Μια ντουζίνα παρατηρήσεις

για όσα δεν παρατήρησε κανείς

ή τα παρατήρησε και έκανε το μόνο ασφαλές: “την πάπια”

 

 

 

 

 

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

…………………..

Άρθρο 5

……..

  1. Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται σ’ αυτό από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα για την επίλυση ζητημάτων αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τη σχετική απόφαση που ελήφθη.
  2. 8.Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφαίνεται επί αναφορών, ερωτήσεων και αιτήσεων, αρμοδιότητάς του, που υποβάλλονται σε αυτό από δημότες και κατοίκους ατομικά ή συλλογικά, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κατάθεση τους.

 

Οι δύο παραπάνω παράγραφοι του Άρθρου 5 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης είναι οι μόνες που αφορούν το πρόσφατο ενυπόγραφο αίτημα (κατατέθηκε με τουλάχιστον 82 υπογραφές) της ομάδας πολιτών “I Can’t Breathe”, με το οποίο ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο την συζήτηση “του χρόνιου προβλήματος της δυσοσμίας που ταλαιπωρεί τους δημότες της Κατερίνης, η οποία δέον να διενεργηθεί – κατά την άποψή μας – λόγω της σοβαρότητας σε ειδική διευρυμένη συνεδρίαση.”. Μεταξύ της πρώτης απόφασης της διοίκησης του Δήμου να συζητηθεί το θέμα την 15η.7.2022 και της δεύτερης απόφασης να αναβληθεί η συζήτηση ως τις αρχές Οκτωβρίου, μεσολάβησαν 139 λεπτά της ώρας. Και πολλά άλλα που δεν εντοπίστηκαν από κανέναν μέχρι στιγμής, αν και είναι σε κοινή θέα. Αμέσως μετά δημοσιεύτηκε η απόφαση των επιχειρηματιών του τουρισμού που επέβαλλε την αναβολή συζήτησης του θέματος, ως συζήτηση επικίνδυνη για τον τουρισμό, μεσούσης της τουριστικής σαιζόν. Λίγο αργότερα, υπήρξε και η μόνη δημόσια τοποθέτηση αιρετών της Αυτοδιοίκησης για το θέμα της αναβολής, αυτή των στελεχών της “Λαϊκής Συσπείρωσης” των τριών Δήμων της Πιερίας και της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο απολογισμός μιας αδικαιολόγητης -και απαράδεκτης- αναβολής

