Πρωτομαγιά 2022

αγώνας ...για όλα

όσα μειώθηκαν κι εξαφανίστηκαν και για την Ειρήνη

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Όλοι και όλες στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά

Κυριακή 1 Μαΐου στις 11:00 στην πλ. Κλαυθμώνος και σε όλη την Ελλάδα

Η Εργατική Πρωτομαγιά ημέρα τιμής και διαχρονικό σύμβολο των αγώνων του κόσμου της εργασίας για αξιοπρεπή ζωή, για κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη και δημοκρατία, 136 χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση στο Σικάγο, φωτίζει σε μια ακόμα σκοτεινή συγκυρία το μοναδικό δρόμο για τους/τις εργαζόμενους/ες. Το δρόμο της αλληλεγγύης και του αγώνα απέναντι στις πολιτικές που οδηγούν τη μεγάλη πλειοψηφία στην ανέχεια και την απόγνωση, για να διασφαλίσουν τεράστια κέρδη σε μια ελάχιστη μειοψηφία. Απέναντι στις πολιτικές που γεννούν και αυξάνουν καθημερινά τις ακραίες ανισότητες, τον πόλεμο, την οικολογική καταστροφή.

Στο κατώφλι της νέας εποχής που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση το διακύβευμα γίνεται όλο και πιο ορατό: η νέα εποχή με τις αλλαγές που προοιωνίζει σε όλα τα επίπεδα δίνει τη δυνατότητα για μείωση του χρόνου εργασίας, και αύξηση του επιπέδου διαβίωσης σε όλους τους τομείς. Συγχρόνως όμως ενέχει κινδύνους συσσώρευσης τεράστιου πλούτου και δύναμης σε ελάχιστα χέρια, όξυνσης των ανισοτήτων, συρρίκνωσης της δημοκρατίας και δημιουργίας νέων κρίσεων σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτή την κρίσιμη και μεταβατική εποχή που “το παλιό πεθαίνει και το νέο δεν έχει ακόμα γεννηθεί”, οι αγώνες του κόσμου της εργασίας και συνολικά της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας μπορούν και πρέπει να καθορίσουν το παρόν και το μέλλον.

Στη χώρα μας οι διαχωριστικές γραμμές και τα διακυβεύματα είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Η κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και στην εξυπηρέτηση των χορηγών της, μέσα σε λιγότερο από 3χρόνια ξήλωσε όλες τις φιλεργατικές ρυθμίσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απορύθμισε πλήρως το εργατικό δίκαιο και συρρίκνωσε το κοινωνικό κράτος.

Ασφυκτικός περιορισμός των συλλογικών συμβάσεων και του ρόλου της διαιτησίας, κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης και της συνευθύνης, θεσμοθέτηση 10ωρης εργασίας χωρίς υπερωριακή αμοιβή, πλήρης ελαστικοποίηση εργασίας, διάλυση του ΣΕΠΕ, συνεχής ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία, καμία προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, επίθεση σε κάθε συνδικαλιστικό δικαίωμα, είναι μόνο κάποια από τα “δώρα” της κυβέρνησης στους χορηγούς της. Όπως και η κατάργηση της 13ης σύνταξης για να χρηματοδοτηθεί η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η διάλυση του ΕΦΚΑ, οι τιμωρητικές διατάξεις και η στοχοποίηση των άνεργων και η υποβάθμιση του ΟΑΕΔ.

Συγχρόνως με τους χαμηλούς μισθούς και την ανοχή στα συμφέροντα που επιβάλλουν ανεξέλεγκτες αυξήσεις στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά, οδηγώντας καθημερινά χιλιάδες πολίτες στην απόγνωση. Με τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων στην υγεία, με αποτέλεσμα τις τραγικές πρωτιές σε θνητότητα από την πανδημία.

Ο κόσμος της εργασίας και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με οδηγό τους αγώνες της Εργατικής Πρωτομαγιάς, θα παλέψει με ενότητα και αλληλεγγύη για να μπει τέλος στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα. Θα αγωνιστεί για το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας, για πραγματική στήριξη των ανέργων και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, για ισχυρό δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας και κοινωνικό κράτος. Για μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους. Για ειρήνη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

 

 

adedy1hmah22

 

 


ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022

«..Κάποτε αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε..»

ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΜΑΗ
ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
στις 10:30 πμ
.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Διανύουμε μια περίοδο όπου οι ιμπεριαλιστές για μια ακόμη φορά σκορπούν τη δυστυχία και δολοφονούν τους λαούς για τα κέρδη τους. Η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η τυπική έναρξη ενός πολέμου με φόντο χρόνιους ανταγωνισμούς μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας, των σφαιρών επιρροής.

Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες φέρουν ακέραιη την ευθύνη για την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν τον πόλεμο, αφού έχουν γεμίσει την χώρα μας από άκρη σε άκρη με ΝΑΤΟϊκές βάσεις. Εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε κανένα συμφέρον να στοιχηθούμε πίσω από τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων όπλων. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για:

  • Άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
  • Να μη χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων
  • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις

Οι εργαζόμενοι είτε σε καιρό ειρήνης είτε σε καιρό πολέμου πληρώνουμε το τίμημα με μειώσεις μισθών, σκληρή φορολογία, αυξήσεις στην ενέργεια για να ανακάμψουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Δε δεχόμαστε νέες αιματηρές θυσίες για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας.

