Η Πιερία θρηνεί τον Δ. Παντερμαλή

"έφυγε" στα 82 του

άφησε την τελευταία του πνοή στο αγαπημένο του Δίον και εκεί θα ταφεί

 

 

 

 

Δημήτριος Παντερμαλής
1940-2022

 

 

Ο ανασκαφέας του αρχαίου Δίου, καθηγητής αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρώην βουλευτής Επικρατείας της κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη, διευθυντής του Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως και στη συνέχεια πρόεδρος του ΔΣ του ίδιου Μουσείου, Δημήτρης  Παντερμαλής, άφησε χθες την τελευταία του πνοή, στο αγαπημένο του Δίον, στα 82 του χρόνια, πλήρης ημερών, έργου και προσφοράς. Αυτή την ώρα γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες προκειμένου η γη που αγάπησε και ανέσκαψε για δεκαετίες να τον δεχτεί στην αγκαλία της.

 

 

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Μουσείο της Ακρόπολης

ανακοινώνουν την απώλεια του καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή

 

Με βαθιά οδύνη και συγκίνηση, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Μουσείο της Ακρόπολης ανακοινώνουν την απώλεια του Προέδρου του Δ.Σ. του Μουσείου, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.​

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποχαιρετούμε με συντριβή έναν σπάνιο επιστήμονα, έναν εμπνευσμένο δάσκαλο, έναν πολύτιμο συνεργάτη, έναν καλό φίλο. Η πορεία του Δημήτρη Παντερμαλή είναι γεμάτη από κορυφαία επιτεύγματα στην επιστήμη της Αρχαιολογίας. Υπήρξε πρωτοπόρος, διευθύνοντας τις ανασκαφές στο Δίον, όπου ανέπτυξε ένα καινοτόμο αρχαιολογικό και φυσικό πάρκο. Έφερε νέες, σύγχρονες ιδέες, ως Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το μεγάλο του έργο όμως, το όραμα ζωής του, υπήρξε το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο υπηρέτησε από την πρώτη στιγμή, με όλες του τις δυνάμεις. Ήταν η ψυχή του Μουσείου, όταν αυτό ήταν ακόμη μόνο στα χαρτιά. Βρισκόταν εκεί, σε κάθε στάδιο της δημιουργίας του και μέχρι την τελευταία του στιγμή. Του οφείλουμε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα σπουδαιότερα και πιο αγαπημένα στους επισκέπτες μουσεία του κόσμου, ένα μουσείο πρότυπο πολιτιστικής διαχείρισης, που τιμά τον Πολιτισμό μας και την πατρίδα μας. Ένα μουσείο που στα 13 χρόνια λειτουργίας του, καθημερινά, στα εκατομμύρια επισκεπτών που έρχονται από κάθε άκρη του κόσμου, μεταδίδει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο το μήνυμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέθλια γη. Επένδυσε στον στόχο της άριστης λειτουργίας του Μουσείου την προσωπικότητα, το κύρος, το πάθος, την φιλοσοφία και την αφοσίωση του. Του οφείλουμε πολλά. Η απώλειά του είναι οδυνηρή για όλους εμάς που τον γνωρίσαμε, που δουλέψαμε μαζί του για περισσότερα από είκοσι χρόνια, που ήταν αγαπημένος φίλος. Στον Στέφανο τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για την απώλεια ενός τόσο αγαπημένου προσώπου, όπως ο καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής, τον οποίο είχα την τύχη να γνωρίζω από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ως φοιτητής.

Η διδασκαλία του, το φωτεινό παράδειγμά του, το έργο του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης –όχι μόνο ως δάσκαλος αλλά και ως Πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής- για όλους τους μαθητές και συνεργάτες του είναι μοναδικό.

Ιδιαίτερα το έργο του στο πεδίο, που δεν έμενε μόνο στην ανακάλυψη των αρχαιοτήτων και στη δημοσίευσή τους, αλλά προχωρούσε άμεσα και αποτελεσματικά στη συντήρηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, υπήρξε πρωτοπόρο.

Η μνήμη των ανθρώπων που φεύγουν διατηρείται ακέραιη στις επόμενες γενιές μέσα από το έργο τους. Και το μέγιστο έργο και η προσφορά του Δημήτρη Παντερμαλή είναι η δημιουργία του Μουσείου της Ακρόπολης.

Δεν θα αναφερθώ στις αντιξοότητες και δυσκολίες που αντιμετώπισε, άλλωστε αυτά είναι γνωστά σε όλους. Θα πω όμως για την αγάπη, τη φροντίδα και την αφοσίωση με την οποία περιέβαλε το Μουσείο Ακρόπολης χρόνια πριν τη δημιουργία του και σε όλη τη διάρκεια των 13 ετών λειτουργίας του.

Το Μουσείο Ακρόπολης, ένα από τα καλύτερα Μουσεία του κόσμου, δεν περιέχει μόνο το κάλλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου αλλά και την ψυχή του δημιουργού του και των ανθρώπων που συμπορεύτηκαν και συμπορεύονται μαζί του.

Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και ευγνωμοσύνη πάντα γιατί «ό,τι θυμάμαι υπάρχει και ό,τι ξεχνώ πεθαίνει».

Στον αγαπημένο του γιο Στέφανο, ένα  στεφάνι αγάπης από όλους μας».