  1. Το αίτημα των ICB (I Can’t Breathe) κατατέθηκε στις 17 Ιουνίου 2022. Η ομάδα πολιτών κατά της μπόχας της Κατερίνης έλαβε πρόσκληση για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα συζητούσε το θέμα(;) στις 11 Ιουλίου 2022, έξι μέρες πριν λήξει το περιθώριο των 30 ημερών που ο κανονισμός δίνει στον πρόεδρο του σώματος να απαντήσει σε παρόμοιο αίτημα. Οπότε, ο Φάνης Τερζόπουλος και η διοίκηση του Δήμου Κατερίνης είχαν στην διάθεσή τους πάρα πολλές μέρες για να σκεφτούν, να συσκεφθούν, να συνεννοηθούν, να προβληματιστούν, να εκτιμήσουν και να αποφασίσουν. Και -τουλάχιστον στις 11.7.2022- αποφάσισαν να συζητηθεί το θέμα των ICB στην μονοθεματική συνεδρίαση που ΘΑ γινόταν τέσσερις μέρες αργότερα.
    Η πρόσκληση δημοσιεύτηκε την ημέρα της συνεδρίασης, στους προσκεκλημένους είε σταλεί στις 11.7.2022. Οι αναγκαίες συνεννοήσεις αφέθηκαν να γίνουν …μετά τις 11.7.2022; Έγιναν μεταξύ 11ης και 15ης Ιουλίου και πριν γίνουν -και εξασφαλιστεί η συμμετοχή της ΕΞΕΠ και των λοιπών ενώσεων- ανακοινώθηκε και στους προσκεκλημένους και στο κοινό η συνεδρίαση; Σε κάθε περίπτωση, τα γεγονότα βεβαιώνουν ότι η διοίκηση του Δήμου ήθελε να γίνει η συνεδρίαση και τελικά πείστηκε να την αναβάλλει και να παραπεμφθεί στην ΕΞΕΠ και τις ενώσεις του τουρισμού να αναλάβουν την ευθύνη για την αναβολή.
  2. Δυστυχώς, για τα ενυπόγραφα αιτήματα πολιτών/δημοτών προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, για συζήτηση συγκεκριμένου θέματος, ΔΕΝ ισχύει ότι για τα αιτήματα του 1/3 του αριθμού των δημοτικών συμβούλων ή του συνόλου των συμβούλων της μειοψηφίας που ο κανονισμός ορίζει ότι πρέπει να συζητηθούν εντός έξι -6- ημερών. Μέχρι στιγμής, κανένα 1/3 δημοτικών συμβούλων Κατερίνης και κανένα σύνολο των συμβούλων της μειοψηφίας δεν βρέθηκε να υποστηρίξει το αίτημα των ICB και να γίνει η συζήτηση εντός έξι ημερών.
  3. Το θέμα που αιτήθηκαν οι ICB να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν “το χρόνιο πρόβλημα της δυσοσμίας που ταλαιπωρεί τους δημότες της Κατερίνης” κι αυτό καμία σχέση δεν έχει με το θέμα της μονοθεματικής συζήτησης στην οποία προσκλήθηκαν και αναβλήθηκε για το φθινόπωρο: “Προστασία του Περιβάλλοντος, Ανάδειξη προβλημάτων, Δράσεις και Λύσεις”. Μπορεί, καλή τη πίστει, το ένα να περιέχει το άλλο, αλλά τυπικά και ουσιαστικά πρέπει στο αίτημα και στην αποδοχή του οι δύο τίτλοι να συμπίπτουν. Μάλιστα η πρόσκληση για την συνεδρίαση περιέχει και μία ακόμη τρανταχτή και ύποπτη αντίφαση: ενώ στον τίτλο του θέματος περιέχονται τα “ Δράσεις και Λύσεις”, στην εισαγωγή, η διαδικασία περιορίζεται σε μια συζήτηση “ενημερωτικού χαρακτήρα”. Ακόμη κι αυτό δεν βρήκε σύμφωνη την ΕΞΕΠ και τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Περισσότερο από ποτέ, παραμένουν και οι ίδιοι ταμπουρωμένοι πίσω από την ανεδαφική άποψη ότι πρόβλημα για τον τουρισμό είναι η συζήτηση των πραγματικών προβλημάτων του, αλλά … όχι τα ίδια τα προβλήματα που πολλοί δεν αναγνωρίζουν καν ως υπαρκτά. Προβλήματα που θα υπάρξουν όμως σε άλλη χρονική περίοδο, όταν -όπως συνήθως συμβαίνει- θα έχει μειωθεί η παρουσία τους (τουλάχιστον σε ότι αφορά την ρύπανση της θάλασσας)… Οι ICB δέχτηκαν την συμμετοχή τους στην συνεδρίαση, αλλά αυτό δεν μειώνει σε τίποτα τις ευθύνες του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που δέχτηκε αίτημα για συγκεκριμένο θέμα και εντός 30 ημερών -στην ουσία- δεν απάντησε στο αίτημα αυτό (και γιατί δεν επεσήμανε ότι το θέμα προς συζήτηση περιείχε και το θέμα των ICB, αλλά το υπονόησε με το ποιοι προσκλήθηκαν στην συνεδρίαση).
