Oι πολίτες παρακολουθούν και αξιώνουν

περιβαλλοντική ενημέρωση και προστασία

Σημέλα Ελευθεριάδου – επί του θέματος … του γνωστού, των ημερών: που δεν υπάρχει ρύπανση, αλλά αν υπάρχουν απειλές ΚΑΙ ευθύνες

 

 

 

 

 

ΜΙΑ ΛΕΚΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΓΝΗΣΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ
Nassim Nicholas Taleb, (1960 – ….), αμερικανολιβανέζος οικονομολόγος, συγγραφέας

της Σημέλας Ελευθεριάδου*

 

 

Οι πολίτες, αξιότιμοι αιρετοί, δεν στοχοποιούν τις υπηρεσίες.

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Πιερίας, στα πλαίσια της αρμοδιότητάς του για την προστασία του καταναλωτή, με συναίσθηση ευθύνης, απαγόρευσε μέχρι νεοτέρας την αλίευση οστράκων, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα της εξέτασης σάρκας των μυδιών που λήφθηκε, που να βεβαιώνουν ότι δεν εισήλθαν βιοτοξίνες από τις εκροές του βιολογικού, οι οποίες φέρεται ότι ήταν ανεπεξέργαστα λύματα που “έφυγαν” μία βδομάδα πριν.
Αυτό είναι το ένα σκέλος της οφειλόμενης διερεύνησης.
Για την προστασία των λουόμενων, χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την ασφαλή διερεύνηση τυχόν παθογόνων μικροοργανισμών, στα οποία ενδεχομένως να οφείλεται ο ευτροφισμός των ακτών μας. Και ως γνωστόν το αρμόδιο υπηρεσιακό προσωπικό της Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ, εκτός του ότι είναι ανεπαρκές σε αριθμό υπαλλήλων, δεν είναι ενταγμένο σε υπερωριακή εργασία και εργασία τα ΣΚ (όπως προβλέπεται).

Αλλά κι εντός ωραρίου, γνωρίζουμε ότι δεν κινείται υπάλληλος, αν δεν δοθεί “εντολή ελέγχου” άνωθεν. Αλλά και πάλι, δεν πρόκειται για στοχοποίησή σας. Η αγωνία μας δεν αφορά την πολιτική σας σταδιοδρομία (για την οποία σας ευχόμαστε μακροημέρευση και κάθε επιτυχία). Η αγωνία μας, αφορά στη μακροημέρευση ημών και των παιδιών μας, σ’ ένα ασφαλές φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Και ως πολίτες, σύμφωνα με τη χάρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εγχώριων κανόνων σε συμμόρφωση, οι πολίτες παρακολουθούν και αξιώνουν περιβαλλοντική ενημέρωση και προστασία. Και σε αυτήν την κατεύθυνση κρίνουν αυτούς στους οποίους έχουν εναποθέσει την μέριμνα αυτή. Μήπως “ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ”, εδώ και πολύ καιρό” έχουν δίκιο οι πολίτες να εντοπίζουν δείγματα ανεπίτρεπτης πλημμέλειας, δυσανάλογα των πολυάριθμων δελτίων τύπου, για την προστασία του περιβάλλοντος και του Πολίτη; Μήπως, θα ήταν προς όφελoς του τόπου, αλλά και δικό σας (ο καιρός γαρ εγγύς), η αυτοκριτική;;; Μην μας απειλείτε, λοιπόν. Οι βροντές τρομάζουν τα παιδιά και οι απειλές τους ανόητους!

Να έχουμε ένα όμορφο τριήμερο! Και να επιστρέψουμε πεφωτισμένοι! Δεν έχω και μια ρημαδο-“καρδιά”!!!

* η Σημέλα Ελευθεριάδου είναι δασολόγος MSc
και μέλος των “I ca’n breathe” της Κατερίνης