Απαράδεκτη και αδικαιολόγητη κρατική κατασκοπεία

το ελληνικό ΕΥΠgate

για την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα

 

 

Ρεπορτάζ του Reuters με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικές με το θέμα του ΕΥΠgate, την άποψη της κας Μέτσολα για το θέμα και επιβεβαίωση του αιτήματος αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, προς την ελληνική κυβέρνηση, για παροχή στοιχείων της υπόθεσης.

 

 

Το Ευρωκοινοβούλιο θα βοηθήσει στην έρευνα

για την «ασυγχώρητη» κατασκοπεία Έλληνα βουλευτή

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 17 Αυγούστου (Reuters) – Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές για τη διερεύνηση της “απαράδεκτης και αδικαιολόγητης” κρατικής κατασκοπείας σε βάρος Έλληνα ευρωβουλευτή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου, για το τελευταίο σκάνδαλο κατασκοπείας σε βάρος του σώματος.

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τις υποκλοπές από την κρατική υπηρεσία πληροφοριών σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη, αρχηγού του Σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ και βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η παράνομη παρακολούθηση των επικοινωνιών των μελών είναι απαράδεκτη και ασυγχώρητη», δήλωσε ο Γιούρι Λάας, εκπρόσωπος της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Τέτοιες παραβιάσεις των αρχών και των αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ανεξάρτητα από το κράτος μέλος στο οποίο συμβαίνουν».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει 705 μέλη και διαμορφώνει τις πολιτικές της ΕΕ, έχει ήδη μια επιτροπή που διερευνά τη χρήση του spyware Pegasus στο σύνολο των 27 εθνών. Τα σκάνδαλα Pegasus πέρυσι συγκλόνισαν άλλες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Πολωνίας.

Η Μέτσολα θέλει η επιτροπή αυτή να εξετάσει και την ελληνική υπόθεση, με στόχο την απαγόρευση τέτοιων παράνομων πρακτικών στην ΕΕ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη λάβει ένα αρχικό αίτημα για πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές και θα μοιραστεί τα ευρήματά του «τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.

Ρεπορτάζ Gabriela Baczynska, επιμέλεια Mark Heinrich