Στην Λεπτοκαρυά ο Χαρδαλιάς

για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ήρωα Κόκκα

τοποθετήθηκε σε χώρο εντός του Κέντρου Αναπλήρωσης Απωλειών Υγείας Λεπτοκαρυάς, το οποίο πρόσφατα μετονομάστηκε σε Στρατόπεδο «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ (ΠΖ) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΚΚΑ».

 

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ                                                                                2 Ιουλίου 2022

 

Δελτίο Τύπου

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς πραγματοποίησε σήμερα, Σάββατο 2 Ιουλίου 2022, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ήρωα Συνταγματάρχη (Πεζικού) Κωνσταντίνου Κόκκα, μαζί με την κόρη του εκλιπόντος κ. Ελένη Κόκκα, στο πλαίσιο εκδήλωσης μνήμης που διοργάνωσε η Ι Μεραρχία Πεζικού. Η προτομή τοποθετήθηκε σε χώρο εντός του Κέντρου Αναπλήρωσης Απωλειών Υγείας Λεπτοκαρυάς, το οποίο πρόσφατα μετονομάστηκε σε Στρατόπεδο «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ (ΠΖ) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΚΚΑ».

Ο Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Κόκκας, ως επικεφαλής Διμοιρίας του 6ου Λόχου της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος στις πολεμικές επιχειρήσεις του 1974, στην περιοχή του χωριού «ΚΙΟΝΕΛΙ», στην Κύπρο, υπερασπιζόμενος την κυριαρχία της μεγαλονήσου κατά την τουρκική εισβολή.

Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης παρευρέθηκαν συγγενείς του πεσόντα Ήρωα, οι Βουλευτές Πιερίας κ.κ. Ξενοφών Μπαραλιάκος, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, Σάββας Χιονίδης και Ελισσάβετ Σκούφα, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, οι Δήμαρχοι Δίου-Ολύμπου κ. Ευάγγελος Γερολιόλιος και Νικολάου Σκουφά κ. Ροζίνα Βαβέτση, ο Διοικητής της Ι Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Πάρις Καπραβέλος και ο Αντιστράτηγος ε.α. Επίτιμος Διοικητής Ι ΜΠ Σάββας Κολοκούρης.


O Κωνσταντίνος Κόκκας γεννήθηκε στο Πέτα Άρτας, το 1937. Το 1956 αποφοίτησε από την Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών, ως Δεκανέας Πεζικού.  Το 1960 προήχθη στον βαθμό του Λοχία και το 1968 σ’ αυτόν του Επιλοχία. Το 1971 προήχθη στον βαθμό του Αρχιλοχία. Υπηρέτησε στο 502 Τάγμα Πεζικού, στην Νάουσα, 1959-62, 501 Τάγμα Πεζικού, στην Βέροια, 1962-63, Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) και 502 Τάγμα Πεζικού, στην Κύπρο, 1963-65, 561 Τάγμα Πεζικού, στην Θεσσαλονίκη, 1965-66, 953 Λόχος Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας (ΕΣΑ–Στρατονομία), στην Έδεσα, 1966-69, 11ο Σύνταγμα Πεζικού, στην Τρίπολη, 1969-72, 647 Μηχαν/το Τάγμα Πεζικού, στο Λιτόχωρο Πιερίας, 1972-74, πριν μετατεθεί στην Κύπρο. Στο διάστημα αυτό φοίτησε -με πολύ καλές επιδόσεις- σε διάφορα στρατιωτικά σχολεία και κέντρα εκπαιδεύσεως, όπως: Στρατιωτική Σχολή Σωματικής Αγωγής, Σχολή Πεζικού (2 φορές), Σχολή Ειδικών Όπλων Ένοπλων Δυνάμεων, Κέντρο Εκπαιδεύσεως Στρατιωτικής Αστυνομίας,  Κέντρο Εκπαιδεύσεως Μονάδων Καταδρομών και άλλα. Εγγράφηκε στην δύναμη της ΕΛΔΥΚ την 1η Ιουλίου 1974, προερχόμενος από το 647  Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού του Λιτόχωρου Πιερίας. 14 μέρες αργότερα ξέσπασε στην Κύπρο το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου που προηγήθηκε και προετοίμασε την τουρκική εισβολή που άρχισε στις 20 του ίδιου μήνα. Την νύχτα 20/21 Ιουλίου και ενεργώντας από πλαίσιο της Εθνικής Φρουράς, η ΕΛΔΥΚ εκτόξευσε επιθετική επιχείρηση στον Τουρκοκυπριακό θύλακα Κιονέλι-Λευκωσίας, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε ενισχυθεί με επίλεκτες αεροποβατικές και αεροκίνητες δυνάμεις του Τούρκικου στρατού. Ο Αρχιλοχίας Κόκκας συμμετείχε ενεργώς στην επιχείρηση, ως Διμοιρίτης στον 6ο λόχο της ΕΛΔΥΚ, επιδεικνύοντας μάλιστα αξιοθαύμαστη ενεργητικότητα. Μετά τις πρώτες επιτυχίες, προφανώς λόγω σθεναρής εχθρικής αντιστάσεως, αλλά και για ποικίλους άλλους λόγους, η επιχείρηση της ΕΛΔΥΚ εξαντλήθηκε τις μεταμεσονύχτιες ώρες  και τα τμήματα καθηλώθηκαν στον πεδινό χώρο, 600 μέτρα μπροστά από το Τουρκοκυπριακό χωριό Κιόνελι. Στις τρεις περίπου τα ξημερώματα, η ΕΛΔΥΚ διατάχθηκε να απαγκιστρωθεί και να επανέλθει στις αρχικές της θέσεις. Στην διάρκεια αυτής της επιχείρησης, ο Αρχιλοχίας Κόκκας τραυματίστηκε θανάσιμα και ξεψύχησε.

Μετά θάνατον, απονεμήθηκε στον πεσόντα Αναμνηστικό Μετάλλιο, το 2007, ενώ -τιμώντας τους πεσόντες υπέρ της ελευθερίας της Κύπρου- η Κυπριακή Δημοκρατία απένειμε -το 1996- στον  Αρχιλοχία Κόκκα το Μετάλλιο των Προμάχων της Ελευθερίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέλος, στο πλαίσιο των αποφάσεων της για τακτοποίηση των νεκρών της Κύπρου, η Ελληνική Κυβέρνηση προήγαγε μετά θάνατον -το 2012- τον Αρχιλοχία Κόκκα στον βαθμό του Συνταγματάρχη.