Η συζήτηση για Εξεταστική Επιτροπή

για τις ευθύνες του "ΕΥΠ - Gate"

ζωντανά από την Βουλή

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Η πρώτη ουσιαστική συζήτηση και η πρώτη αρμόδια προσπάθεια εντοπισμού ευθυνών για το σκάνδαλο “ΕΥΠ-Gate”, της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, γίνεται σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στην Ολομέλεια του οποίου θα συζητηθεί η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για “την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη, από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών [ΕΥΠ] ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του  με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική Επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου”.

Η διερεύνηση του σκανδάλου έχει ξεκινήσει ήδη και από την ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία προσέφυγε ήδη και ο δημοσιογράφος Αθ. Κουκάκης, θύμα και αυτός παρόμοιας παρακολούθησης, ενώ μια επίσης σημαντική έρευνα διενεργεί και αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο ίδιος προσπάθησαν και πέτυχαν να καθυστερήσει κατά πολύ η αντίδραση στα όσα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, τον τελευταίο μήνα, αλλά τελικά αναγκάστηκαν να παραδεχτούν την παρακολούθηση, επιμένοντας -και τρεις μέρες πριν, στην Βουλή- ότι η παρακολούθηση ήταν νόμιμη, αλλά και πολιτικά λανθασμένη. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταγράφει ως δεδομένες τις ευθύνες και της ΕΥΠ και του Κυριάκου Μητσοτάκη και η συζήτησή της αναμένεται να είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού -ουσιαστικά, σήμερα- θα παρουσιαστούν πραγματικά στοιχεία για την υπόθεση που απασχολεί και τον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο Τύπο.

Η συζήτηση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει επτά ώρες, από τις 12 το μεσημέρι ως τις 7μμ της Δευτέρας 29.8.2022 και θα μεταδοθεί ζωντανά από το τηλεοπτικό και το ιντερνετικό κανάλι της Βουλής των Ελλήνων.
Από την Πιερία, το μόνο κοινοβουλευτικό στέλεχος που θα μιλήσει στο πλαίσιο της συζήτησης είναι η Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, ως μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και σύμφωνα με όσα αποφάσισε η Σύσκεψη των Προέδρων για την συγκεκριμένη συζήτηση.

υπότιτλοι

για την καλύτερη κατανόηση και την ακριβέστερη πλοήγηση στο βίντεο  της συζήτησης:

  • ο πρώτος ομιλητής από την πλευρά της κυβέρνησης, Δημήτρης Καιρίδης, αποκάλυψε -στα πρώτα λεπτά της ομιλίας του- ότι η ΝΔ θα ψηφίσει “παρών” για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Προηγουμένως, παραδέχτηκε ότι η παραβίαση των ατομικών και πολιτικών διακιωμάτων του κου Ανδρουλάκη ήταν βάναυση, αλλά η όλη υπόθεση εκμεταλλεύεται -κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ- για να πέσει η κυβέρνηση. Από την ομιλία του διαφαίνεται ότι Κυριάκος Μητσοτάκης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα οχυρωθούν πίσω από το επιχείρημα ότι η παρακοούθηση του Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη.
  • όπως επισήμαναν και άλλοι ομιλητές από την αντιπολίτευση και ο Αντώνης Μυλωνάκης, βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, επεσήμανε ότι δεν απαντήθηκε το βασικό ερώτημα για την υπόθεση: γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη. Απάντηση που όπως υπογράμμισε δεν επιθυμεί ούτε ο κος Ανδρουλάκης να λάβει και για το λόγο αυτό δεν κατέθεσε ποτέ, ούτε μήνυση, ούτε αναφορά, ενώ κατέθεσε μήνυση για την παγίδευσή του με το λογισμικό Predator.
  • ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επανέλαβε το αίτημα του κόμματός του και του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη, να καταθέσει η ΕΥΠ τον φάκελό της για την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ώστε να ενημερωθεί για τους λόγους που δικαιολόγησαν την παρακολούθησή του.