Τον Σεπτέμβριο …”με τους κηδεμόνες τους”

ναι και μηδενίστηκαν πολλές φορές ήδη

το σκηνικό ξεκαθάρισε πλέον: απ΄ τη μια μεριά η μπόχα και οι ανεξεταστέοι κι απ’ την άλλη, οι “I Can’t Breathe” και ό,τι τους δικαίωσε ήδη και θα τους δικαιώσει και στο μέλλον

 

 

 

 

Ο  ΔΗΜΟΣ  ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ  ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΟΣ
ΣΤΗΝ ΥΛΗ  ΤΗΣ  ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ  ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ  ΤΗΣ  ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  ΖΩΗΣ  ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ

 

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών “I can’t Breathe”, αιτήθηκε εγγράφως τη συζήτηση για τη δυσοσμία στην πόλη ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου (την 1/7/ 2021 και εκ νέου την 19/8/2021, υπό το βάρος νέων σοβαρών καταγγελιών).

Την 20/8/2021, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. μας ενημέρωσε εγγράφως για επικείμενη διευρυμένη συνεδρίαση … Την 5/11/2021, ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Κατερίνης, δεσμεύεται  δημόσια στην Ομάδα, παρουσία δημοσιογράφων, για “ορισμό ημερομηνίας της προαναφερόμενης συνεδρίασης εντός μιας εβδομάδας”…

Την 14/2/2022, η Ομάδα, αιτείται εγγράφως στον Δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, συνάντηση μαζί τους, υπενθυμίζοντας την υπόσχεση για σχετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου…  Απόκριση καμιά…

Την 17/6/2022, η Ομάδα κατέθεσε αίτημα, υπογεγραμμένου από 82 πολίτες, για άμεση σύγκληση του Δ.Σ. για το πρόβλημα της δυσοσμίας στην πόλη της Κατερίνης, που έχει ενταθεί σε ανησυχητικό βαθμό.

Λάβαμε πρόσκληση για την 15/7/2022 σε διευρυμένη συζήτηση, επί του θέματος “Προστασία του Περιβάλλοντος, ανάδειξη προβλημάτων και λύσεις” με προσκεκλημένους από όλη την Πιερία.  Ένα θέμα που αρμόζει  από άποψη εύλογου χρόνου σε ένα Συνέδριο ή έστω Ημερίδα. Πέντε ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα της συνεδρίασης, μας ενημερώσατε για την αναβολή της,  χωρίς να αναφέρετε την αιτία (δεν οφείλατε?).  Επί του αιτήματος της Ομάδας, για συζήτηση του προβλήματος της δυσοσμίας, το οποίο άπτεται της ποιότητας της ζωής και αλληλένδετα της υγείας των δημοτών, παρήλθε άπρακτη η σχετική προθεσμία των 30 ημερών. Κι αναρωτιόμαστε, η Διοίκηση του Δήμου Κατερίνης, δεν συμμερίζεται την αρμοδιότητά της, για τη ρύθμιση τέτοιων σοβαρών ζητημάτων, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας (άρθρ. 75 παρ. 1 του ν. 3463/2006)? Δεν νιώθει δέσμια της, κατά τον νόμο υποχρέωσής της, να θέτει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ζητήματα και προτάσεις που κατατίθενται από τουλάχιστον 25 δημότες? Δεν συμμερίζεται τη σοβαρότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες δημότες? Μήπως, ομού με την Αντιπεριφέρεια Πιερίας, θεωρεί τα μέλη της Ομάδας, “ακραίους υποστηρικτές της δημόσιας υγείας”? Εάν ναι, πως θα έπρεπε να αξιολογηθεί, η Διοίκηση του Δήμου (και η Αντιπεριφέρεια), ως προς την ηθική υποχρέωση που φέρουμε όλοι, για την προστασία του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας? Μέτρια … ολίγη? Ανάλγητη … αδιάφορη?

Δήμαρχε και λοιποί της Διοίκησης, (το πρόθεμα “συν” μας τελείωσε από πολύ καιρό)

Επικεφαλής παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι άπαξ άπαντες της συμπολίτευσης (γιατί ουσιαστική αντιπολίτευση δεν εντοπίζουμε)

Με βάση την αλληλουχία των γεγονότων, ως προς το αίτημα της Ομάδας, το “ενδιαφέρον” και η “στήριξής” σας στην προσπάθεια που καταβάλλει, έχουν εύλογα πια, ερμηνευθεί στην κοινή γνώμη, ως προσχηματικά που επιχειρούν να υποβαθμίσουν το πρόβλημα. Εκλαμβάνονται ως εμπαιγμός των δημοτών ενώ υπάρχουν πρόδηλα στοιχεία μεθόδευσης για μια διαρκή αναβολή από καιρό προαποφασισμένη. Οι αλλοτινές, δηλώσεις αλληλεγγύης και συμπάθειας, σε blogs και φλύαρα δελτία τύπου, έχουν χάσει την αξία τους. Δεν ξεμπερδέψατε με την ευθύνη σας, καταθέτοντας φάκελο στην Εισαγγελία. Συν Αθηνά και χείρα κίνει, λέγανε οι πρόγονοί μας.

Κυρίες και κύριοι,

όχι μόνο δεν είστε δεινοί λύτες των προβλημάτων των δημοτών αλλά μένετε μετεξεταστέοι για πολλοστή φορά, στην ύλη των υποσχέσεών σας για έναν δημοκρατικό σύγχρονο Δήμο και για την προάσπιση των συμφερόντων όλων των δημοτών. Οι δημότες προσέτρεξαν σε εσάς με προσδοκίες. Εσείς, εν αντιθέσει με διοικήσεις άλλων Δήμων, απόξενοι στέκεστε, όχι δίπλα τους, αλλά απέναντί τους.

 

 

Με απογοήτευση των μελών
της Ο.Π.Π. “I can’t Breathe”

Η Συντονιστική Επιτροπή