Χάτεψον ατς ουλτς, πρόεδρε*

ξεριζωμοί, βάσανα, παραδόσεις και ...

ένα σορτσάκι ανάμεσα σε δεκάδες, ως αφορμή για απαράδεκτη διάκριση και αποκλεισμό

 

Θωρώ και αναγιγνώσκω το θέμα που ανέδειξες προσφάτως, κε πρόεδρε … και αγαλλιάζει η ψυχή μου που βρέθηκε Διγενής να σταθεί στα σύνορα της πανανθρώπινης, ελληνικής και ποντιακής αξιοπρέπειας και να πει “Ως εδώ και μη παρέκει που θα με κάνετε κομμάτια μία παράδοσις τρις χιλιετή με σορτσάκια και βερμούδες και κάθε μια αμφίεση υβριστική των οσίων και των αγίων των προγόνων, των ηρώων” και δεν ξέρω ποιον και τι άλλο προσβάλλουν αι εν λόγω αμφιέσεις. Μπράβο, κε πρόεδρε. Ο Θεός μέρες να με κόβει και χρόνια να σου δίνει.
Και δύναμη.

Δύναμη ψυχής και απόθεμα ήθους και ηθικής να υψωθείς να γίνεις τραντέλληνας, ίσα με 2,14-2,15, να σε βλέπουν και να σκιάζονται, άπαντες και άπασαι αι διεφθαρμένοι υπήκοοι, οι πεπλανημένοι του life style και επιλήσμονες των ορίων και του μέτρου άτιναν έθεσον προ αιώνων αι κορυφαίοι του έθνους, της φυλής, της πατρίδος, της περιφερείας, του νομού, της πρωτευούσης, των Προσφυγικών, οδός Προδομένωνε Πατρίδων, αριθμός 62. Αναγιγνώσκω περί του προσφάτου -πλήρους προσωπικού- επιτεύγματος και ιδίως τα λεχθέντα παρ’ υμών περί του παραδοσιακού της συγκεκριμένης εκδηλώσεως και τας πατροπαράδοτας ηθικάς διαθήκας, τας ορίζουσας την αποδεκτήν αμφίεσιν, την επιβαλλομένη δια την συμμετοχήν εις μαζικάς δράσεις τοιαύτες και υπερχειλίζω της ανάγκης να απευθυνθώ προς υμάς -ταπεινώς και πατριώτης- και να σας παρακινήσω να επεκτείνεται τας τοιαύτας ελεγκτικές ενέργειες και κολασμόν απασών των ασυνειδήτων, διότι μία γκαϊτατζούν δε φτάνει και όπως παρακολουθώ εις σχετικάν βίντεων -αναρτημένα και εις λογαριασμόν της εκατονταετούς σχεδόν Ενώσεως υμών- πολλαί, πλείσται και πλείστοι, νεάνιδαι και γηρασκόμενοι, όλων των χαρακτηριστικών και των αποχρώσεων, πράττουν τα ίδια και απαράλλαχτα αντιπαραδοσιακά εγκλήματα. Και απ’ το πρωί και άπαξ κάθε καθημερινής και αργίας θα προσεύχομαι να εύρειτε θάρρος προσωπικόν και ψυχής δύναμιν να καθάρετε τας εκδηλώσεις αυτάς από:

  • σορτσάκιαν
  • βερμούδαι
  • κοντοπαντέλοναν
  • υπερμοντέρνας αμφιέσεις εν γένει
  • αμφιέσεις ακραίων χρωματισμών (κάτι ροζ, κάτι κόκκινα και λοιπά γνωστά)
  • έξωμα, εξώπλατα, top τα λεγόμενα καλύπτοντα ελάχιστα, ειδικά του γυναικείου σώματος και κορμού ΚΑΙ
  • υποδήματα προκλητικά, με υπερμέγεθες τακούνιον
  • και κάθε τι μη αρμόζων εις τας παραδόσεις και τα όσια απασών των προαναφερθέντων.

Παρατηρώ δε ότι εις τας προσφάτους εκδηλώσεις τας παραδοσιακάς, μέγας αριθμών προσελθόντων διέφυγαν της δρακοντείου προσοχής σας ή πιθανώς δεν ετολμήσατε να ψέξετε και άπασες -επί το πλείστον- και άπαντες, μηδέ εξαιρουμένων των ανδρών, θαμώνων ΚΑΙ μελών των μουσικών συγκροτημάτων, των οποίων η αμφίεσις ήτο έτει προκλητικοτέρα και απαράδεκτος. Παρακαλώ δι ενεργειών σας να εντοπίσετε τρανταχτάς περιπτώσεις (μία με βερμούδα και ελάχιστον άνω ένδυμα, πολλάς με υπέρκοντον μίνιν, πολλάς άνευ στηθοδέσμου (άκουσον Κύριε), και πολλάς άλλας παραλλαγάς προσβλητικών ενδυμάτων που είμαι βέβαιος ότι εντοπίσατε, αλλά δεν βρήκατε την τόλμιν να αποβάλλετε ΠΑΡΑΥΤΑ εκ της παραδοσιακής εκδηλώσεως λατρείας της ημών και υμών παραδόσεως. Δέον όπως εντοπίσετε όλας αυτάς εις προσωπικόν επίπεδον και ψέξετε αυτοίς και ενημερώσετε ότι εις το εξής δεν θα γίνονται δεκταί -και δεκτοί- εις παρομοίας εκδηλώσεις, ενισχυτικάς της επιστροφής εις τας ρίζας και τα όσια της φυλής. Και μην λησμονείτε, Διγενή και Τραντέλληνα: ο Θεός μεθ΄ ημών, ουδείς καθ’ ημών. Ειδικά κάτι υπερθεματίζοντες περί ισοτήτων, ελευθεριών, δικαιωμάτων, προσβολών και τοιαύτα πράσινα και κόκκινα άλογα. Γρηγορείτε. Και ντυθείτε. Παραδοσιακά. Ασπάζομαι την δεξιάν σας, ως την χειρ του δικαίου.

