Τι Πεδίο Βολής…

τι ...Range

η συμφωνία προχωρά και το Πεδίο μας αναβαθμίζεται…

 

 

 

 

 

“Το νερό μπαίνει στ’ αυλάκι” και όσα φημολογούνται εδώ και καιρό -και ειδικά μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Ολύμπου- αρχίζουν να συγκεκριμενοποιούνται και να αποτυπώνονται σε συγκεκριμένα κείμενα που συζητήθηκαν σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να αποτελέσουν το “Δεύτερο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής”. Την συμφωνία δηλαδή που αναμένεται να υπογραφεί, σε λίγες μέρες στην αμερικανική πρωτεύουσα, από τον Αμερικανό Πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η συμφωνία για την κοινή πρόθεση να καταρτιστεί το Δεύτερο Πρωτόκολλο και να τροποποιηθεί η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, συνομολογήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην αμερικανική πρωτεύουσα από τους υπουργούς Εξωτερικών, Blinken και Δένδια, ενώ οι αλλαγές και το τελικό κείμενο, ως σχέδιο νόμου, κατατέθηκε στην Επιτροπή της Βουλής στις 5 Μαΐου 2022 και συζητήθηκε σήμερα. Στις βασικές αλλαγές της νέας συμφωνίας που θα υπογραφεί οσονούπω στην Ουάσινγκτον συμπεριλαμβάνεται και το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου ή Litochoro Range, ως αποτυπώθηκε στο τότε κείμενο της κοινής πρόθεσης. Ως σημαντικότερο στοιχείο της νέας αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ελλάδας, έχει ήδη καταγραφεί η δήλωση Blinken ότι “η νέα επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ και καταδεικνύει προδήλως τη σταθερή απόφαση των δύο χωρών να περιφρουρήσουν και να προστατέψουν αμοιβαίως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης.”

Σε ότι αφορά το Λιτόχωρο και το Πεδίο Βολής του, συγκαταλέγεται ήδη στις “τέσσερις νέες εγκαταστάσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, εντός των οποίων επιτρέπεται στην Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες”. Από την διατύπωση και την συμπερίληψη στις εγκαταστάσεις αυτές της Ναυτικής Βάσης της Σούδας, πολλοί θα μιλήσουν για βάσεις και νέα βάση στο Λιτόχωρο. Όπως διευκρίνισαν στην Ε τ Ο μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, αντανακλαστικά ονομάζουμε τις εγκαταστάσεις αυτές “βάσεις”, αλλά το μέγεθος και η αποστολή αυτών των εγκαταστάσεων σήμερα έχει διαφοροποιηθεί, κυρίως λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων και των διαφορετικών συνθηκών, σε σχέση μ το παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση στο στάδιο αυτό και ως την υπογραφή της νέας συμφωνίας είναι επί της αρχής και θα εξειδικευτεί αμέσως μετά, οπότε και η συζήτηση θα εισέλθει στις λεπτομέρειες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Επισημαίνουν επίσης ότι κρίσιμο είναι πάντα για την χώρας μας το υπό την διοίκηση ποιου θα τελούν οι όποιες εγκαταστάσεις, ως τώρα του ΝΑΤΟ, αλλά και μεμονωμένα των ΑΜερικανών στο μέλλον, αν έτσι συμβεί. Δεδομένο είναι ότι το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου συγκαταλέγεται ήδη στα αγαπημένα των Αμερικανών, λόγω της μικρής απόσταση από το Στεφανοβίκειο, όπως έχουμε ξαναγράψει. Πιθανώς και γιατί οι κοντινές στο Πεδίο Βολής, ήδη υπαρκτές εγκαταστάσεις/στρατόπεδα είναι μεγάλου μεγέθους και παροπλισμένες σε μεγάλο βαθμό και έτοιμες να αποκτήσουν νέα χρησιμότητα.

 

Όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου που οδεύει ήδη προς την Ολομέλεια, σκοπός της νέας συμφωνίας είναι:

Η εμβάθυνση και περαιτέρω επέκταση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ της
Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μέσω:

α) της τροποποίησης των διατάξεων της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που αφορούν στη δυνατότητα τροποποίησης αυτής και τη διάρκεια ισχύος της
και

β) της προσθήκης στην παρ. Β.2 (α) του Παραρτήματος της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, τεσσάρων νέων εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατόπεδο ΓεωργούλαΒόλος, Πεδίο Βολής Λιτόχωρου, Στρατόπεδο ΓιαννούληΑλεξανδρούπολη, Ναυτική Βάση Σούδας), εντός των οποίων επιτρέπεται στην Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες.

 

Δείτε και πως ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

 

deexam105022

 

 

 

sxedio 10os 2021