Πρώτη του είδους, περιβαλλοντική

ΚΑΙ για την μπόχα της Κατερίνης

σύσσωμη η Πιερία, για πρώτη φορά, συζητά τα περιβαλλοντικά της, την Παρασκευή 15.7.2022, στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, με θέμα “Προστασία του Περιβάλλοντος, Ανάδειξη προβλημάτων, Δράσεις ΚΑΙ Λύσεις”

 

 

 

Ενώ οι αγράμματες, πρόθυμες και υπερπρόθυμες δυνάμεις της πιερικής “δημοσιογραφίας” συνεχίζουν τον κλεφτοπόλεμο, αγνοώντας το πραγματικό πρόβλημα και “πυροβολώντας” κατά ομάδας πολιτών που απαιτούν την λύση πραγματικού προβλήματος, η Πιερία θα συζητήσει για πρώτη φορά -σε σχεδόν τοπική ολομέλεια- δύο τουλάχιστον περιβαλλοντικά της προβλήματα, σε μια πλήρως θεσμική και επίσημη διαδικασία.

Τελικά, το ενυπόγραφο αίτημα των “Ι Can’t Breathe” προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, Φάνη Τερζόπουλου, όχι απλώς έγινε δεκτό, αλλά υπήρξε και η αφορμή, η διοίκηση της πρωτεύουσας του νομού να επιλέξει να συζητηθεί το θέμα με την ανάλογη σοβαρότητα. Δηλαδή με την συμμετοχή όλων των τυπικά ΚΑΙ ουσιαστικά εμπλεκομένων. Και ευκαιρίας δοθείσης και ….προβλημάτων υπαρχόντων, να επεκταθεί η συζήτηση και να συμπεριλάβει περισσότερα του ενός περιβαλλοντικά θέματα. Όπως προκύπτει από την πρόσκληση, τους αποδέκτες της και -κυρίως- το θέμα της συνεδρίασης, η μπόχα της Κατερίνης δεν θα είναι η μόνη αφορμή προβληματισμού, αλλά και το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης που εξερράγη πρόσφατα στην ίδια αίθουσα, την δεύτερη χρονιά της καταγραφής του από Μέσα και πολίτες. Και σε μια ασυνήθιστη στην Πιερία κίνηση, η διοίκηση Κουκοδήμου τολμά να οργανώσει για πρώτη φορά μια τέτοια συζήτηση, καθόλου θεωρητική, αλλά αρμοδίων παραγόντων, όλων των επιπέδων και μάλιστα δημόσια. Για την Ιστορία, διευρυμένη συνεδρίαση είχαν ζητήσει και οι “I Can’t Breathe”, με το αίτημά τους που προσυπέγραψαν περισσότεροι από 80 δημότες. Η πρόθεση να καταλήξει η συζήτηση έστω και των δύο αυτών θεμάτων -που απασχολούν συνολικά την πιερική κοινωνία- σε αποφάσεις και πράξεις, αποτυπώνεται και στην επιλογή των λέξεων: “Προστασία του Περιβάλλοντος, Ανάδειξη προβλημάτων, Δράσεις και Λύσεις”, με το “Δράσεις και Λύσεις” να είναι το ασυνήθιστα δεσμευτικό για τα πιερικά ειωθότα. Όσο για τους προσκεκλημένους, ο κατάλογός τους δείχνει κι αυτός την πρόθεση να συζητηθούν σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, με τον μόνο τρόπο που τους αρμόζει: χωρίς υπηρεσιακά σύνορα και περιορισμούς, αφού το περιβάλλον δεν έχει σύνορα και δυστυχώς ούτε η ρύπανση και η υποβάθμιση, τα αποτελέσματα της κακοποίησης και της καταστροφής του. Πέρα από όσους μόνιμα λαμβάνουν πρόσκληση για το Δημοτικό Συμβούλιο, στην συγκεκριμένη συνεδρίαση κλήθηκαν

  • οι Βουλευτές Πιερίας
  • η Αντιπεριφερειάρχης
  • ο Δήμαρχος Πύδνας–Κολινδρού
  • ο Δήμαρχος Δίου–Ολύμπου
  • το Επιμελητήριο
  • η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
  • η Δ.Ε.Υ.Α.Κ.
  • η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Δήμου Κατερίνης
  • η Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας
  • η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κατερίνης
  • η Κίνηση Πολιτών «I CAN’T BREATHE»
  • η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας
  • η Ένωση Ενοικ. Δωματίων Παραλίας
  • η Ένωση Ενοικ. Δωματίων Ολυμπιακής Ακτής.

Η πρώτη ενημέρωση της Ε τ Ο από τον Δήμο Κατερίνης θέλει την πρόσκληση για την συνεδρίαση να γίνεται αποδεκτή από το σύνολο των παραληπτών της, αιρετών και μη. Οπότε, στις 7μμ της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2022, μια μοναδική και ζωτικά σημαντική για όλους διαδικασία θα φιλοξενηθεί σε μια αίθουσα προορισμένη για την συνάντηση και την συνεργασία πολιτών και των αιρετών εκπροσώπων της.

