Το … άνεργο επιχειρείν,

η μούφα μείωση της ανεργίας

και λοιπά κυβερνητικά παραμύθια

 

 

Οι μη προνομιούχοι/μη εκλεκτοί και οι έχοντες ευθεία σύνδεση με την πραγματικότητα γνωρίζουν “από πρώτο χέρι” την κατάσταση της ελληνικής Οικονομίας και μπορούν καθημερινά να αξιολογήσουν τις επιδόσεις των κυβερνώντων σε όλα που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα, την πολυδιαφημισμένη αύξηση της επιχειρηματικότητας και -πολύ περισσότερο- την … δραματική μείωση της ανεργίας!!!! Μιας επιτυχία που η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαφήμισε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζει να κρατά σαν σημαία… για μια επιτυχία που -κατά παγκόσμια παράξενο τρόπο- επιτεύχθηκε χωρίς την λήψη και την εφαρμογή σημαντικών μέτρων… Σα να εξαφανίστηκε δηλαδή η ανεργία με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τους σημερινούς αρίστους. Σαν να αρκούσε μόνο αυτό. Είναι όμως έτσι;

Σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης και με την βοήθεια ειδικού(;;;) αναλύεται η ελληνική επιχειρηματικότητα των τελευταίων χρόνων, της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Και επιστρατεύονται στατιστικά στοιχεία. Και μόνο αφού καταναλωθεί το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης/παρουσίασης για τα θριαμβευτικά περί της αύξησης του αριθμού των επιχειρήσεων και κάποιου ίσως ανησυχητικού ρυθμού πτωχεύσεων -πλήρως δικαιολογημένων κατά τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ-… εμφανίζεται στην οθόνη η πραγματικότητα: 66,3% των νέων επιχειρήσεων είναι …ατομικές επιχειρήσεις!!!! Στην δε ανάλυση της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ για το μέγεθος αυτών των επιχειρήσεων, το 99,9% διαθέτουν από 1 ως 249 εργαζόμενους!!!! Αυτή η κατηγοριοποίηση είναι επιβεβλημένη από την ΕΕ και η συντριπτική πλειοψηφία των νέων ελληνικών … επιχειρήσεων είναι δεδομένο ότι διαθέτουν λιγότερους από 10 εργαζόμενους. Ο δε παρουσιαστής και η ειδική αναλύτρια ΔΕΝ κάνουν την αναγωγή για να καταλήξουν στον ακριβή αριθμό των επιχειρήσεων με έναν μόνο εργαζόμενο, αν και γνωρίζουν και τα δύο μεγέθη: και το 66,3% και το 99,9%!!!!!!!

Και δεν μπαίνουν στον κόπο αυτό γιατί αυτό αποδεικνύει ότι ο κάθε δυστυχής άνεργος -όπως παραδέχονται-, μη έχοντας καμία άλλη ελπίδα, έγινε από άνεργος,… ατομικοεπιχειρηματίας και έτσι το ποσοστό της ανεργίας έφτασε στα ουτοπικά κατά Μητσοτάκη ποσοστά που δεν βλέπει πουθενά η αληθινή ελληνική κοινωνία. Μπορούν βέβαια και εύκολα οι κυβερνώντες να δούνε αν οι επιχειρήσεις αυτές έχουν συνεχή, έστω και μηδαμινή δραστηριότητα ή “χειμάζουν” και νεκρώνονται για μεγάλα διαστήματα. Αλλά και οι κατηγορίες των δραστηριοτήτων ομολογούν πολλά για την πραγματικότητα.

Όσο για το άλλο μεγάλο παραμύθι της ανάπτυξης με βάση τους δείκτες… κανείς δεν θα ομολογήσει ποτέ -από τους κυβερνώντες- τι ανάπτυξη εξασφαλίζεται με απ’ ευθείας αναθέσεις και κρατικό χρήμα, ποιοι αναπτύσσονται και ποια πορεία στο χρόνο είχαν επιχειρήσεις και επιχειρηματικότητα των εκλεκτών, όπως οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών των 50.000 που βρέθηκαν ξαφνικά και με μία μόνο κρατική ανάθεση να κατασκευάζουν μάσκες-αλεξίπτωτα για ένα και δύο εκατομμύρια (ευρώ).

Καλή πρόοδο.

Ζήτω η ανάπτυξη.

Ζήτω και η μείωση της ανεργίας.

Χαιρετίσματα και στην στατιστική.-