10 χρόνια αναποτελεσματικότητας

να διασφαλίσουμε το μέλλον μας

το 2012 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 21 Μαρτίου “Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας” – η ανθρωπότητα συνεχίζει να μειώνει τα δάση με ανεπίτρεπτο ρυθμό

 

 

 

ΜΗΝΥΜΑ  ΤΗΣ  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ  ΔΑΣΩΝ  ΠΙΕΡΙΑΣ

ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΗΜΕΡΑ  ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ (21η Μάρτη)

Γράφει  Σημέλα Ελ. Ελευθεριάδου
Δασολόγος MSc

Ο άνθρωπος, ανέκαθεν, έχει την ελευθερία, την ευχέρεια, να καθορίζει ο ίδιος τη συμπεριφορά του, να επινοεί και να πράττει, ώστε να μεταβάλλει το φυσικό περιβάλλον του και να δημιουργεί κοινωνία και πολιτισμό. Εξαιτίας, όμως, αυτής, της ελευθερίας, στο διάβα των αιώνων, αποδεσμεύτηκε από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, υπονομεύοντας την υγεία του, σωματική και ψυχική. Μοιραία, λοιπόν, εμφανίστηκε η “νόσος” η οποία είναι η ακραία έκφραση της ανελευθερίας του. Τα τελευταία χρόνια, όλος ο επιστημονικός και πνευματικό κόσμος, επιχειρεί να διαγνώσει, πώς και πόσο οι αλλαγές του κλίματος και οι ακραίες αναταραχές στο φυσικό περιβάλλον επηρεάζουν την υγεία του ανθρώπου, άρα την ίδια τελικά τη ζωή του.dasos-pindos.jpg

Ο κορυφαίος των ιατρών της ανθρωπότητας, ο Ιπποκράτης επεσήμανε, τη μεγάλη αξία είτε απαξία του φυσικού περιβάλλοντος για την Υγεία του ανθρώπου. Στον 21ο αιώνα,  έχουμε την οδυνηρή επίγνωση της κρίσιμης αυτής συμβολής του φυσικού περιβάλλοντος με αιχμή του δόρατος τα δασικά οικοσυστήματα. Ο άνθρωπος, κακούργησε όχι μόνο άμεσα προς την ανθρωπότητα, με τους πολέμους και τις γενοκτονίες, αλλά επίσης προς τη Φύση. Δίχως σωφροσύνη επιδιδόμαστε σε γιγαντιαία ανάπτυξη της φυσιοφθόρας βιομηχανίας, αγνοώντας με αυταπάτη μάλλον ή και με ηθική τύφλωση τα όρια της αντοχής και της ανοχής του φυσικού περιβάλλοντος.

Το  φυσικό περιβάλλον, τα Δάση μας και τα, εν γένει, δασικά οικοσυστήματα (όπως οι ορεινοί λειμώνες), ως ο ζωογόνος χώρος του ανθρώπου, αξίζει την προστασία μας. Η Δασοπονία, είναι το μέσο για να θεραπεύσουμε τις “νόσους” και να διασφαλίσουμε, έτσι, όχι απλά το “ευ ζην”, αλλά, πλέον, το “ζην”. Η Δασική υπηρεσία, ως ο μόνος φορέας που έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία, για ορθολογική και αποτελεσματική άσκηση της Δασοπονίας, θα πρέπει να ενισχυθεί σε προσωπικό και μέσα, από την Πολιτεία. Θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί, ώστε να υλοποιηθούν οι ώριμες μελέτες που ήδη έχει εκπονήσει και συνεχίζει να εκπονεί. Η αρχή έγινε, με την επιστροφή της στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Ευελπιστούμε και στη συνέχεια, ώστε να προστατευθεί, ο εναπομείναν δασικός πλούτος της Χώρας και να αναγεννηθεί ο κατεστραμμένος από τις πυρκαγιές. Ευελπιστούμε προς όφελος της Υγείας των ανθρώπων που είναι και εκείνων που θα έρθουν.

 

 

 

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης                                                            Αθήνα, 21 Μαρτίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ

 

Μια ημέρα που σηματοδοτεί την αρχή της Άνοιξης αλλά και μια ημέρα που σηματοδοτεί παράλληλα την ευθύνη μας σαν κοινωνία για εγρήγορση και λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών.

Ζούμε σε μια εποχή έντονων περιβαλλοντικών περιστατικών, μεταξύ των οποίων και πυρκαγιές με αυξανόμενη συχνότητα κα ένταση. Όπως δείχνουν στοιχεία, μελέτες και η διεθνής εμπειρία, τα μέτρα πρόληψης είναι κρίσιμο στοιχείο για την αποτελεσματικότητα της καταστολής τους. Το ότι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών γίνεται δυσκολότερη και η καταστροφικότητά τους μεγαλώνει μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από λόγους, όπως οι μεγαλύτερες περίοδοι ξηρασίας που αποδίδονται στην αλλαγή κλίματος, η αύξηση της ποσότητας και συνέχειας της βιομάζας λόγω μειωμένης διαχείρισης των δασών και της υπαίθρου γενικότερα, η δόμηση κατοικιών σε επαφή με δασική βλάστηση κ.λπ.

