Ανεστάλησαν οι βολές

χάρις στην Ε τ Ο

και στο Πεδίο Βολών Φορητού Οπλισμού και … άνευ ενεργειών σας…

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Σιωπηλά, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς καν την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για ένα τόσο σημαντικό θέμα, κυβέρνηση και στρατιωτική ηγεσία αποφάσισαν να ακυρώσουν τις βολές φορητού οπλισμού στο Πεδίο Βολής Λιτοχώρου, ως το τέλος της αντιπυρικής περιόδου. Γιατί όμως μια τέτοια απόφαση δεν προβλήθηκε και δεν διαφημίστηκε όπως κάνει σε κάθε ευκαιρία η σημερινή κυβέρνηση; Για δύο λόγους: η κυβέρνηση επέλεξε να εμφανίσει την απόφαση ως απόφαση που πήρε το ΓΕΣ χωρίς καμία πίεση από τους προϊσταμένους του και η απόφαση προέκυψε από μια σημαντική επισήμανση -προς τον υπουργό Περιβάλλοντος- της “Εφημερίδας του Ολύμπου”.

Η Ε τ Ο είχε μεταφέρει στα τέλη Ιουλίου και ενώ η χώρα καιγόταν καθημερινά απ’ άκρου εις άκρον, την εύλογη απορία της προς τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Αμυρά: γιατί, σ’ όλη την Ελλάδα, στρατός και σώματα ασφαλείας περιπολούσαν νυχθημερόν για να εντοπίσουν πιθανούς εμπρηστές και να προλάβουν πυρκαγιές που είχαν ήδη κάψει ακόμα και προστατευόμενες περιοχές και στους πρόποδες του Ολύμπου, ο στρατός μας συνέχιζε -μετά τον Ιούλιο- και τον Αύγουστο, τις βολές στο Πεδίο Βολής Λιτοχώρου; Μάλιστα, η ανακοίνωση για βολές όλον τον Αύγουστο είχε δημοσιευτεί πριν καν να εκπνεύσει ο Ιούλιος και ενώ μαινόταν πυρκαγιές σε σημαντικά δάση και προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας.

Η πρώτη αντίδραση του κου Αμυρά -σε απάντησή του προς την Ε τ Ο- δικαίωνε την ανησυχία και μάλιστα ο υπουργός δήλωνε ότι ασχολείται με το θέμα σοβαρά. Τις μέρες εκείνες το θέμα απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας και -απαντώντας σε προ ημερησίας ερώτηση της αντιπολίτευσης- ο δήμαρχός μας Βαγγέλης Γερολιόλιος φάνηκε να μην ανησυχεί ιδιαίτερα. Είχε ήδη ενημερωθεί από τον γράφοντα για τις πιθανές εξελίξεις και προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την πληροφορία μόνο όταν πιέστηκε να ασχοληθεί με το θέμα του κινδύνου μιας πυρκαγιάς στους πρόποδες του Ολύμπου. Τελικά, δεν έπραξε το παραμικρό και καλύφθηκε πίσω από τον μικρό κίνδυνο, λόγω… φορητού οπλισμού και όχι βολών αρμάτων και μεγαλύτερων όπλων.

Διαφορετική άποψη είχε τελικά το Γενικό Επιτελείο Στρατού, όπως αποτυπώνεται στην απάντησή του προς την ΓΓ Δασών του ΥΠΠεριβάλλοντος, της 19ης.8.2022. Με την οποία ενημερώνει ότι το ΓΕΣ ασχολείται μόνιμα με την προστασία του Περιβάλλοντος και ότι έχει ήδη αναστείλει τις βολές στο Πεδίο Βολής Φορητού Οπλισμού, ως το τέλος της αντιπυρικής περιόδου. Μάλιστα τις ανέστειλε τουλάχιστον από τις 10 Αυγούστου και ενημέρωσε για την αναστολή στις 19 του μήνα.

Αν η λογική επισήμανση είχε γίνει από αρμοδιότερους φορείς, μπορεί η ανταπόκριση και η εφαρμογή της λογικής να ήταν αμεσότερες. Κάτι τέτοιο δεν υπήρξε και τελικά τον κίνδυνο επεσήμανε μόνο η Ε τ Ο. Και … κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Έστω και με …μεταγενέστερο έγγραφο.

Πεδία Βολής (Π.Β. ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ)