Οι εργασίες πρέπει να γίνουν … χθες

Σκούφα (ξανά) για το 2ο και 5ο ΓΛΚ

Πέτσας: τα θέματα επικινδυνότητας έχουν αντιμετωπιστεί…

 

 

 

 



ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ
Βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία)
Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Μέλος Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

 

Μπ. Σκούφα:
«Η τραγική κατάσταση των κτιρίων του 2ου και 5ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης
είναι το κατ’ εξοχήν παράδειγμα της κρατικής αναλγησίας και εγκατάλειψης»

Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ

«Το παράδειγμα του σχολικού συγκροτήματος του 2ου και 5ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης είναι το κατ’ εξοχήν παράδειγμα της κρατικής αναλγησίας και εγκατάλειψης όσον αφορά τις υποχρεώσεις της πολιτείας προς τους Έλληνες φορολογούμενους, προς τη μαθητική, γονεϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, απευθυνόμενη στον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της βουλεύτριας για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σχολικό συγκρότημα του 2ου και 5ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης. Το 2ο και 5ο Λύκειο χτίστηκαν τη δεκαετία του 1980, τότε ήταν το πολυκλαδικό. Μάλιστα η βουλεύτρια Πιερίας αποκάλυψε ότι τότε η ίδια φοιτούσε στο συγκεκριμένο σχολείο και έκτοτε όλες αυτές τις δεκαετίες δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και επισκευής σε βάθος. Το μόνο που έχει κατορθώσει η δημοτική αρχή κατά καιρούς να κάνει είναι στην κυριολεξία “μπαλώματα”.

600 μαθητές και 200 σπουδαστές ΙΕΚ σε απαράδεκτες συνθήκες «παλεύουν» με τις πολιτικές της Κεραμέως

Η κα Σκούφα αναφέρθηκε στους 600 περίπου μαθητές που φοιτούν στα δυο αυτά σχολεία, οι οποίες και οποίοι μέσα από τις πολιτικές της κ. Κεραμέως “ξεζουμίζονται” με τράπεζες θεμάτων και απανωτές αξιολογήσεις, με την ελάχιστη βάση εισαγωγής και το κόψιμο από την εισαγωγή τους στην ανώτατη δημόσια εκπαίδευση, ενώ την ίδια ώρα η ελληνική πολιτεία δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της. «Πότε επιτέλους το Υπουργείο Εσωτερικών, ως υπεύθυνο για θέματα σχολικής στέγης, θα αναλάβει τις ευθύνες του και θα χορηγήσει τα απαιτούμενα κονδύλια για τις αναγκαίες εργασίες στο συγκεκριμένο τουλάχιστον σχολικο συγρότημα;», τόνισε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα κτίρια χρησιμοποιούνται και από 200 επιπλέον μαθητές του ΙΕΚ που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

«Επικουρικός» ο ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να επισπευσθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των φθορών», απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος ουσιαστικά χαρακτήρισε το ρόλο του Υπουργείου ως επικουρικό, πετώντας το «μπαλάκι» των ευθυνών και των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων, στους Δήμους, στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» ΙΙ και στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Οι εργασίες έπρεπε να είχαν γίνει χθες!

«Οι εργασίες πρέπει να γίνουν τώρα, για να μην πω εχθές», απάντησε χαρακτηριστικά η κα Σκούφα στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι το 1.000.000 ευρώ που ζητάει ο δήμαρχος Κατερίνης μόνο για αυτό το σχολείο πιθανά να είναι και λίγο, περιγράφοντας με γλαφυρότητα την κατάσταση. «Υπάρχουν συγκεκριμένα βίντεο που δείχνουν, ενώ τα κτίρια είναι διώροφα, να τρέχουν νερά, στην κυριολεξία, χωρίς υπερβολή, να βρίσκονται κουβάδες στους διαδρόμους που οι μαθητές βγαίνουν για να κάνουν διάλειμμα, να υπάρχουν ρωγμές, χωρίς υπερβολή, κάτω και πάνω σε τοίχους στο ισόγειο, να υπάρχουν ρωγμές σε κολώνες που στηρίζουν το υπόστεγο μεταξύ των δύο κτιρίων, να κλείνει με κόκκινη κορδέλα η σκάλα από την οποία κατεβαίνουν οι μαθητές από τον δεύτερο όροφο στον πρώτο διότι τρέχουν ποτάμι τα νερά και μια αίθουσα εκδηλώσεων, από τις ελάχιστες που διαθέτει η πόλη μου, η πόλη της Κατερίνης, με φουσκωμένα ξύλινα πατώματα, με ρωγμές και με κουβάδες».

Η βουλεύτρια Πιερίας ζήτησε να δεσμευτεί ο Αναπληρωτής Υπουργός ηθικά, πολιτικά, οικονομικά ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του με συγκεκριμένη πηγή χρηματοδότησης για να ξεκινήσουν οι εργασίες τώρα που κλείνουν σε έναν μήνα τα σχολεία.