  4. Αν η διοίκηση του Δήμου ήταν αποφασισμένη να γίνει η συνεδρίαση -όπως αρχικά διαφάνηκε- μπορούσε να επιμείνει στην πρόσκληση που δημοσίευσε και να μάθουμε όλοι ποιοι δεν θα προσέρχονταν. Έτσι θα είχε πείσει ότι επιθυμεί να δράσει για λύση του προβλήματος και θα είχε διαχωριστεί πλήρως απ΄ όσους εμμένουν να το κουκουλώνουν, να το αγνοούν και να το μεταθέτουν χρονικά και υπηρεσιακά. Η θέση των ΕΞΕΠ+ενώσεων (ότι “ επικροτούμε ένθερμα την πρωτοβουλία σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης με θέμα: «Προστασία του περιβάλλοντος, ανάδειξη προβλημάτων, δράσεις και λύσεις», διαπιστώνοντας με προφανή ικανοποίηση ότι η πολυετής προσπάθεια των τουριστικών φορέων που εκπροσωπούμε για να αναδειχθεί το περιβαλλοντικό σε μείζον θέμα για την τοπική κοινωνία τυγχάνει επιτέλους αποδοχής και αναγνώρισης”), φυσικά και μπορεί να αναγνωστεί και ως θετική ανταπόκριση και σίγουρα η ένσταση για την συγκυρία της συζήτησης δεν μπορεί να έχει πια καμία ισχύ και καμία νομιμοποίηση.
  5. Δεν μπορεί να έχει πια καμία ισχύ και καμία νομιμοποίηση, γιατί πολλά χρόνια και πολλοί χειμώνες πέρασαν με την ίδια δικαιολογία και κανένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα δεν λύθηκε ή δεν δρομολογήθηκε η λύση του. Επειδή τα προβλήματα είναι χρόνια και υπαρκτά, στις περιπτώσεις αυτές, όσοι επηρεάζονται, επισημαίνουν την σε εξέλιξη προσπάθεια λύσης τους, ακόμη και σε πιθανούς πελάτες, αντί του να αποφεύγουν την συζήτηση, διαιωνίζοντας τα προβλήματα. Για όσους δεν διαθέτουν βάθος μνήμης ανάλογο… ΚΑΙ πέρυσι τέτοιον καιρό, τα ίδια προβλήματα μας απασχολούσαν και είχαν ακριβώς την ίδια εικόνα. Τι συνέβη στη διάρκεια του χειμώνα που πέρασε; Ποια πρωτοβουλία ανέλαβε η ΕΞΕΠ και οι άλλες ενώσεις, πέρα από την μήνυση για ένα μόνο θέμα περιβάλλοντος;;; Εξαντλείται το ενδιαφέρον τους στη μία μήνυση; Δεν είναι οι ξενοδόχοι μας οι συνάνθρωποί μας που έχουν έναν ακόμη πολύ ουσιαστικό λόγο να θυμούνται τα καλοκαιρινά προβλήματα και στο καταχείμωνο; Έπραξαν κάτι οι ξενοδόχοι και λοιποί επαγγελματίες και κρατήθηκε κρυφό;;;
  6. Ακούγεται απλοϊκό, αλλά δνε είναι: με δεδομένη την πρόθεση όλων να επεκταθεί η τουριστική μας σαιζόν και στους μη θερινούς μήνες… υπάρχει πιθανότητα συνεχόμενης αναβολής της συζήτησης από εποχή σε εποχή και “ζωή να ‘χουμε να περιμένουμε”;;; και τέλος
  7. Υπήρξαν άλλοι προσκεκλημένοι που δήλωσαν ότι δεν θα προσέλθουν στην διευρυμένη συνεδρίαση;
  8. Τον Μάϊο του 2021, οι Δήμοι μας και οι ενώσεις των επαγγεματιών του τουρισμού μας συναντήθηκαν και συσκέφθηκαν. Από τα όσα δημοσίευσαν οι ίδιοι μετά την συνδρίαση…. ένα φαίνεται να τους απασχόλησε τότε: η διαφήμιση και η προβολή του τουρισμού μας. Δεν υπήρχαν πρόβλήματα τότε;;; Υπήρχαν. Και της θάλασσας και της μπόχας.
  9. Αν η άποψη των αιρετών και υπηρεσιακών και επιχειρησιακών παραγόντων της Κατερίνης και της Πιερίας είναι ότι προβλήματα δεν υπάρχουν, παρά μόνο η πρόθεση πολλών να τα εκμεταλλευτούν πολιτικά/μικροκομματικά διογκώνοντάς τα -όπως υποστηρίζουν πολλοί-, γιατί δεν έγινε η συνεδρίαση να ξεσκεπαστούν οι δόλιοι εν μέω θέρους και να πιστοποιηθεί η απουσία σιβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων;;;
  10. Συνδέεται η αναβολή με την πορεία των μηνύσεων και της διερεύνησης των υποθέσεων από την Δικαιοσύνη;;;
  11. Ψεύδονται και πάλι οι ICB που ταλαιπωρούνται και πάλι από την μπόχα που επανήλθε δριμύτερη και το κάνουν με δημόσιες και έγγραφες μαρτυρίες τους;;;
  12. Σε αντίθεση με την μπόχα… η ρύπανση στη θάλασσά μας φαίνεται  να έχει εξαφανιστεί, ενώ θερμοκρασιακή αναστροφή και δημιουργία φυτοπλαγκτόν καλά κρατούν. Συμπέρασμα;;;