Ζήτω η Επανάσταση των Ελλήνων

και η 201η επέτειός της

μηνύματα για την εθνική μας γιορτή και επέτειο της Επανάστασης για την Ελευθερία μας

 

 

 

 

Μήνυμα του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου για την επέτειο της Επανάστασης του 1821

Με το νου και την καρδιά μας στραμμένα στην παρακαταθήκη που μας άφησαν οι ήρωες του ’21, πορευόμαστε σήμερα, 201 χρόνια μετά την Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821, σε μία Ελλάδα ελεύθερη.
Αποδίδουμε τιμή σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν με αυτοθυσία, για ανεξαρτησία και ελευθερία, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.
Ειδικά φέτος, λόγω της δύσκολης διεθνούς συγκυρίας, η διπλή γιορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, αναδεικνύει την απαίτηση για εθνική ομοψυχία, ενότητα και συνεννόηση.
Ας αποτελέσει κοινό γνώμονα της συλλογικής μας σκέψης μία ειρηνική, αλληλέγγυη και δίκαιη κοινωνία.

Χρόνια πολλά!

Βαγγέλης Γερολιόλιος
Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου

 

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: 25η Μαρτίου 1821

Η πρώτη ημέρα της παλινόρθωσης του Γένους σε κράτος, ανήμερα της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Χαρμόσυνο ανά τους αιώνες το μήνυμα της Γέννησης του Χριστού, χαρμόσυνα χτυπούν οι καμπάνες στο άκουσμα της Ελευθερίας.

Τιμή στους ήρωες του 1821, αυτούς που επέλεξαν την αυτοθυσία, που με αυταπάρνηση αντιστάθηκαν στον τουρκικό ζυγό, για την ελευθερία της πατρίδας. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, ένα ιστορικό γεγονός που καθόρισε τη μετέπειτα πορεία του δυτικού κόσμου, συνιστά διαχρονικό μήνυμα ιδανικών και αξιών, όπως η ειρήνη και η ελευθερία.

Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας των υπόδουλων Ελλήνων, δύο αιώνες μετά, αγγίζει τις καρδιές μας και είναι ο φάρος που δείχνει το δρόμο των υψηλών πανανθρώπινων ιδανικών, της δημοκρατίας, της ειρήνης, της ανεξαρτησίας. “Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς”

Χρόνια πολλά στις Ελληνίδες και στους Έλληνες όλης της οικουμένης.

 

 

Μήνυμα Φώντα Μπαραλιάκου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821

Φίλες και φίλοι,

η μεγάλη, διπλή γιορτή του Έθνους, που τιμούμε σήμερα με σεβασμό, εκπέμπει μηνύματα πίστης, ελπίδας και εθνικής αυτοπεποίθησης.

Την 25η Μαρτίου το Έθνος μας γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου που έχει συνδεθεί άρρηκτα στη συνείδηση όλων μας με τον αγώνα για την ελευθερία και την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Είναι μέρα αγαλλίασης και τιμής για τον Ελληνισμό και τη Χριστιανοσύνη και ταυτόχρονα ημέρα εθνικής μνήμης και υπερηφάνειας.
Το μήνυμα του 1821 για ενότητα, ομοψυχία και αλληλεγγύη είναι πάντα επίκαιρο και ισχυρό, ακόμα περισσότερο σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε.
Φέτος συμπληρώνονται 201 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Μετά από 2 χρόνια έχουμε και πάλι την ευκαιρία να γιορτάσουμε την εθνική παλιγγενεσία με κάθε επισημότητα και με όλες τις συνήθεις εκδηλώσεις που αρμόζουν στην σπουδαία αυτή εθνική επέτειο.
Τιμούμε, λοιπόν, τους ήρωες του 1821, παραδειγματιζόμαστε από τον αγώνα τους και προσβλέπουμε με αισιοδοξία σε ένα καλύτερο και δημιουργικό μέλλον για την χώρα και τους πολίτες.

Θα ήθελα να ευχηθώ στους συμπατριώτες μου και στον απανταχού Ελληνισμό χρόνια πολλά, υγεία και ευτυχία και το δίδαγμα του 1821 να είναι οδηγός στα δημιουργικά βήματα όλων μας.

Φώντας Μπαραλιάκος

 

25Η ΜΑΡΤΙΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗΚΙ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ!
Μήνυμα Βουλεύτριας κ. Σκούφα για την επέτειο 201 χρόνων από την Επανάσταση του ‘21

Η 25η Μαρτίου αποτελεί μία ημέρα ξεχωριστή, μια μέρα που έχει γραφτεί ανεξίτηλα στις λαμπρές σελίδες τηςνεότερης και σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.

Σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε την Επανάσταση των Ελλήνων κι Ελληνίδων του 1821 ενάντια στον οθωμανικό ζυγό. Μια Επανάσταση, βαθιά συνυφασμένη στις συνειδήσεις του έθνους μας με ένα εξίσου λαμπρό γεγονός της θρησκευτικής μας παράδοσης: τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

201 χρόνια μετά, οι Ελληνίδες και Έλληνες απανταχού της γης, αποδίδουμε φόρο τιμής σε όλες τις ηρωικές μορφές, οι οποίες εμπνευσμένες από τους στίχους του “Θούριου” και του “Ύμνου εις την Ελευθερίαν”, δεν δείλιασαν, δεν φοβήθηκαν μπροστά στο μέγεθος του εχθρού, στον οποίο ήταν υπόδουλοι για 400 χρόνια.

Με το σύνθημα “Ελευθερία ή Θάνατος”, διεκδίκησαν και πέτυχαν το αρχικά και φαινομενικά ακατόρθωτο: την εκπλήρωση του Υπέρτατου Αγαθού για Ελευθερία κι Εθνική Ανεξαρτησία.

Εμείς οι νεότερες και νεότεροι, ας διδαχθούμε από τη γενναιότητα, το ήθος και την τόλμη των προγόνων μας και ας υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας την αξία της αλληλεγγύης,  της συλλογικότητας, των ιδανικών, αρχών κι αξιών!

Χρόνια πολλά Ελλάδα! Χρόνια πολλά Ελληνίδες κι Έλληνες!

 

 

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

 

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου μας θυμίζει διαχρονικά τις θυσίες του Ελληνισμού για το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας. Ταυτόχρονα αποτελεί μία υπενθύμιση των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων μας, όταν βρισκόμαστε ομόψυχα ενωμένοι μπροστά στον “εχθρό”, είτε αυτός είναι ένα φυσικό πρόσωπο, είτε είναι μία κατάσταση, όπως αυτές που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Αποτελεί χρέος μας η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, καθώς μέσα από τους αγώνες, τη συνεργασία και τη συνέργεια κατακτώνται τα αγαθά. Η μεγάλη αυτή εθνική μας γιορτή αποτελεί σύμβολο ελπίδας, εθνικής ανάτασης και πίστης, καθώς το μήνυμα της Επανάστασης του 1821, όπως και το μήνυμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου παραμένουν επίκαιρα και αποτελούν πνευματικό φάρο στις προκλήσεις που καλούμαστε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε οπλίζοντάς μας με θάρρος, υπομονή κι επιμονή καρτερώντας καλύτερες μέρες.

Σήμερα είναι ημέρα τιμής για τον Ελληνισμό και τη Χριστιανοσύνη και ημέρα μνήμης για τους ήρωές μας που με περισσή αυτοθυσία έθεσαν τα θεμέλια για την εθνική μας επιβίωση και την εδραίωση της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι ως χώρας που τολμά, δε φοβάται, διεκδικεί και πετυχαίνει ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.
Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους σας χρόνια πολλά, είθε το δίδαγμα του 1821 και η Χάρη της Θεοτόκου να μας οδηγήσουν σε καλύτερες μέρες πνευματικής και ηθικής ανάτασης.

 

Σοφία Μαυρίδου

Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πιερίας

 

 

 

Μήνυμα του Δημάρχου Κατερίνης για την Εθνική Επέτειο

Η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί κορυφαία στιγμή της πίστης του Ελληνικού Έθνους στην Ελευθερία και την ανεξαρτησία. Το μήνυμα της ημέρας παραμένει επίκαιρο και μας εμπνέει στον καθημερινό αγώνα μας για την επικράτηση των ιδεών του ανθρωπισμού.

Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου την ίδια ημέρα, καταδεικνύει τη βαθιά σχέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας με την νεότερη ιστορία μας, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο της, στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης.

Με παρακαταθήκη τις ηρωικές πράξεις των αγωνιστών του 1821, σχεδιάζουμε με τόλμη το μέλλον και στεκόμαστε δίπλα σε κάθε λαό, που δίνει τον αγώνα για την ελευθερία του.

 

Χρόνια πολλά Ελλάδα
                                                                                                                                    Κώστας Κουκοδήμος
Δήμαρχος Κατερίνης