“Έφυγε” κι ο Βαγγέλης

παλεύοντας τον καρκίνο

στα 73 του – “… σεμνός, ανιδιοτελής, με ήθος και συνέπεια, οξυδέρκεια και ευστροφία όπως ταιριάζει στους γνήσιους λαϊκούς αγωνιστές …”

 

 

 

 

 

“Έφυγε” ο σύντροφος Βαγγέλης Κουρίτας
Η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη και βαθιά οδύνη τον σύντροφο Βαγγέλη Κουρίτα, που έχασε την άνιση μάχη με τον καρκίνο που έδινε παλικαρίσια τους τελευταίους 6 μήνες. Ο σύντροφος Βαγγέλης δεν έφυγε πλήρης ημερών, έφυγε όμως πλήρης αγώνων κάτω από τη σημαία με τα τρία κόκκινα γράμματα του τιμημένου Κόμματος των αλύγιστων της ταξικής πάλης.
Γεννημένος το 1949 στο Λιτόχωρο Πιερίας από οικογένεια αγωνιστών μπήκε από μικρός μπήκε στη βιοπάλη δουλεύοντας ως οικοδόμος. Από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στην ΚΝΕ και αμέσως μετά στο ΚΚΕ που το υπηρέτησε από διάφορες χρεώσεις. Συμμετείχε ενεργά στα κοινά του τόπου, στο γονεϊκό κίνημα, στους αθλητικούς συλλόγους, στο Σωματείο Οικοδόμων και τελευταία στο Σωματείο Συνταξιούχων Λιτοχώρου.
Ήταν πρωτοπόρος, ανυποχώρητος και αταλάντευτος αγωνιστής, στρατευμένος για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Ακούραστος, χωρίς να υπολογίζει δυσκολίες, με αγωνιστική σεμνότητα στάθηκε σε όλη του τη ζωή περήφανος κομμουνιστής, με στέρεα πεποίθηση ότι ο κόσμος θα αλλάξει, ο σοσιαλισμός θα νικήσει. Στις δύσκολες στιγμές για το Κόμμα στην κρίση του 1991 αταλάντευτα υπερασπίστηκε τον επαναστατικό χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του Κόμματος, τις μαρξιστικές-λενινιστικές αρχές.
Ήταν σεμνός, ανιδιοτελής, με ήθος και συνέπεια, οξυδέρκεια και ευστροφία όπως ταιριάζει στους γνήσιους λαϊκούς αγωνιστές, στους κομμουνιστές που βρίσκονται μέσα στο λαό, που ανασαίνουν τις αγωνίες και τα προβλήματά τους και πάλευε αδιάκοπα και με σθένος για τις αξίες, τα οράματα και το δίκιο της εργατικής τάξης. Σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα του ΚΚΕ και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ήταν πάντα εκεί.
Μαχητικός και ασυμβίβαστος υπερασπιστής των θέσεων του Κόμματος, με επιμονή και υπομονή, τις εκλαϊκευε και φρόντιζε να τις διαδίδει σε όλους, μικρούς και μεγάλους. Κύριο μέλημά του ήταν σε κάθε οικονομική εξόρμηση να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο για να ζητήσει οικονομική στήριξη για το Κόμμα.
Η αγωνιστική του αξιοπρέπεια και προσφορά, η αναγνώριση της δράσης του, η αγάπη και η εκτίμηση όλων μας, ας είναι μικρή παρηγοριά για τη γυναίκα του Τασία, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα αδέρφια του.
Θα τους λείψεις, θα μας λείψεις σύντροφέ μας… μα θα είσαι μέσα σ’ όλα αυτά για τα οποία πάλεψες, γιατί είχες μια χρήσιμη ζωή, γιατί έβαλες κι εσύ τη δική σου προσφορά για να ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνία που δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, φτώχεια, ανεργία, πόλεμοι, για τον σοσιαλισμό–κομμουνισμό.
Κι αν η “θέση” στην πλατεία άδειασε… θα είσαι πάντα εκεί να υπερασπίζεσαι με σθένος τις θέσεις του Κόμματος, θα είσαι πάντα δίπλα μας στις συγκεντρώσεις, στα συλλαλητήρια, στις εξορμήσεις, σε κάθε εκλογική μάχη, στους αγώνες που μέλλονται, στην πάλη για μια άλλη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό.
Σύντροφε Βαγγέλη, ως άνθρωπος και ως κομμουνιστής έκανες το χρέος σου στο ακέραιο. Να είσαι σίγουρος πως στα χνάρια σου βαδίζουν πολλοί και αποφασισμένοι.
Καλό ταξίδι, σύντροφε.
Η κηδεία θα γίνει σήμερα Παρασκευή 29 του Ιούλη 2022 στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Λιτοχώρου.