Δυστυχώς τα δεδομένα αναδεικνύουν ότι τις τέσσερεις τελευταίες δεκαετίες (1980-2020) έχουν καεί περισσότερα από 18 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης της χώρας μας, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις, που συμπεριλαμβάνουν καταστροφές οικισμών και υποδομών, αλλά και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Η σημαντική αυτή υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, αναδεικνύει την ανάγκη εφαρμογής και σεβασμού των δύο βασικών αρχών του δικαίου του περιβάλλοντος που αφορούν στην πρόληψη και στην προφύλαξη. Οι αρχές αυτές σχετίζονται με την αποτροπή τέτοιων καταστροφικών συμβάντων, ενώ παράλληλα καθιστούν επιτακτική και την ανάγκη αποκατάστασης της φυσικής κατάστασης των περιοχών που πλήττονται. Το θέμα της αποτροπής επαφίεται περισσότερο στην υιοθέτηση κατάλληλης πολιτικής/στρατηγικής της πολιτείας με στόχο την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας σε συνεργασία με  όλους τους τοπικούς, κυρίως, φορείς, αλλά και στην υλοποίηση πολιτικών που σχετίζονται με δύο άλλες, εξίσου σημαντικές, αρχές του δικαίου του περιβάλλοντος που αφορούν στην ενημέρωση και πληροφόρηση, συνεπώς και εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε όλα τα επίπεδα, του απλού πολίτη.

Η ΕΕΠΦ πιστή σε αυτές τις αξίες και αρχές, υλοποιεί εδώ και 20 χρόνια σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση», στο οποίο συμμετέχουν σχολεία από όλη την Ελλάδα, με βασική αρχή μας ότι το σχολείο είναι το κεντρικό κύτταρο σε κάθε τοπική κοινωνία, ο κρίσιμος φορέας για την ευαισθητοποίηση και τη διάχυση της γνώσης. Ταυτόχρονα, το σχολείο είναι και η κοιτίδα διαπαιδαγώγησης των αυριανών ενεργών πολιτών που θα αποτελέσουν τον κορμό της κοινωνίας μας.

 

 

21/03/2022

Δήλωση Σ. Φάμελλου, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας
του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών

Σε κίνδυνο ο δασικός πλούτος της χώρας μας

Πριν από 51 χρόνια θεσπίστηκε ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας δασών την πρώτη μέρα της Άνοιξης, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, με στόχο την αναγνώριση και την ανάδειξη των ωφελημάτων του δάσους για τον άνθρωπο, την επιβίωσή του και την ανάπτυξη που εξασφαλίζουν τα δάση όταν ικανοποιούνται οι όροι της βιωσιμότητας και της αειφορίας των δασών.

Τα δασικά οικοσυστήματα προστατεύουν τη βιοποικιλότητα, βελτιώνουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας, της τροφής και του νερού, συμβάλλουν στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και διαμορφώνουν συνολικά τις συνθήκες ενός υγιούς περιβάλλοντος προάγοντας την υγεία των πολιτών. Αποτελούν παράλληλα και πόρο ανάπτυξης, απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία, και στηρίζουν βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες, πάντα με την προϋπόθεση του σεβασμού και την αειφόρου διαχείρισής τους.

Σε πείσμα όλων αυτών των παγκόσμιων διαπιστώσεων, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε αντίθεση με τις φωνές των ειδικών και τις επιταγές της επιστήμης, επέλεξε να κινηθεί απαξιωτικά προς τις ανάγκες προστασίας και προαγωγής του εθνικού μας δασικού κεφαλαίου, παγώνοντας τις πολιτικές πρόληψης πυρκαγιών και νομοθετώντας έωλα για τις δασικές υπηρεσίες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εκκρεμότητα λειτουργίας, υποστελεχωμένες και αδύναμες να επιτελέσουν το έργο τους.

Απόδειξη των επιλογών και της ανεπάρκειας της κυβέρνησης ήταν οι πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού όταν η χώρα μας απώλεσε ένα αδικαιολόγητα μεγάλο κομμάτι από τον εθνικό δασικό πλούτο της, με τραγικές συνέπειες για τη βιοποικιλότητα και την οικονομική επιβίωση ολόκληρων γεωγραφικών περιοχών όπως η Εύβοια.

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει ναρκοθετήσει το εμβληματικό έργο των δασικών χαρτών, το οποίο κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί, ζημιώνοντας και το περιβάλλον αλλά και το κράτος δικαίου στη χώρα μας, ενώ δεν υλοποιεί την Εθνική Στρατηγική για τα δάση που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2018.

Τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα της προστασίας των δασών και των δασικών οικοσυστημάτων κάθε άλλο παρά περηφάνια θα πρέπει να την γεμίζουν, ενώ εξελίσσεται και μία προσπάθεια μαζικού αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων χωρίς έλεγχο, με νομοσχέδιο που προωθείται αύριο προς ψήφιση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Δασών «Δάση και αειφορική παραγωγή και κατανάλωση» είναι επίκαιρο παρά ποτέ για τη χώρα μας. Έστω και την τελευταία στιγμή, οφείλουμε ως κοινωνία να απαιτήσουμε το αυτονόητο για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, που δεν διαφέρει από τη προστασία του συνταγματικά προστατευόμενου δάσους πόρου που μας εξασφαλίζει ζωή και οικονομική ανάπτυξη.

 

 

United Nations
International Day of Forests, 21 March

Too precious to lose