ΥΓ: πολύ σοβαρά τώρα, πρόεδρε. Δεν είμαι Πόντιος. Τα βάσανα όλων των ανθρώπων και οι κακουχίες τους με κάνουν σκόνη πάντα, αλλά και με πεισμώνουν να τα τελειώσω, όσο τα ψάχνω σε αξιόπιστα βιβλία και άλλα σημαντικά ανθρώπινα έργα που -όλα- συμφωνούν ότι πολλοί λαοί και φυλές και ομάδες βασανίστηκαν πολύ. Και συνολικά, η ανθρωπότητα, ο άνθρωπος σε όλες τις εκδοχές και τα χαρακτηριστικά του, βασανίστηκαν και βασανίζονται από άνθρωπο. Με συνεπαίρνει και μένα καημός με τα βάσανα των Ποντίων, αυτά που σε κάθε ευκαιρία -και σωστά- θυμάσαι και επισημαίνεις. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί θεωρείς ότι αυτά τέλειωσαν. Ότι σήμερα … όλα είναι τέλεια. Δεν βασανίζονται ΚΑΙ σήμερα οι Πόντιοι, ως μέρος σημαντικό των Ελλήνων;;; Δεν βασανίζεται το σύνολο -και το τμήμα- δεκαετίες τώρα; Άδικες εξουσίες δεν τους ξερίζωσαν δεκάδες φορές απ’ την πατρίδα τους; Άδικες εξουσίες δεν τους κατατρέχουν και τα τελευταία 50 χρόνια και στην Πιερία και στην Κοζάνη και στα Σέρρας και παντού; Γιατί θυμάσαι βάσανα εκατό ετών παλιά και κουβέντα δε λες για τα φρέσκα;;;

Πρόεδρε, ένα απ’ τα μεγαλύτερα κακά του σκοταδιού, μέρους του οποίου μάλλον είσαι, είναι ότι έρχεται να καλύψει τα πραγματικά προβλήματα και να μας βάλει να ασχολούμαστε με βλακείες, με ανούσιες συζητήσεις και ανύπαρκτα θέματα, όπως το σορτσάκι της άξιας Σαχταρίδου. Και να μας διχάζει ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΑ. Γιατί αν της Σαχταρίδου το σορτσάκι σε “μάρανε”… στα ίδια τα βίντεο της ΕΠΠ βλέπω δεκάδες που -με τα ίδια μέτρα και προθέσεις- θα θεωρούσες μεμπτά, αλλά δεν είπες το παραμικρό Παραδοσιακές ενδυμασίες δεν είδα ούτε στο πάλκο, ούτε στην πίστα. Και πέρα απ’ όλα αυτά: τι πέτυχες με τον ακραίο και αδικαιολόγητο χειρισμό του θέματος; Να αποβάλλεις άδικα και προσβλητικά μία, ενώ ανέχτηκες δεκάδες, να την αποβάλλεις και να την βάλεις απέναντι και ενάντια; Γιατί δεν της είπες μια σωστή -όπως εσύ την θεωρούσες- κουβέντα, με καλό τρόπο, ποντιακό, πατρικό και παρακλητικό και να έπειθες -κι αυτήν και όλους- ότι εύκολα ίσως επιλέγουμε το λάθος κι εξίσου εύκολα μπορούμε να μετακινηθούμε προς το σωστό; Ξέρεις γιατί, πρόεδρε; Γιατί είσαι το σκοτάδι το ίδιο. Το συνηθισμένο στην αυθαιρεσία της εξουσίας. Στην παντοδυναμία του κου Προέδρου. Και τα βάσανα των ανθρώπων, κε πρόεδρε… πάντα και μόνιμα εξουσίες τα πράττουν. Άδικες, ακραίες, αυθαίρετες εξουσίες. Κάθε σορτσάκι και βερμούδα και μη αποδεκτή -κατ’ εσέ- ένδυση και υπόδηση είναι -εδώ και λίγες μέρες- αίτημα για την παραίτησή σου. Τα περί παραδοσιακής εκδήλωσης και τιμής στην παράδοση είναι ο συνηθισμένος πατριδοκάπηλος λαϊκισμός που τρέφει το παραπλανητικό σκοτάδι.

* Διώξ’ τους όλους, πρόεδρε

** Ζιπούνα ή ζουπούνα

Είναι ευρύχωρο ριχτό φόρεμα με φαρδιά μανίκια, που άρχιζε από τους ώμους και κατέβαινε ως τους αστραγάλους. Μπροστά έκλεινε με κουμπιά από πάνω μέχρι τη μέση. Στα πλάγια ήταν σχιστή και όταν βάδιζε η γυναίκα, φαινόταν μέρος της μεταξωτής βράκας (συνήθως χρώματος τριανταφυλλιού) που και αυτή έφτανε μέχρι τους αστραγάλους. Η γιορταστική ζιπούνα ήταν επίσης από μεταξωτό ύφασμα και είχε συνήθως κίτρινο ή χρυσαφί χρώμα. Συνηθίζεται με τον όρο ζιπούνα να εννοούμε και ολόκληρη τη γυναικεία φορεσιά.

 

 

 

ΚΑΤΕΡΙΝΗ: ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΝΕΑΡΗ ΜΟΥΣΙΚΟ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΕΠΕΙΔΗ ΦΟΡΟΥΣΕ… ΣΟΡΤΣΑΚΙ