Το καμίνι του Γουλάρα

η αναπτυξιακή απλοποίηση των αρίστων

και το άφατο παπατζηλίκι από τοπική κοινότητα και Δήμο ως Βουλή και Υπουργεία

 

 

 

 

Την ώρα που στην Αίθουσα της Ολομέλειας, στην Βουλή, η κυβέρνηση πάλευε “με νύχια και με δόντια” να “περάσει” έναν ακόμη καταστροφικότερο νόμο από τον προηγούμενο περιβαλλοντοκτόνο της, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου-Ολύμπου, ο δήμαρχος Βαγγέλης Γερολιόλιος, παραδεχόταν ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει … το καμίνι του Γουλάρα και όποια άλλη επενδυτική πρόταση/επιχειρηματική δραστηριότητα/κτλ, παρά μόνο αν -μετά την αδειοδότηση υπάρξει πρόβλημα. Πρόβλημα που θα πρέπει να διαπιστωθεί με τον πλέον αρμόδιο και επιστημονικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο. Με τον τρόπο δηλαδή …που γινόταν παλιά οι αδειοδοτήσεις, πριν τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο της ΝΔ/κυβέρνησης.

Τα ίδια τα κοινοβουλευτικά στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο βουλευτής της όμορης Λάρισας, κος Κέλλας, πράττουν ότι ακριβώς και ο Βαγγέλης Γερολιόλιος: “την πάπια”. Και λένε όσα ανούσια μπορούν να πούνε, στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού ο ένας, στο Δημοτικό Συμβούλιο ο άλλος. Και σίγουρα δεν λένε κουβέντα για την τελευταία εξέλιξη: τα προβλήματα θα πρέπει να διαπιστωθούν πλήρως και μετά εξαντλητική διαδικασία, ενώ σε μια κανονική μελέτη και μια αδειοδότηση …παλαιού τύπου θα προέκυπταν απ’ την ίδια την επιστήμη και την πραγματικότητα, πριν υπάρξει η δυνητικά επικίνδυνη δραστηριότητα. Ο κος Κέλλας ΔΕΝ κατέθεσε καμία αναφορά στη Βουλή με το όποιο σχετικό αίτημα αν και ενδιαφέρεται τόσο για την όμορή του Πιερία και ο δήμαρχός μας προέβλεψε ότι το θέμα θα έρθει σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο… για την όδευση… Κατέθεσε δε και το ανεπανάληπτο “η πολιτική βούληση είναι ότι δεν πρέπει να λειτουργεί εκεί το καμίνι, διότι ενοχλεί… αλλά οτιδήποτε αποφασιστεί απ’ το Δήμο, πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να μην προσβληθεί κανείς (….)”. Επιπρόσθετα ο Δήμος δεν διαθέτει υπηρεσίες ικανές για σχετικό έλεγχο και όσον αφορά το δικαίωμα του Δήμου σε γνωμοδότηση… νωπό είναι το παράδειγμά των γνωμοδοτήσεων που του ζητήθηκαν για τα πτηνοτροφεία και δεν έγιναν ποτέ. Στην τοποθέτησή του για το θέμα ο δήμαρχος είπε και άλλα, πολύ διαφωτιστικά για το πως αρκεί μια γνωστοποίηση για να …επιταχυνθεί η ανάπτυξη και πόσα απαιτούνται μετά για να διαπιστωθεί πρόβλημα και να επανεξεταστούν όλα.

Σε αντίθεση με την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που απλώς συζήτησε το θέμα άνευ αποφάσεως… στη Βουλή, η κυβέρνηση -έστω και με σοβαρές απώλειες, σε απόσυρση απίστευτων διατάξεων- κατάφερε να “περάσει” τον νόμο που απλοποιεί ακόμη περισσότερο την καταστροφή της Φύσης και του Περιβάλλοντος. Έχουμε πάντως εξασφαλίσει κάρβουνα και κοτόπουλα για μπάρμπεκιου και η ανάπτυξη από τον τουρισμό αντικαθίσταται με την ανάπτυξη από τον … μαύρο χρυσό.

 

Για το θέμα του καμινιού του -και πρώην δημοτικού συμβούλου και πρώην αντιδημάρχου- Δημήτρη Γουλάρα, εκτός από την παρέμβαση Κέλλα στον υφυπουργό Περιβάλλοντος, έχουν κατατεθεί καταγγελίες -ατομικές και ομαδικές και οσονούπω αναμένεται και κατάθεση βουλευτικής Αναφοράς στην Βουλή και προς τους αρμόδιους υπουργούς.