The Queen is dead,

long live the King

“Η Βασίλισσα της Εποχής μας” ολοκλήρωσε την 70χροη βασιλεία της σήμερα, με τον θάνατό της στα 96 της χρόνια

 

 

 

 

70 χρόνια και 7 μήνες πριν, ο βασιλιάς Γεώργιος ο Έκτος της Μεγάλης Βρετανίας πέθαινε στον ύπνο του. Η πρώτη στη σειρά διαδοχής κόρη του και πριγκίπισσα Ελισάβετ τον διαδέχτηκε, ενώ βρισκόταν σε ένα παρατηρητήριο (ένα δεντρόσπιτο) στην Κένυα, κινηματογραφώντας με την ερασιτεχνική της κάμερα ένα κοπάδι ελεφάντων που η αρχηγός-μητριάρχης της αγέλης οδηγούσε σε μια κοντινή πηγή. Λίγες μέρες αργότερα, η τελετή της στέψης της γινόταν ένα από τα πρώτα κοσμοϊστορικά τηλεοπτικά γεγονότα.

 

 

 

Η μακροβιότερη μονάρχης του κόσμου -70 χρόνια στον θρόνο- είχε το προσωνύμιο η “Η βασίλισσα της εποχής μας”, όπου εποχή μας είναι η χρονική περίοδος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως σήμερα. Στέφθηκε στα 26 της χρόνια και πέθανε σήμερα στα 96 της. Αν ο και σύζυγός της Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, ήταν -πριν τον γάμο τους- Πρίγκιπας της Ελλάδας -και της Δανίας-, η ΑΜ της, ηΕλισάβετ η Β’ επισκέφθηκε μόνο μία φορά την Ελλάδα, το 1950, μία χρονιά μετά την λήξη του Εμφυλίου και πριν στεφθεί βασίλισσα. Το τότε πριγκιπικό ζεύγος της Μεγάλης Βρετανίας επισκέφθηκε και ένα εκκλησάκι στην Κοκκινιά της Αθήνας που είχε χτιστεί αφιερωμένο στον γάμο τους, στις 20 Νοεμβρίου 1947.

 

 

 

Η Ελισάβετ η Β’ όρκισε 15 πρωθυπουργούς της χώρας της, με πρώτο τον Τσόρτσιλ και τελευταία την Τρας. Στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε ως αξιωματικός του Μηχανικού και είναι γνωστή η αγάπη της και οι γνώσεις της στα τζιπ της Land Rover, σχέση που ξεκίνησε στη διάρκεια της θητείας της. Η βασιλεία της τέλειωσε σήμερα με τον θάνατό της και θα αποτιμηθεί από την Ιστορία και -παρά τα όποια στοιχεία βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας συχνότερα τα τελευταία χρόνια- η βασιλεία αυτή περιλαμβάνει πάμπολλα στοιχεία που θα καθορίσουν την τελική εικόνα. Όπως επισημαίνουν μη Βρετανοί βιογράφοι της, παρά τις προσπάθειες να φιλοτεχνήσει ένα πιο σύγχρονο προφίλ τα τελευταία χρόνια, υπήρξε σταθερά αντίθετη με “ανοίγματα” του θεσμού προς έναν κόσμο που άλλαζε ταχύτατα και πολλά τέτοια τα δέχτηκε χωρίς να τα εγκρίνει και να τα υιοθετεί πραγματικά. Ήταν η πρώτη μονάρχης που έκανε ένα υπερατλαντικό τηλεφώνημα χωρίς την μεσολάβηση τηλεφωνητή και η πρώτη που έστειλε ένα e-mail. Μεταξύ άλλων, προσυπέγραψε και ενέκρινε την απόφαση εκτέλεσης πολλών Κυπρίων αγωνιστών του αγώνα ανεξαρτησίας του νησιού.

 

Την διαδέχεται ο γιος της Κάρολος, Πρίγκιπας της Ουαλίας, ήδη 74 ετών.