“Πάει” και το ΒΙΟΠΑ (μας)

ενώ εσύ κυνηγάς συνυποψηφίους

και λες μόνο “ΝΑΙ” στην κυβέρνησή σου και ό,τι νόμο έχει ψηφίσει (Βαγγέλη μας)

 

 

 

 

 

 

 

 

Στις 13.12.2021 η δημαρχία Γερολιόλιου επισημοποίησε την συνεργασία του Δήμου μας με την “ΕΤΒΑ Βιομηχανικές Περιοχές Ανώνυμη Εταιρεία”, με την έγκριση συμφωνητικού μεταξύ των δύο μερών. Το θέμα που στον τίτλο του δεν είχε καν αναφορά στο ΒΙΟΠΑ Λιτοχώρου, αφορούσε την πρόθεση της διοίκησης να αναπτύξει την έκταση και -μόνο ακροθιγώς- έκανε την εμφάνισή της η προοπτική να δημιουργηθεί εκεί ένα εμπορικό κέντρο ή κάτι άλλο που θα προτείνει η -με συμφωνητικό πλέον- συνεργάτης μας ΕΤΒΑ. Στις 30.6.2022, εταιρεία που αναπτύσσει δομές παραγωγής ΑΠΕ στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, δέσμευσε την έκταση του ΒΙΟΠΑ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την παραγωγή εκεί 269,23MW.

Την ίδια μέρα, η ΔΕΛΤΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. (η γνωστή μας ΔΕΛΤΑ) έκανε το ίδιο για το 395 αγροτεμάχιο του αγροκτήματος Καρίτσας (περιοχή Ξηροκάμπι) για την παραγωγή 3MW. Η εταιρεία που σχεδίασε ήδη και θέλει να υλοποιήσει το φωτοβολταϊκό πάρκο στον περιπετειώδη ΒΙΟΠΑ μας είναι η CERO DEVELOPMENT HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε., με γραφεία στο Λονδίνο, την Βαρσοβία, το Αμβούργο και την Μαδρίτη. Δηλώνει -στο site της- “Είμαστε η Cero Generation, μια κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης ηλιακής ενέργειας που εργάζεται σε όλη την Ευρώπη” και ως απόστολή της περιγράφει το “να συμβάλουμε στην επίτευξη ενός καθαρού μέλλοντος, για την παρούσα και για κάθε μελλοντική γενιά”. Σε ότι αφορά την δράση της, η ίδια καταγράφει “Ανάπτυξη Φ/Β μεγάλη κλίμακα χ Στη Cero αναπτύσσουμε, κατασκευάζουμε, διαχειριζόμαστε και χρηματοδοτούμε μεγάλης κλίμακος φωτοβολταϊκά έργα σε όλη την Ευρώπη. Συνεργαζόμαστε με τοπικούς συνεργάτες για την ανάπτυξη των έργων και την παράδοση των έργων ώστε να δημιουργήσουμε για να δημιουργήσουμε χρημοατοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας και υψηλής απόδοσης. Συμμετέχουμε σε όλο τον κύκλο ζωής του έργου, από την ανάλυση σκοπιμότητας σε πρώιμο στάδιο έως την εξασφάλιση βασικών αδειών και εμπορικών συμβάσεων, το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση έργων, τη διαχείριση κατασκευής, την ανάθεση σε λειτουργία και τη διαχείριση τεχνικών και χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.”. Τα έργα για τα οποία η CERO δηλώνει ότι είχε συμμετοχή ως ενδιάμεση ή διαχειρίστρια είναι όλα μικρότερα από το σχεδιαζόμενο να χωροθετηθεί στο ΒΙΟΠΑ Λιτοχώρου. Αν κι αυτό υλοποιηθεί, θα είναι ένα από τα δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα σε εκτάσεις του Δήμου μας, μέχρι στιγμής, αφού ήδη άλλη εταιρεία έχει δεσμεύσει ανάλογη μεγάλη έκταση στην περιοχή “Γουμαριά”.

