“… αποτελεί ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια…”

και πόσα ακόμη θα αποτελούσε

αν δεν το επεσήμαινε η Ε τ Ο

 

 

 

Η Ε τ Ο ήταν η πρώτη που επεσήμανε την παντελή έλλειψη ικανής αντιπλημμυρικής προστασίας της ΔΕ Δίου του Δήμου μας, από τις καταστροφικές πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2017 και σε κάθε ευκαιρία έκτοτε. Και ήταν και η πρώτη που επεσήμανε τις αυταπόδεικτες ευθύνες παρατάξεων και ατόμων/αιρετών για το απαράδεκτο αυτό κενό που ακόμη και σήμερα συνεχίζει να αποκόπτει ανθρώπινες κοινότητες από τον υπόλοιπο κόσμο με την παραμικρή βροχούλα. Για κακή τους τύχη, οι υπεύθυνοι για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση ήταν και είναι εντελώς συγκεκριμένοι και οι αιρετές τους διοικήσεις πολύ συγκεκριμένων κομματικών ταυτοτήτων που διοικούν την Πιερία για πολλές δεκαετίες.

Η πρώτη αντίδραση όλων αυτών των υπόλογων για την μακρόχρονη σκανδαλώδη απραξία και το κενό, ήταν … η σιωπή. Αμέσως μετά εξακολούθησε και εντάθηκε το μπαράζ των “πέρα βρέχει” δελτίων Τύπου με τις σωστικές, τεχνικές, συνεχείς, πολυδάπανες και επαναλαμβανόμενες … “παρεμβάσεις” και τα “άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε”. Ο χορός των πολλών, δαπανηρών, αλλά άχρηστων παρεμβάσεων συνεχιζόταν και ταυτόχρονα, η Βροντού αποκλειόταν και κινδύνευε με κάθε συνηθισμένη βροχή, όχι μόνο με αξιοσημείωτες κακοκαιρίες. Ταυτόχρονα, η περιοχή γέμιζε με αποσπασματικά, “υπέρ οπαδών” μικροέργα, ανεξήγητης χρησιμότητας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα καμαρώσουν, κάνοντας την διαδρομή της επαρχιακής οδού προς Κατερίνη. Αμέσως μετά, επιστρατεύτηκε ο μύθος της ήδη υπάρχουσας μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας του τότε Δήμου Δίου, ένα υπέργηρο πόνημα που εμφανίστηκε ως πρόσφορη άμεση λύση, αν και ήταν γνωστό ότι -παρά το κόστος της- παρέμεινε στα συρτάρια τόσο καιρό που κατέστη άχρηστη. Ακόμη κι αυτό όμως, το να παραδεχτούν οι αρμόδιοι ότι η συγκεκριμένη μελέτη ήταν ήδη πολλά χαμένα λεφτά και τίποτε περισσότερο, χρειάστηκε ένα ακόμη μεγάλο χρονικό διάστημα… Ταυτόχρονα, οι “παρεμβάσεις” συνεχίζονταν και συνεχίζονται. Και την ώρα που η ανάγκη για συνολική, σύγχρονη και αποτελεσματική μελέτη επιβεβαιωνόταν με κάθε τρόπο, η πραγματικότητα επέβαλλε άμεσες ενέργειες γιατί εν τω μεταξύ η υπάρχουσα υποδομή γέρασε και ξεπεράστηκε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα έργα στο ρέμα του Ορλιά και της γέφυράς του που έγιναν ενώ οι διοικήσεις “έτρεχαν” για την αντιπλημμυρική μελέτη.

