Τελικό συμπέρασμα: ΟΛΑ ΚΑΛΑ

πάει και πέρασε

και οι κακοί θα πάνε στον εισαγγελέα (για την ζημιά στον τουρισμό μας)

 

 

 

 

Με μία ακόμη ανακοίνωση της ΔΕΥΑΚατερίνης και μία ακόμη του Δήμου Δίου-Ολύμπου, έκλεισε σήμερα ο κύκλος των -κατά πολύ, αναμενόμενων- καθησυχαστικών αντιδράσεων των αρμοδίων, στον θόρυβο και τις ανησυχίες για την κατάσταση στις ακτές της Πιερίας και την ποιότητα των νερών κολύμβησής τους. Και οι δύο τελευταίες ανακοινώσεις, όπως και οι δύο προηγούμενες (δημάρχου Κατερίνης και αντιπεριφερειάρχη Πιερίας), διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, τα αποτελέσματα των αναλύσεων βεβαιώνουν για την καθαρότητα των θαλάσσιων υδάτων και την απροβλημάτιστη κολύμβηση όποιου ενδιαφέρεται, ντόπιου ή επισκέπτη.

Και στις διαβεβαιώσεις αυτές, όπως και σε όλες τις προηγούμενες, όλοι οι αιρετοί εκδότες των πρόσφατων ανακοινώσεων βάλλουν κατά πάντων, συναδέλφων τους/αιρετών και μη, αρμοδίων και αναρμόδιων, ΔΥΣΤΥΧΩΣ χωρίς να ακριβολογούν και να ονοματίζουν, αλλά γενικολογώντας με την άνεση που προσφέρουν …ολιστικά τα δελτία Τύπου. Ταυτόχρονα, στις περισσότερες ανακοινώσεις, από τη μία αναγνωρίζεται ως φυσιολογική η ανησυχία των πολιτών/κοινού και η ανάγκη επαγρύπνησης και δράσης όλων υπέρ του περιβάλλοντος, αλλά η απόλυτη προτεραιότητα (ο τουρισμός μας) οδηγεί άπαντες να βάλλουν υπέρ πάντων, με εξίσου γενικόλογο και αδιευκρίνιστο λόγο. Και να απειλούν όσους ανησύχησαν, δημοσίευσαν πειστήρια και σχολίασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον Τύπο και δνε είανι αιρετοί, αλλά πολίτες και επιχειρηματίες!!!  Μάλιστα, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας επέλεξε, την σημερινή, λακωνική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που πιστοποιούν την καθαρότητα των θαλασσών μας να την διανθίσει και με την προειδοποίηση ότι δεν θα γίνονται ανεκτές, από δω και στο εξής, “παραποίηση γεγονότων, παραπληροφόρηση, στηλίτευση και στοχοποίηση τόσο των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, όσο και εμού της ιδίας ως Αντιπεριφερειάρχη κατά την άσκηση των καθηκόντων μου, αλλά και προσωπικά, ως Σοφίας Μαυρίδου”(!!!).

Στο άλλο επίπεδο, στο -ζωτικό και κυρίαρχο για τους αιρετούς-  πεδίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η “θύελλα” φαίνεται να έχει καταλαγιάσει και οι προειδοποιήσεις και οι απειλές φαίνεται να “πιάνουν τόπο” και -βοηθούσης της παρατεταμένης κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών-, οι δημοσιεύσεις ανεπιθύμητων εικόνων και βίντεο, έχει μειωθεί σημαντικά, αν δεν έχει εξαφανιστεί πλήρως. Επιπρόσθετα, ο βετεράνος αιρετός και γνωστός επιχειρηματίας, Τάκης Λεμονόπουλος, παρόλο που προκλήθηκε, απειλήθηκε και κλήθηκε να ανακαλέσει ή να υποστηρίξει εκ νέου τις δηλώσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης που άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου και “μόλυναν” την απαράμιλλη ποιότητα των πολιτικών υδάτων της Ολύμπιας Πιερίας, δεν επανήλθε και δεν επέμεινε, ούτε και ανακάλεσε. Τούτου δοθέντος… θα μπορούσε να εκτιμήσει κανείς ότι … “μπόρα ήταν και πέρασε”, “Πέρας Συναγερμού”, “Problem Solved” και … πάμε τώρα, όλοι μαζί, για ένα ευχάριστο και προσοδοφόρο καλοκαίρι. Είναι όμως έτσι;

Μακάρι να ήταν (έτσι).