Σε ότι αφορά το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης, η συζήτηση θα γίνει σε μια περίοδο σχεδόν πλήρους απουσίας της ρύπανσης που αποδόθηκε από τους δύο Δήμους (Κατερίνης και Δίου-Ολύμπου) σε ανησυχητικά, αλλά φυσικά φαινόμενα, όπως η θερμοκρασιακή αναστροφή και η υπερτροφία του φυτοπλαγκτού, με μόνο ισχυρό αντίλογο αυτό της παράταξης Χιονίδη και τις καταγγελίες του παλαίμαχού της, Τάκη Λεμονόπουλου, που έφτασε την αντιπαράθεση στα επικοινωνιακά ουράνια. Η διαδικασία της Παρασκευής θα δώσει την ευκαιρία για απολογισμό όλων και πιθανώς κάποιοι θα επισημάνουν δύο σημαντικά: πως μετά τον θόρυβο που συγκλόνισε την Πιερία, το φαινόμενο εξαφανίστηκε, ενώ η θερμοκρασιακή αναστροφή υπάρχει -και πιθανώς εντονότερη- και πως εξαφανίστηκε και το υπερτρεφόμενο φυτοπλαγκτόν. Αλλά και γιατί ο συγκεκριμένος αιρετός δεν έκανε νωρίτερα τις καταγγελίες, αφού -μετά την μακρά περίοδο δημαρχίας Χιονίδη, αλλά και ως αντιπολίτευση- γνώριζε την κατάσταση στον βιολογικό, καλύτερα από πολλούς άλλους.

Το θέμα της μπόχας κατατάσσεται κι αυτό στα …φυσικά φαινόμενα που -κατά πολλούς αναρμόδιους, όπως οι δυνάμεις της πιερικής “δημοσιογραφίας”- παρουσιάζονται και εξαφανίζονται κατά περιόδους, λες κι αυτό αποτελεί λύση του προβλήματος και όχι λόγο να διαπιστωθεί πλήρως και να λυθεί συνολικά, με τρόπο νομικά συμβατό και επιστημονικά άψογο. Οι “I Can’t Bretahe” διέσχισαν την γραφειοκρατική “έρημο” και την παγωμένη ήπειρο της ύποπτης, μόνιμης άρνησης του προβλήματος από τους καθ’ ύλην αρμόδιους και επέζησαν. Συνεχίζουν να υπάρχουν και στο παρόν στάδιο υλοποιούν την απόφασή τους για εξαγωγή του προβλήματος -και του αγώνα τους- παντού, ειρηνικά και παθητικά και με πλήρως νόμιμα μέσα. Μετά την δικαίωσή τους από την αρμοδιότερη Ανεξάρτητη Αρχή, η συζήτηση της Παρασκευής είναι η πιο πρόσφατή τους επιτυχία. Το μόνο που εξακολουθεί να λείπει είναι η απόφαση των αρμοδίων να λύσουν το πρόβλημα της μπόχας και να αλλάξουν ρότα, ακολουθώντας την λεωφόρο του περιβαλλοντικού ελέγχου κι όχι το μονοπάτι της αδικαιολόγητης ανοχής και την διαιώνιση κενών και αδυναμιών, ταυτόχρονα με τους δεκάρικους περί brand name, παγκόσμια μοναδικού φυσικού κάλλους, ανάπτυξης τουρισμού και χρυσών κουταλιών που μονίμως διακινούν οι ξεφτίλες που λέγαμε, για πάνω από δεκαετία.

Η άποψη της Ε τ Ο

Ακόμη κι αν γίνεται για να μετατραπεί σε ευκαιρία απόδρασης από ευθύνες πολλών, η συνεδρίαση της Παρασκευής είναι μοναδικής αξίας και μπορεί να σηματοδοτήσει την αλλαγή νοοτροπίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιρετών του νομού, όλων των βαθμών και των επιπέδων, που συνεχίζουν, όχι μόνο να υποβιβάζουν τα σχετικά θέματα, αλλά και να επιμένουν να οριοθετούν το Περιβάλλον και τα προβλήματά του, στα άγνωστα για τη Φύση δικά τους υπηρεσιακά όρια. Στην συνεδρίαση θα μετέχουν και αιρετοί που καμία ανάλογη διάθεση δεν έχουν δείξει ως τώρα κι αυτό είναι ήδη μια μεγάλη επιτυχία της διοίκησης Κουκοδήμου και όποιου άλλου συνέβαλε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Μακάρι στην συνεδρίαση να προσέλθουν και εμπλεκόμενοι στο θέμα, από την πλευρά …των προβλημάτων, ακόμη και χωρίς πρόσκληση και όπως θα μετείχαν σε πολλές άλλες διαδικασίες και μετέχουν, ξεπερνώντας το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν είναι ενημερωτική ημερίδα, αλλά συνεδρίαση αιρετού σώματος που λαμβάνει αποφάσεις για τα όρια της δικαιοδοσίας του. Τέλος, οι αιώνιες διακηρύξεις του πολιτικού προσωπικού μας για την ανάπτυξη δια του  τουρισμού και -ταυτόχρονα- τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα του νομού, θα έπρεπε να έχουν ήδη επιβάλλει την δημιουργία οργάνου που και θα συντονίζει και έλεγχο θα ασκεί και θα προσφέρει στοιχεία για την τιμωρία παραβατών, συμπληρώνοντας το κενό των αρμόδιων υπηρεσιών. Υπηρεσιών που λειτουργούν με 4-5 υπαλλήλους, στον νομό με το παγκόσμιο brand name κτλ κτλ κτλ κτλ κτλ…

 

 

ΠΔΣ 25

 

 

 

ΑΙΤΗΜΑ_ΠΡΟΣ_ΔΣ-1(1)