfk_Yu4-yWuYNqHAkfXw

 

 

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ  ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ

 

  • 8 Μάρτη – STRONGME: Παρών στη Καμπάνια αναγνώρισης της νομικής αξίας του όρου «Γυναικοκτονία» σε 30 Δήμους της Ελλάδας!

 

Ο Δήμος Κατερίνης λέει την ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ με το όνομά της και στις 8 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, συμμετέχει στη δράση του κινήματος Strongme και του Δήμου Θεσσαλονίκης, που – υπό την αιγίδα της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) – ενώνουν όλη την χώρα ενάντια στην έμφυλη βία.

 

Στον Δήμο Κατερίνης, η δράση θα πραγματοποιηθεί με τον συντονισμό της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας (ΔΕΠΙΣ), στην Πλατεία Ελευθερίας (08/03) και ώρα 18:00, όπου ήδη από το πρωί, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Κατερίνης, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων.

«Με προτροπή του Δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου, συμμετέχουμε δυναμικά στη δράση του κινήματος Strongme και της ΚΕΔΕ. Παίρνουμε ξεκάθαρη θέση και λέμε τα πράγματα με το όνομά τους»τονίζει σε δήλωσή της, η πρόεδρος της ΔΕΠΙΣ Παρθένα Μακρίδου – Παρτσαλίδου.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές: «Στη μνήμη των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους επειδή ήταν γυναίκες, δημιουργούμε ένα μνημείο-γροθιά στο στομάχι, ένα μνημείο φόρο τιμής σε Εκείνες που δολοφονήθηκαν, σε Εκείνες που ως κοινωνία δεν καταφέραμε να σώσουμε».

Το κίνημα Strongme για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργεί μια διαδραστική καμπάνια κατά των Γυναικοκτονιών, με στόχο την νομική αναγνώριση του όρου και την αλλαγή του νομικού πλαισίου.

Από τις εμβληματικές “Ομπρέλες” στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης  θα δοθεί το σύνθημα ώστε να φωταγωγηθούν ταυτόχρονα μνημεία σε 30 πόλεις σε όλη την χώρα στη μνήμη των γυναικών που δολοφονήθηκαν. Έτσι, ρίχνουμε φως στην πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας, για να δούμε όλοι ξεκάθαρα την ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ στο πραγματικό της μέγεθος, ως ένα έγκλημα με κοινωνικές διαστάσεις το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Συγκεκριμένα την Τρίτη 8 Μαρτίου,  στις 18:30,με φόντο τις “Ομπρέλες” του Ζογγόπουλου, ένα πιάνο, ένα βιολί και μια παρέα παιδιών θα στείλουν με τον πιο καθηλωτικό τρόπο το μήνυμα ότι τα κορίτσια που χάθηκαν δεν ξεχάστηκαν και μας δείχνουν τον δρόμο να “αλλάξουμε” ως κοινωνία.

Το δικό του μήνυμα θα στείλει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ θα ακολουθήσουν σύντομοι χαιρετισμοί από τις Ευρωβουλεύτριες Εύα Καϊλή  και Έλενα Κουντουρά και τον Ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο,αλλά και μηνύματα από εκπροσώπους των 30 Δήμων από όλη την χώρα πουσυμμετέχουν στην καμπάνια.

Την αντίστροφη μέτρηση για να φωταγωγηθούν  ταυτόχρονα τα μνημεία στους 30 Δήμους, θα κάνει η Αλεξάνδρα Μάκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Φολέγανδρο.

Η εκδήλωση, την οποία θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι Αναστασία Καρυπίδου και Αναστασία Τελιανίδου, θα πλαισιωθεί από το τραγούδι για την έμφυλη βία, που ερμηνεύει η ιδρύτρια του Strongme Ασπασία Θεοφίλου.

Το πρωτοποριακό αυτό  και δύσκολο εγχείρημα, επιμελήθηκε καλλιτεχνικά ο Μάριος Τσικνής.

Το έργο του Strongme υποστηρίζεται έμπρακτα με την δωρεάν δημιουργία πρωτότυπων εκστρατειών επικοινωνίας (τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών μηνυμάτων και εντύπων καταχωρήσεων) από την συνεργασία της διαφημιστικής εταιρείας 4 wisemonkeys, την εταιρεία παραγωγής topcutModiano και το sound&musicBounce.

Χορηγοί επικοινωνίας: Love 106,5 Θεσσαλονίκη &Star 95,5 Χαλκιδική.

Χορηγός μεταφοράς: HeraklionTravel

Μέγας χορηγός: SEPTONA

 

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ :

 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
ΑΝΩΓΕΙΑ ΚΡΗΤΗ ΒΥΡΩΝΑΣ
ΦΛΩΡΙΝΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ –  ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΖΑΝΗ
ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΥΡΓΟΣ
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΩΡΩΠΟΣ ΑΓ.ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ
ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ – ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ ΚΗΦΙΣΙΑ
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΛΕΥΚΑΔΑ Π.ΦΑΛΗΡΟ
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ – ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΔΡΑΜΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ
ΠΑΓΓΑΙΟ ΣΠΕΤΣΕΣ
ΛΗΜΝΟΣ  

 

 

Στις 8 Μαρτίου, λέμε επιτέλους την ΓΥΝΑΙΚΤΟΝΙΑ με το όνομά της.