Γιατί δεν είναι:

  • γιατί τίποτα δεν διαβεβαιώνει κανέναν ότι η ύπαρξη αυτών των κηλίδων που δημιουργούν ανησυχίες σε όσους τις βλέπουν να επιπλέουν ανέμελα στα νερά μας δεν θα καταγραφεί και πάλι τις επόμενες μέρες. Τους καλοκαιρινούς μήνες της τουριστικής σαιζόν. Και μέχρι στιγμής, η σύσταση, το περιεχόμενο, η προέλευση αυτών των κηλίδων δεν προκύπτει από καμία ανάλυση, κανέναν έλεγχο. Φυσικά, μπορούμε να ελπίζουμε ότι -ειδικά οι επισκέπτες πελάτες μας θα βλέπουν τις κηλίδες και θα ανακαλούν τις διαβεβαιώσεις που συνοδεύουν τα θαλασσινά νερά μας. Και θα σκέφτονται “αφού τα νερά είναι ασφαλή και καθαρά… και οι κηλίδες δεν πρέπιε να μας απασχολούν”
  • γιατί οι πολίτες της Πιερίας επιβεβαίωσαν όσα γνώριζαν ήδη για τις αντίπαλες ομάδες ή μονάδες μεταξύ των αιρετών της Πιερίας και η πιθανή προσεχής ειρήνευση θα τους πείσει για ένα: η εχθρότητα παραμένει και αναμένει την επόμενη ευκαιρία να εκδηλωθεί
  • γιατί ένα πλήρως επιστημονικό Τμήμα της Περιφέρειας, με την ίδια ευκολία και χωρίς τεκμηρίωση αποφάσισε την απαγόρευση την σχετική με την μυδοπαραγωγή στο Βαρικό και την συνέδεσε ευθέως με …διαρροή του Βιολογικού της Κατερίνης, με την ίδια ευκολία και χωρίς στοιχεία, εξαφάνισε την διαρροή αυτή από επίσημο έγγραφο
  • γιατί, έστω και λίγοι κάτοικοι του τόπου αυτού, γνωρίζουν ότι κάθε βδομάδα, όχι για τις ανάγκες του τουρισμού μας, αλλά για τις ανάγκες της οστρακοκαλλιέργειας, διενεργούνται έλεγχοι στην παραγωγή αυτή και -πολλές φορές- και στα νερά και ΟΛΟΙ οι ενδιαφερόμενοι (και Δήμοι και Αντιπεριφέρεια και επιχειρηματίες, κατά μόνας ή σε Ενώσεις, αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αντλήσουν στοιχεία που προέρχονται μάλιστα -πολύ καιρό τώρα- από τα εργαστήρια στα οποία απευθύνθηκε η Αντιπεριφέρεια για τον πρόσφατο έλεγχο
  • γιατί οι αιρετοί της Πιερίας -όπως και αλλού, πιθανώς- δεν έβαλαν ποτέ κανένα όριο στο τι και πως δημοσιεύουν όσα δημοσιεύουν οι πολίτες και -πολύ περισσότερο- οι διάφοροι νεροκουβαλητές που τους εκθειάζουν αυτοβούλως και άνευ ορίων… Κι απ’ την ώρα που δεν θα τιμωρηθεί κανείς… θα επανέλθουν με την πρώτη ευκαιρία και -σίγουρα- με εντυπωσιακότερες δημοσιεύσεις (το ίδιο ή λιγότερο δικαιολογημένες, υβριστικές, σωτήριες ή καταστροφικές, υποβολιμαίες ή όχι).