Κι έτσι φτάσαμε στην 24η Μαΐου 2022, οπότε και υπογράφτηκε η σύμβαση για την πολυπόθητη “ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ”. Χωρίς -φυσικά- την παραμικρή αναφορά στις χρονίζουσες ευθύνες και την υπερκαθυστερημένη απόφαση. Με μόνη σχετική αναφορά αυτό το “H αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου μας αποτελεί ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια.” του δημάρχου μας, Βαγγέλη Γερολιόλιου, κορυφαίο στέλεχος και ο ίδιος της παράταξης που διοικεί την Πιερία όλα αυτά τα χρόνια και δεν έχει ανακαλύψει ακόμη την διαφορά του “σωστικός” από το “σωτήριος” και της αναντίρρητης πραγματικότητας από τα υπερφίαλα δελτία Τύπου. Και “σύρεται” σε θλιβερά πανηγυράκια υπογραφής συμβάσεων με κοινό… την διοίκησή του. Κι αυτής, ούτε καν σύσσωμης…

 

 

 

Δεν θέλουμε παρεμβάσεις, κα Μαυρίδου

 

 

 

Ελληνική Δημοκρατία
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας
Γραφείο Τύπου

Κατερίνη, 25-05-2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Π.Ε. Πιερίας και του Δήμου Δίου -Ολύμπου
για την αντιπλημμυρική  μελέτη του Δήμου

 

Την Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου και ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, κος Βαγγέλης Γερολιόλιος υπέγραψαν  προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας-Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και του Δήμου Δίου Ολύμπου, που αφορά στην αντιπλημμυρική θωράκιση του αντίστοιχου Δήμου, ο οποίος αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Το μεγαλόπνοο αυτό έργο έχει τίτλο “ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ”, με κύριο φορέα τον αντίστοιχο Δήμο και φορέα χρηματοδότησης την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. “Η κλιματική αλλαγή δυστυχώς είναι μία απτή πραγματικότητα κι εμείς ως περιφερειακή αρχή οφείλουμε να θωρακίζουμε τους δήμους μας με έργα ύψιστης σημασίας, ώστε να προστατεύουμε τους συμπολίτες μας, αλλά και τις περιουσίες τους από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προκαλούν σοβαρές καταστροφές τα τελευταία χρόνια”, τόνισε η κα Μαυρίδου. Ενώ από την πλευρά του, ο κος Γερολιόλιος δήλωσε χαρακτηριστικά “H αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου μας αποτελεί ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια. Αξιοποιώντας κάθε καλή παρακαταθήκη, υπογράψαμε σήμερα με την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου τη σύμβαση της αντιπλημμυρικής μελέτης του Δήμου μας, με στόχο την θωράκιση των σημείων του Δήμου που χρήζουν των απαραίτητων σωστικών αντιπλημμυρικών εργασιών. Ευχαριστούμε θερμά τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την έμπρακτη στήριξη του Δήμου μας.”

Την Τρίτη, 24 Μαΐου 2022, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου και ο Δήμαρχος του Δήμου Δίου-Ολύμπου, κος Βαγγέλης Γερολιόλιος βρέθηκαν στην Κονταριώτισσα, στην πρώην έδρα του Δήμου Δίου, όπου συναντήθηκαν με τους Αντιδημάρχους του Δήμου, κο Θανάση Καλαϊτζή και κο Διονύση Φόλιο, με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων Αγίου Σπυρίδωνα, Βροντούς και Καρίτσας, κο Γιώργο Μιχαλίτσιο, κο Δημήτρη Κορινιώτη και κο Κωνσταντίνο Γκίνα αντίστοιχα, όπως επίσης και με τους δημοτικούς συμβούλους, κο Νίκο Λαμπονίκο, πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Δίου-Ολύμπου και κο Γιάννη Πούλιο, με σκοπό να τους ενημερώσουν για το εν λόγω έργο.

Πρωταρχικός στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειάρχη, κου Απόστολου Τζιτζικώστα, όπως επίσης και της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας είναι η συνεργασία με τους δήμους, ώστε να υλοποιούνται τόσο σημαντικά έργα, τα οποία θωρακίζουν την περιοχή μας απέναντι σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Η υλοποίηση των έργων που εξασφαλίζουν την αδιαπραγμάτευτη ασφάλεια όλων των πολιτών της Πιερίας, αλλά και των επισκεπτών της, βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.