Και η με εγκεκριμένο συμφωνητικό συνεργασίας σχέση μας με την ΕΤΒΑ και τα σχέδια του Βαγγέλη Γερολιόλιου και των ΣΥΝδιοικητών του για το ΒΙΟΠΑ μας;

Η πιθανή πρόθεση της δημαρχίας Γερολιόλιου να γίνει, εκεί στο ΒΙΟΠΑ, ένα εντυπωσιακό εμπορικό κέντρο;

Αυτά είναι δύο από τα βασικά ερωτήματα για τα οποία πρέπει να ερωτηθεί η σημερινή ΣΥΝδιοίκηση (από Γερολιόλιο, Δημόπουλο, Φαρμάκη, Μυλωνέρο και άλλους) και να εξηγήσει πως ΚΑΙ ΠΑΛΙ βρέθηκε να αγνοείται από επιχειρηματίες και Αρχές και να κινδυνεύουν τουριστικές περιοχές του Δήμου μας να υποβαθμιστούν με μια μικρή θάλασσα φωτοβολταϊκών, αλλά και για το πως συμβαίνουν όλα αυτά, με τον Δήμο να μην έχει την παραμικρή συμμετοχή στην διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης, στα όρια της επικράτειάς του. Τις απαντήσεις γνωρίζει πολύ καλά ο Βαγγέλης Γερολιόλιος και όσοι ασχολούνται με σχετικά θέματα: για την επιτάχυνση της Μητσοτάκιας ανάπτυξης, παράγοντες καθυστέρησης, όπως η διαβούλευση με κοινότητες και Δήμους έχουν απαλειφθεί και ο δήμαρχός μας το γνωρίζει και πολύ καλά και επί του πρακτέου:

  • “έπνιξε” την συγκεκριμένη και έγγραφη ΕΝΤΟΛΗ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για διαβούλευση σε τρία επίπεδα, για τα πτηνοτροφεία που θα εγκατασταθούν στην ΔΕ Δίου
  • ψέλλισε ανούσιες και αναποτελεσματικές αξιώσεις για προστασία του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής που θα επηρεάσει η εγκατάσταση φ/β σε έκταση που δεσμεύτηκε στη “Γουμαριά”
  • ήταν πρώτος αυτός και η ΣΥΝδιοίκηση του που νοίκιασαν -ως Δήμος- έκταση για φ/β ιδιώτη κοντά στο ΒΙΟΠΑ και κυρίως
  • δεν ασχολείται σοβαρά με τίποτε άλλο, εδώ και ένα εξάμηνο, παρά με το κυνήγι υποψηφίων για το συνδυασμό του, με τον οποίο έχει ήδη κερδίσει και τις επόμενες εκλογές, κατά τις εκτιμήσεις της ΣΥΝδιοικησής του.

Για όλα αυτά και κυρίως γιατί ο Βαγγέλης Γερολιόλιος στηρίζει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και στηρίχτηκε απ’ αυτούς όσο λίγοι, ο δήμαρχός μας “κάνει την πάπια” και δεν είπε το παραμικρό από τις 30.6.2022 ως σήμερα (δύο μήνες), όταν η CERO “έβαλε πόδι” στο περιπετειώδες ΒΙΟΠΑ μας. Αναμένεται όμως, μέσα στο Σεπτέμβριο να υπάρξει σχετική εκδήλωση στη “Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λεπτοκαρυάς” κτλ κτλ κτλ…

Οι πρόποδες του Ολύμπου και το τουριστικότερο κομμάτι του Δήμου μας “ζώνεται” με όλες τις ασύμβατες εγκαταστάσεις και δραστηριότητες και ούτε γνώμη και παρέμβαση δεν μπορούμε να έχουμε. Ούτε κι ο Βαγγέλης…. αλλά αυτός συμφώνησε πρώτος να μην έχει.