Έξι μέρες αποδοχής

εξαήμερο αίτημα για συμπεριληπτικά σχολεία

10ο Thessaloniki Pride

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θεσσαλονίκη, 26 Ιουνίου 2022

 

Υπό τον φωταγωγημένο στα χρώματα του ουράνιου τόξου Λευκό Πύργο, έπεσε η αυλαία του 10ου Thessaloniki Pride. Το 6ήμερο των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε το Σάββατο, 25 Ιουνίου, με τη μεγαλειώδη πορεία υπερηφάνειας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η οποία συγκέντρωσε 14.000, που συμμετείχαν και παρακολούθησαν. Ο παλμός και ο ενθουσιασμός του πλήθους ήταν διάχυτος στην ατμόσφαιρα, σε ένα πλήθος κατά βάση νεανικό, Θεσσαλονικέων και επισκεπτών, μεταξύ των οποίων άνθρωποι κάθε σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης και χαρακτηριστικών φύλου. Τον Δήμο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται αδιαλείπτως το Thessaloniki Pride, εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη, η οποία με έναν ενθουσιώδη χαιρετισμό δήλωσε την αταλάντευτη στήριξη της δημοτικής διοίκησης στο θεσμό.
Καθώς το 10ο Thessaloniki Pride ήταν αφιερωμένο στην εκπαίδευση, η αθρόα συμμετοχή έστειλε το μήνυμα σε όλες τις κατευθύνσεις ότι θέλουμε ένα σχολείο συμπεριληπτικό που να προάγει την αποδοχή, το σεβασμό και την πολυμορφία. Η μαζική συμμετοχή, τόσο παιδιών όσο και εκπαιδευτικών, στις σχετικές εκδηλώσεις έδειξε με σαφή τρόπο τη δίψα της ελληνικής κοινωνίας για εκσυγχρονισμό της Παιδείας. Η ιστορική ανακοίνωση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ για το 10ο Thessaloniki Pride είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα για ένα πιο συμπεριληπτικό πανεπιστήμιο. Οι διοργανώτριες κι οι διοργανωτές θυμήθηκαν επίσης τις κορυφαίες στιγμές μέσα στην ιστορία του θεσμού, μιας και το Thessaloniki Pride κλείνει φέτος 10 χρόνια. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη ιδίως όταν στη σκηνή ανέβηκε ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος ήταν αυτός που το 2012 το στήριξε σθεναρά στα πρώτα του βήματα.
Ένα μικρό επεισόδιο, το οποίο πέρασε απαρατήρητο από το σύνολο σχεδόν των συμμετεχόντων, έλαβε δυσανάλογα μεγάλη προβολή από μερίδα των Μέσων. Ανησυχητικό ομολογουμένως παραμένει το γεγονός ότι -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- νεαρά άτομα, επηρεασμένα από και οργανωμένα σε ακροδεξιές ομάδες, παρενοχλούν και προσπαθούν να εκφοβίσουν το πλήθος της πορείας υπερηφάνειας, αλλά πολλαπλάσια ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι την απάντηση τους την έδωσε όχι μόνο η άμεση και αποφασιστική επέμβαση της αστυνομίας, αλλά και οι περαστικοί που τους απομόνωσαν με την υποδειγματική στάση. Αυτή είναι η σημασία της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Το Thessaloniki Pride ανανέωσε το ραντεβού για τον επόμενο Ιούνιο, αφού προηγουμένως κάλεσε το κοινό να στηρίξει με τη συμμετοχή του το Belgrade EuroPride 2022 στις 12-18 Σεπτεμβρίου. Το Βελιγράδι είναι η πρώτη πόλη των Βαλκανίων που θα φιλοξενήσει το θεσμό του EuroPride, ενώ το τοπικό Pride είναι αδελφοποιημένο με της Θεσσαλονίκης.