Μαυρίδου: μακροσκοπικά, όλα καλά (πλαγκτόν)

Γερολιόλιος: εύλογη η ανησυχία όλων, μετά τις δηλώσεις Λεμονόπουλου

“φωτογραφίζει” τον συνάδελφό του αιρετό και επερχόμενη νομική προσφυγή σε βάρος του???

 

 

Η Αντιπεριφέρεια έβγαλε σχεδόν τα αποτελέσματα της ανάλυσης, πριν καν αυτή γίνει, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου -επισημαίνοντας κι αυτός ότι γίνονται αναλύσεις του θαλασσινού νερού- εντοπίζει ήδη ότι η εύλογη ανησυχία προκλήθηκε από “ρύπανση” Λεμονόπουλου… Απειλεί δε τους “υπεύθυνους” ή “ανεύθυνους” με την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων του. Των νόμιμων δικαιωμάτων του Δήμου με τον απαρχαιωμένο βιολογικό καθαρισμό που απαρχαιώθηκε, χωρίς καν να καταφέρει -σε περίοδο δεκαετίας- να λειτουργήσει πλήρως και να καλύψει τις περιοχές που δημιουργήθηκε για να καλύψει.

Οι ακτές συνεχίζουν να είναι γεμάτες από τις κηλίδες που -μέχρι στιγμής- προκαλούν σοβαρές ανησυχίες, σοβαρή αποστροφή και σοβαρό κνησμό, κοινώς φαγούρα. Μένουν λίγες μέρες για να δούμε αν τα αποτελέσματα των αναλύσεων θα απαλείψουν τις τρεις σοβαρές επιπτώσεις, γιατί οι ίδιες οι κηλίδες δεν αναμένεται να εξαλειφθούν με καμία ανάλυση.  

 

 

 

 

Ελληνική Δημοκρατία
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας
Γραφείο Τύπου

Κατερίνη, 06-06-2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σοφία Μαυρίδου:
“Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Πιερίας πραγματοποιούν έκτακτους δειγματοληπτικούς ελέγχους
στα θαλάσσια νερά της Πιερίας,
πάντοτε με γνώμονα την αδιαπραγμάτευτη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας”

 

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Πιερίας και συγκεκριμένα το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου και η Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Π.Ε. Πιερίας και συγκεκριμένα, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας  προέβησαν στις εξής ενέργειες σχετικά με το ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τους πολίτες της Πιερίας, αλλά και τους επισκέπτες που προγραμματίζουν τις θερινές τους διακοπές στην Πιερία.

Με γνώμονα την αδιαπραγμάτευτη προστασία της δημόσιας υγείας, κλιμάκιο των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας προέβησαν την Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2022, σε επιτόπια αυτοψία, κατά την οποία δεν παρατηρήθηκε κάποια δυσοσμία, ενώ μακροσκοπικά διαπιστώθηκε, πως οι εν λόγω κηλίδες αποτελούν φυτοπλαγκτόν.

Επιπλέον, να σημειώσουμε πως η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Πιερίας και συγκεκριμένα το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου πραγματοποίησε δειγματοληψία στα θαλάσσια νερά της περιοχής μας στις 16 Μαΐου 2022, με την ποιότητα των νερών να κρίνεται κατάλληλη. Ωστόσο, λόγω των τελευταίων εξελίξεων και της ανησυχίας των πολιτών, δειγματοληψία νερού πραγματοποιήθηκε και σήμερα στις 6 Ιουνίου 2022 από κλιμάκιο των αρμοδίων υπηρεσιών. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αναμένονται και μόλις ληφθούν θα δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και αρμόδιες υπηρεσίες της, σεβόμενες την αδιαπραγμάτευτη προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και κάθε πολίτη και επισκέπτη της περιοχής μας πραγματοποιούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα δειγματοληψίες στα θαλάσσια νερά της περιοχής μας, ενώ η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου επεσήμανε πως “σε περίπτωση που προκύψει οποιοδήποτε στοιχείο που υποδεικνύει θαλάσσια ρύπανση, η παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών, όπως και η ενημέρωση του κοινού θα είναι άμεση με γνώμονα πάντα τη διαφύλαξη του πολύτιμου αγαθού της υγείας όλων ανεξαιρέτως”.

 

 

 

Δήμος Δίου-Ολύμπου | Δελτίο Τύπου

Με αφορμή το θέμα που ανέκυψε τις τελευταίες μέρες σχετικά με την εικόνα του θαλάσσιου μετώπου της Πιερίας, ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, αντιμετωπίζοντας το θέμα με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που επιβάλλεται, επισημαίνει τα εξής:

· Τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών, που πραγματοποιούνται τόσο από τις υπηρεσίες μας, όσο και από τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και άλλους φορείς, θα δείξουν ποια είναι η σύσταση των κηλίδων που παρουσιάστηκαν και θα γνωστοποιηθούν.

· Είναι προφανές ότι για την ένταξη του Δήμου στο διεθνές πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία” και για την απόκτησή τους σε 7 ακτές, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι μετρήσεις – αναλύσεις των υδάτων να είναι εξαιρετικές, όπως και συμβαίνει. Οι μετρήσεις, που αφορούν σε κολοβακτηριοειδή κοπρανώδους προέλευσης [e.coli] και κοπρανώδεις εντερόκοκκους, γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου (50 κατά μέσο όρο μετρήσεις από Μάιο έως Οκτώβριο) και αφορούν στην καθαρότητα των νερών.

· Τα αποτελέσματα των υδατοληψιών παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: https://ypen.gov.gr/perivallon/ydatikoiporoi/akteskolymvisis/ Σημείωση: Δεν έχουν ανεβεί ακόμη τα αποτελέσματα του Μαΐου 2022.

· Είναι εύλογη η ανησυχία όλων μας, δημοτών και επισκεπτών της περιοχής, ιδίως μετά τις δηλώσεις δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης του Δήμου Κατερίνης, ότι η ΔΕΥΑΚ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κατερίνης) παροχέτευσε στη θάλασσα ανεπεξέργαστα αστικά λύματα, μετά από διακοπή ρεύματος που παρουσιάστηκε.

· Ο Δήμος μας δεν γνωρίζει αν οι καταγγελίες είναι βάσιμες. Προκάλεσαν όμως τον προβληματισμό και τον φόβο. Αναμένουμε απαντήσεις.

· Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Δήμος Δίου-Ολύμπου θα κρίνει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει κατά παντός «υπεύθυνου» ή «ανεύθυνου» και θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, εφ’ όσον χρειαστεί.

image.png

Δήμος Δίου-Ολύμπου
Αγίου Νικολάου 15
60200 Λιτόχωρο
Τηλ.: 2352350100
Fax: 2352350128
Ιστοσελίδα | Facebook
Instagram | Twitter