Συνάδελφε συναδέλφισσα,

Την ίδια στιγμή που δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ με τις «ευλογίες» όλων των κυβερνήσεων, με τον κατώτατο μισθό καθηλωμένο κάτω από τα όρια της φτώχειας η κυβέρνηση μας συστήνει να κάνουμε υπομονή μέχρι να έρθει πάλι η ανάπτυξη. Πως να κάνουν υπομονή οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό που δουλεύουν σε δύο και τρία πόστα, χώρις διάλειμμα και με μισά ένσημα; Πως να κάνουν υπομονή οι βιομηχανικοί εργάτες που δουλεύουν 14 και 15 ώρες με ελλιπή μέτρα ασφαλείας και χωρίς ρεπό; Πως να κάνουν υπομονή οι εμποροϋπάλληλοι με το σπαστό ωράριο, την κατάργηση της Κυριακής αργίας, τις διπλοβάρδιες την περίοδο των εορτών;

Να μπούνε οι δικές μας ανάγκες στο προσκήνιο

Δεν υπάρχουν σωτήρες για τον εργαζόμενο λαό. Η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι με τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για:

  • Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με αφετηρία  την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 825 ευρώ
  • Γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα
  • Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, των ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα.
  • Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό-λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα,νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.

Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία σε συμμαχία με τους μικρούς αγρότες και τους επαγγελματίες, προχωράμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει. Τιμούμε τους αγώνες της τάξης μας! Κρατάμε γερά το νήμα που διαπερνά και συνδέει την Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, της Καισαριανής το 1944 και κάθε Πρωτομαγιά εως σήμερα.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

10:30πμ

 

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Ν ΠΙΕΡΙΑΣ
ΟΔΟΣ   ΒΟΤΣΗ  Α. ΠΑΡΟΔΟΣ   1
Τηλέφωνο   23510    32676  

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΚΑΛΕΣΜΑ

 

Συνάδελφοι–Συναδέλφισσες Συνταξιούχοι,

Η Διοίκηση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ  καλεί όλους τους συνταξιούχους στην συγκέντρωση  για την 1η Μάη, που διοργανώνουν τα σωματεία της Πιερίας  στην πλατεία Ελευθερίας  Κατερίνης στις 10.30 π μ

Τώρα ακόμα πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά, οι συνταξιούχοι πρέπει να βρεθούμε στο «ιερό πεζοδρόμιο» του αγώνα. Τόσο οι εξελίξεις με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας, πόλεμο που οι Αμερικανό-Νατοϊκοί ιμπεριαλιστές θέλουν να τον συντηρήσουν και να τον γενικεύσουν.

Όσο και η άγρια επίθεση στα εισοδήματα και τα δικαιώματα μας, που ο πόλεμος αποτέλεσε αφορμή γενίκευσης ώστε να διατηρηθούν και να αυξηθούν τα κέρδη των καπιταλιστών επιβεβαιώνουν ότι:

-Το δικαίωμα το δικό μας, των παιδιών μας και των εγγονιών μας να ζούμε σε έναν κόσμο ασφαλή και ειρηνικό, το να έχουν όλοι και όλες δικαίωμα στην εργασία και από αυτήν να ζουν αξιοπρεπώς, το δικαίωμα των συνταξιούχων, των εργαζόμενων, των νέων παιδιών να απολαμβάνουν τα επιτεύγματα της επιστήμης, της τεχνικής, του πολιτισμού, του αθλητισμού δεν χωράνε στο άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα τους που έχει για θεό το καπιταλιστικό κέρδος.

-Δεν υπάρχουν σωτήρες για να μας σώσουν. Η αστική τάξη της χώρας έχει επιβάλει και εξασφαλίσει την ουσιαστική στήριξη των συμφερόντων της από τα αστικά κόμματα, όχι μόνο στα λεγόμενα μεγάλα στρατηγικής σημασίας ζητήματα όπως την ένταξη στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε, την συμμέτοχη στον πόλεμο, αλλά και σε επιμέρους ζητήματα της καθημερινότητας μας, όπως η μείωση και το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, στην ιδιωτικοποίηση και απελευθέρωση την ηλεκτρικής ενέργειας, στην απολιγνητοποιήση, στην υγεία, στην παρέμβαση για την ληστεία με την ακρίβεια τόσο όσο επιτρέπουν η ευρωπαϊκή ένωση και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, στο αλυσόδεμα του εργατικού-λαϊκού κινήματος με ένα πλέγμα νόμων και αντιλαϊκών ρυθμίσεων που είναι διαχρονικό έργο όλων των κυβερνήσεων.

Μοναδική ελπίδα οι αγώνες μας. Αυτοί που καθυστέρησαν παρεμπόδισαν, απέτρεψαν αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος μας. Αυτοί που μπορούν και ας μοιάζουν όλα δύσκολα και ακίνητα να φέρουν τα πάνω κάτω, να ανοίξουν τον δρόμο σε μια άλλη ποιο δίκαιη κοινωνία που αξίζει σε μας στα παιδιά και τα εγγόνια μας.

  • ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 10.30 ΠΜ
  • ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
  • ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

 

ΖΗΤΩ Η 1Η ΜΑΗ

Η ΓΙΟΡΤΗ Η ΠΙΟ ΤΡΑΝΗ