Να τελειώνουν στην ώρα τους

και να ελέγχονται με διαφάνεια, γρήγορα και άρτια

η Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, κεντρική εισηγήτρια στην αρμόδια Επιτροπή για την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και το τον έλεγχο έργων και συμβάσεων του Δημοσίου

 

 

 

 

 

Κυριακή, 13 Μαρτίου 2022

 

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου:
«Είναι διαχρονική, επιτακτική και άμεση ανάγκη τα δημόσια έργα να τελειώνουν επιτέλους στην ώρα τους» – Ομιλία μου ως κεντρική εισηγήτρια στην αρμόδια Επιτροπή για την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων

 

«Όταν μιλάμε για δημόσια έργα, δεν μιλάμε για κάτι αφηρημένο που δεν αφορά την ελληνική κοινωνία. Δημόσια έργα είναι οι δρόμοι, οι γέφυρες, οι κρίσιμες υποδομές, τα σχολεία όπου φοιτούν τα παιδιά μας.

Είναι διαχρονική, επιτακτική και άμεση ανάγκη τα δημόσια έργα να τελειώνουν επιτέλους, στην ώρα τους», επισήμανε η Βουλευτής κατά την εισήγησή της στην αρμόδια επιτροπή για το νομοσχέδιο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, «Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων».

Τόνισε δε ότι η αρχή που συστήνεται, με τη νέα σύνθεση και τη λειτουργική δομή της, αναμένεται να δώσει λύση στις καθυστερήσεις και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που καταγράφονται σήμερα, στο πεδίο της ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων.

Καθυστερήσεις, που αποτελούν απειλή που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και εθνικών πόρων και ως εκ τούτου να αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η αποτελεσματική λειτουργία της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και η ασφάλεια δικαίου που θα παρέχει, θα συντελέσουν ώστε οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης να αξιοποιηθούν με διαφάνεια και ταχύτητα.

«Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που απαιτεί τη συνεννόηση και τη συναίνεση όλων μας και ελπίζω ότι η συναίνεση αυτή θα έχει επέλθει στο μέγιστο δυνατό βαθμό έως τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια», τόνισε η κυρία Μάνη, κλείνοντας την τοποθέτησή της.

 

 

 

Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2022

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου:
Κεντρική εισηγήτρια στη σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων

 

Είναι κεφαλαιώδους σημασίας να υπάρχει στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων ένας διαφανής, γρήγορος και νομικά άρτιος έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές, ενόψει μάλιστα των ασφυκτικών προθεσμιών που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης για την απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων.

Για το λόγο αυτό, η ήδη επιτυχημένη προσπάθεια της Κυβέρνησης με την κατάρτιση ενός συνεκτικού σχεδίου δράσης θα πρέπει να ενταθεί, ώστε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να αξιοποιηθούν προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Μείζονα ρόλο στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος και στην εξυπηρέτηση του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος θα διαδραματίσει η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία δημιουργείται με το σημαντικό νομοσχέδιο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Παναγιώτη Πικραμμένου.

Η νέα ενιαία αρχή όπως τόνισε η κυρία Μάνη, θα επιταχύνει τις διαδικασίες ελέγχου αλλά και θα εξασφαλίσει την απαραίτητη ασφάλεια δικαίου, ώστε κρίσιμα ζητήματα να επιλύονται έγκαιρα και να υπάρχει μια ομοιόμορφη διοικητική πρακτική, χωρίς να χρειάζεται η προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Άλλωστε, το πεδίο των δημοσίων συμβάσεων θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ευελιξία, ταχύτητα, σαφείς και ξεκάθαρες διαδικασίες. Θα πρέπει εξ΄ αρχής να είναι γνωστό το πλαίσιο της έννομης προστασίας, να υπάρχει το αίσθημα ασφάλειας ότι όλη η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ταχύτητα και διαφάνεια, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

«Υπό το πρίσμα αυτό, αξίζουν συγχαρητήρια στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, για τη σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία που εξυπηρετεί και προάγει όλα τα παραπάνω, σε μία κρίσιμη μάλιστα ενόψει των εξελίξεων στην Ουκρανία χρονική περίοδο για την πατρίδα μας, αλλά και για όλη την Ευρώπη.

Εξάλλου, ο άρτιος υπό κάθε έννοια έλεγχος των δημοσίων συμβάσεων από την νέα Αρχή θα αποβεί προς όφελος των συμμετεχόντων, αλλά και θα συντελέσει τα μέγιστα στη διαφύλαξη χρηστής διοίκησης του κρατικού πλούτου και κατ΄ ακόλουθα στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Φυσικά, όπως κάθε μεταρρύθμιση, έτσι και αυτή ενδεχομένως να προκαλέσει αντίθετες απόψεις. Μπροστά όμως στο κοινό καλό, στο ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, δεν υπάρχει καμία δεύτερη σκέψη.

Όταν υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον, υπηρετούμε την πατρίδα, υπηρετούμε όλους τους Έλληνες πολίτες» έκλεισε χαρακτηριστικά την εισήγησή της η κυρία Μάνη, καλώντας παράλληλα όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν με την ψήφο τους το νομοσχέδιο.