 

 

Δήμος Κατερίνης:
Δράσεις του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών
εν όψει της παγκόσμιας ημέρας για τα δικαιώματα της γυναίκας

Σειρά δράσεων κατά το μήνα Μάρτιο, με αφορμή και αφετηρία την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, στις 08 Μαρτίου,ως ημέρα μνήμης των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών και σε μία προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας διοργανώνει το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δ.Κατερίνης.

«Ο εορτασμός της 8ης Μαρτίου, ημέρας για τα δικαιώματα της γυναίκας, αποτίει φόρο τιμής στα διαχρονικά αιτήματα των γυναικών για ίσα δικαιώματα και ελευθερίες παντού. Παράλληλα, υπενθυμίζει τον καθημερινό αγώνα για τη διεκδίκηση ίσης πρόσβασης και ισότιμης αντιμετώπισης των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας και για όλες τις γυναίκες του κόσμου» σημειώνει, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τη λειτουργία του Κέντρου, Σταύρος Χριστοφορίδης.

Όπως επισημαίνει η εντεταλμένη σύμβουλος στο Συμβουλευτικό Κέντρο Παρθένα Μακρίδου – Παρτσαλίδου: «Η ουσιαστική ισότητα στην πράξη είναι δείκτης πολιτισμού και Δημοκρατίας. Η 8η Μαρτίου είναι μία ημέρα μνήμης και αφύπνισης όλων για την προάσπιση και την προστασία των γυναικών, για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.Με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών συνεχίζουμε το ιδιαίτερα αποτελεσματικό και δημιουργικό έργο που επιτελείται στο κέντρο μας».

Ειδικότερα, το πρόγραμμα εκδηλώσεων – δράσεων διαμορφώνεται ως εξής:

  • Διανομή έντυπου υλικού και λουλουδιών σε γυναίκες, την Τρίτη 8 Μάρτηστην Πλατεία Ελευθερίας, από τις 10.00 π.μ. έως τις 14.00 και από τις 18.00-21.00 σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο.
  • Το σχηματισμό του αριθμού 8στις 8 Μάρτη και ώρα 12.00 μ. στην Πλατεία Ελευθερίας, με τη συμμετοχή μαθητών/τριών του 1ου ΕΠΑΛ Κατερίνης, καθώς και όποιων ενδιαφερόμενων πολιτών,ως δήλωση αναγνώρισης των αγώνων των γυναικών.
  • Την ανάγνωση παραμυθιού με τίτλο με «Το λουλούδι της Ισότητας (ΚΕΘΙ),σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί έγκαιρα, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης.

Επιπλέον, ο Δήμος Κατερίνης και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών θα λάβουν μέρος,στη δράση του κινήματος Strongme και του Δήμου Θεσσαλονίκης, που – υπό την αιγίδα της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) – ενώνουν όλη την χώρα ενάντια στην έμφυλη βία.(08/03 – Πλατεία Ελευθερίας & ώρα 18:00).

Οι προτάσεις του  Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Κατερίνης

Τέλος, ευρείας – θετικής ανταπόκρισης έτυχαν οι προτάσεις που διατυπώθηκαν και κατατέθηκαν από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Κατερίνης κατά τη διάρκεια της 1η συνέλευσης της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας (ΔΕΠΙΣ). Μεταξύ άλλων, προτάθηκε η δημιουργία βιντεοσκοπημένου μηνύματος από γυναίκες όλων των ηλικιών από διάφορους  χώρους, προκειμένου, η καθεμία να στείλει το δικό της μήνυμα για την πρόληψη και την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας.

Επιπλέον, η διοργάνωση υπαίθριας έκθεσης προϊόντων γυναικείων συνεταιρισμών και πολιτιστικών δρώμενων από συλλόγους γυναικών, η προβολή ταινίας με θέμα τη γυναίκα, η δημιουργία έκθεσης φωτογραφίας και ζωγραφικής. Όλες οι παραπάνω προτάσεις, θα δρομολογηθούν στη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς.

Η ταυτότητα του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών

Όπως είναι γνωστό, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κατερίνης λειτουργεί από το 2013 και βρίσκεται στην οδό Αυγουστίνου, στις παλιές εργατικές κατοικίες της περιοχής. Το Κέντρο αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών, αλλά και γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (μονογονείς, άνεργες, ΑμΕΑ, μετανάστριες, προσφύγισσες, κτλ), υπάγεται στη ΓΓΟΠΙΦ και εποπτεύεται επιστημονικά από το ΚΕΘΙ. Στελεχώνεται από επιστημονικό προσωπικό εξειδικευμένο στη συμβουλευτική γυναικών: Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό, Κοινωνιολόγο και Νομικό. Οι υπηρεσίες παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και διέπονται από τους κανόνες του απορρήτου.