 

Δήμος Δίου-Ολύμπου | Δελτίο Τύπου

Τις τελευταίες ημέρες απασχόλησε έντονα όλους μας το θέμα της εικόνας της θάλασσας της Πιερίας.
Στη διάρκεια αυτή και ενώ ήταν σε εξέλιξη μετρήσεις και έρευνες από υπηρεσίες και αρμόδιους φορείς, ακούστηκαν πρωτόγνωρα πράγματα για ρύπανση και μόλυνση από λύματα, με αποτέλεσμα να υποστεί δυσφήμιση και τεράστια ζημία το τουριστικό μας προϊόν.
Σήμερα τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών μετρήσεων, που βρίσκονται στις υπηρεσίες του Δήμου, δείχνουν ότι οι θάλασσές μας είναι καθαρές, χωρίς μόλυνση και μάλιστα αντιστοιχούν σε «ύδατα κολύμβησης εξαιρετικής ποιότητας».
Αυτοί που επιχείρησαν με ανεύθυνο τρόπο να προβάλλουν ένα τέτοιο θέμα «επιπόλαια», σήμερα πρέπει να επανατοποθετηθούν, με γνώμονα τα πραγματικά δεδομένα.

image.png

Δήμος Δίου-Ολύμπου
Αγίου Νικολάου 15
60200 Λιτόχωρο
Τηλ.: 2352350100
Fax: 2352350128
Ιστοσελίδα | Facebook
Instagram | Twitter

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσημα αποτελέσματα

για την καθαρότητα της θάλασσας

Tα  αποτελέσματα αναλύσεων των θαλάσσιων υδάτων της ευρύτερης περιοχής, πιστοποιούν με τον πιο επίσημο τρόπο την καθαρότητα των θαλασσών μας.

Αποτελέσματα αναλύσεων δειγμάτων της ΔΕΥΑ Αγιάς Ν. Λάρισας (στις 4 και 10 Ιουνίου 2022), της ΔΕΥΑ Λάρισας (στις 6 Ιουνίου 2022), καθώς και των αντίστοιχων που πραγματοποίησαν η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και η Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Π.Ε. Πιερίας, πιστοποιούν με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η εικόνα που παρουσιάστηκε στις θάλασσές μας κάποιες από τις προηγούμενες μέρες, δεν σχετίζεται με ρύπανση (πολύ περισσότερο δε με μόλυνση) όπως κάποιοι ανεύθυνα υποστήριξαν επιρρίπτοντας ευθύνες στη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Κατερίνης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τριών αναλύσεων των δύο ΔΕΥΑ, τα θαλάσσια ύδατα είναι εξαιρετικής ποιότητας. Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, έρχεται μια μέρα μετά την ανάκληση προηγούμενης απόφασης της Αντιπεριφέρειας Πιερίας η οποία είχε απαγορεύσει τη συγκομιδή μυδιών από την θαλάσσια περιοχή του Βαρικού.

«Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αναδεικνύουν την ανάγκη κάποιοι να είναι πιο προσεκτικοί, πριν αποφασίσουν να καταγγείλουν και να επιρρίψουν ευθύνες. Αποδεικνύεται ότι οι ακτές μας, είναι κατάλληλες να υποδεχθούν για ένα ακόμη καλοκαίρι χιλιάδες επισκέπτες. Ο Δήμος θα συνεχίσει να αναβαθμίζει τις τουριστικές υποδομές, ενώ δεν πρόκειται να μείνει αδιάφορος απέναντι σε όσους επιχείρησαν ή θα επιχειρήσουν να δυσφημίσουν την περιοχή μας», δήλωσε ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος.

«Η κατάληξη της παραφιλολογίας που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες γύρω από την ποιότητα των θαλασσών μας, ας γίνει ένα μάθημα για όλους. Ας γίνει ένα μάθημα για όσους βιάζονται να υιοθετήσουν αυθαίρετες απόψεις από εκφραστές μιας άλλης εποχής. Ας γίνει ένα μάθημα και για όσους επιθυμούν να χτίσουν πολιτική καριέρα εις βάρος της τοπικής κοινωνίας. Είναι βέβαιο ότι έτσι δεν την υπερασπίζονται! Το λιγότερο που οφείλουν όλοι αυτοί είναι μια συγνώμη, όχι μόνο προς τους τουριστικούς επιχειρηματίες για τη δυσφήμιση που υπέστησαν, αλλά και προς τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ που καθημερινά δίνουν αγώνα για τη βελτίωση και τη συντήρηση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιχείρησης Γιάννης Συμεωνίδης.