 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Με βαθιά οδύνη η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας αποχαιρετά τον Δημήτρη Παντερμαλή. Το έργο του πολυσχιδές, πρωτοπόρο και βαρυσήμαντο. Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος μεταλαμπάδευσε το πάθος του για την επιστήμη της αρχαιολογίας σε  γενιές φοιτητών. Ως διευθυντής της πανεπιστημιακής ανασκαφής του Δίου έφερε στο φως τον εθνικής σημασίας και παγκόσμιας εμβέλειας αρχαιολογικό χώρο. Ως εμπνευσμένος διαχειριστής της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας πρωτοπόρησε στο Αρχαιολογικό Πάρκο και στο  Μουσείο του Δίου και εν τέλει στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Οι δεσμοί του με την ευλογημένη γη της Πιερίας έχουν αποτυπωθεί τόσο στο αρχαιολογικό του έργο, όσο και στην εγκαρδιότητά του με τους κατοίκους, που όλοι τον γνώριζαν. Σε αυτή τη γη και στην σκιά του Ολύμπου ας αναπαύεται.

 Θερμά συλλυπητήρια στον γιο του Στέφανο.

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ

 

 

Δήμος Δίου-Ολύμπου: Αποχαιρετούμε τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή


Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου αποχαιρετά σήμερα τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, τον άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του με τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου.

Ο Δημήτρης Παντερμαλής, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και επικεφαλής των ανασκαφών του Α.Π.Θ. στο Δίον, και μετέπειτα πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, αγάπησε τον τόπο μας, αναδεικνύοντας το Δίον ως έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Πρωτοπόρος χαρακτηρίζεται ο τρόπος με τον οποίο κινούνταν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, προχωρώντας στη συντήρηση και την ανάδειξη τους.

Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου ευχαριστεί τον Δημήτρη Παντερμαλή για την σπουδαία προσφορά του στην πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας. Το έργο του αποτελεί παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Εκφράζουμε στον γιο του Στέφανο και στους οικείους του θερμά συλλυπητήρια.

 

Δήμος Δίου-Ολύμπου:
Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου Βαγγέλη Γερολιόλιου
για την εκδημία του καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή

Συνδεδεμένος άμεσα με την πολιτιστική ιστορία του Δήμου Δίου-Ολύμπου, ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής θα αποτελεί για πάντα ένα πολύτιμο αυτόνομο κεφάλαιο της.

Επικεφαλής των ανασκαφών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τη δεκαετία του 1970, και στις μέρες μας πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, ο Δημήτρης Παντερμαλής αποδείκνυε σε κάθε κίνησή του την αγάπη του για τον τόπο μας και την επιστήμη της αρχαιολογίας.

Νιώθουμε ειλικρινά ευγνώμονες για το έργο του.

Τον πολύ καλό αυτόν φίλο αποχαιρετούμε σήμερα.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στον γιο του Στέφανο και τους συγγενείς του.

Βαγγέλης Γερολιόλιος
Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου

 

 
Του ουρανού τη σκάλα ανεβαίνει σήμερα ο αγαπημένος μου καθηγητής και καθοδηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, για να συναντήσει όχι μόνον τους Αγίους, αλλά και τους Αρχαίους μας προγόνους, που τους ανέστησε, παλεύοντας μέσα στις λάσπες του έλους του Δίου, και τους παρέδωσε σ’ εμάς, για να ταξιδεύουμε στον χρόνο συζητώντας μαζί τους! Καλό κατευόδιο!!!

Η Ελλάδα αποχαιρετά σήμερα έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο, έναν κορυφαίο αρχαιολόγο, έναν ευπατρίδη. Σύνδεσε τα τελευταία χρόνια το όνομα του με το Μουσείο της Ακροπόλεως το οποίο κατάφερε να αναδείξει ως ένα από τα κορυφαία του κόσμου.

Για εμάς, ωστόσο, στην Πιερία και πολύ περισσότερο στο Δίον ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα που για 40 περίπου χρόνια αφιερώθηκε στις ανασκαφές στο αρχαίο Δίον αναδεικνύοντας παγκόσμια το θρησκευτικό κέντρο των αρχαίων Μακεδόνων.

Η Ελλάδα του οφείλει πολλά, η Πιερία περισσότερα.

Πέτρος Κιάφας
Επικεφαλής του Συνδυασμού
ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για τον Δήμο-τη

Συλλυπητήριο Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας
για το θάνατο του Καθηγητή ΑΠΘ και Προέδρου του Μουσείου της Ακρόπολης,
Δημητρίου Παντερμαλή

Με βαθύτατη θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Καθηγητή   ΑΠΘ και Προέδρου του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημητρίου Παντερμαλή, μίας λαμπρής προσωπικότητας, ενός ονόματος συνυφασμένου με την Πιερία και το Δίον, που προσέφερε τα μέγιστα στον πολιτισμό μας μέσα από το πολυσχιδές έργο του, ως αρχαιολόγου πρωτίστως, ως Καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αλλά και ως Προέδρου του Μουσείου της Ακρόπολης.

Η παρακαταθήκη του θα μείνει αιώνια χαραγμένη στην καρδιά των Πιεριέων, αλλά και όλων των ανθρώπων που επηρέασε με τη διδασκαλία του και το έργο του. Θα τον θυμόμαστε με πολλή μεγάλη ευγνωμοσύνη για την προσφορά του.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

 

 


 

 

 

 

Πληροφορήθηκα τον θάνατο του καθηγητή της αρχαιολογίας και προέδρου του μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή.
Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου και η Πιερία χάνουν έναν άξιο φίλο και συνεργάτη.May be an image of 8 people and people standing

Έφυγε ο αγαπημένος μας καθηγητής και μέντορας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗΣ. Η Μακεδονία, η Ελλάδα έχασε μια εμπνευσμένη προσωπικότητα. Ο Δήμος μας έχασε τον Δ/ντη των ανασκαφών του αρχαίου Δίου, που ανέδειξε και το έκανε παγκόσμια γνωστό. Για τους κατοίκους του χωριού που τόσο αγάπησε ήταν ο Δημήτρης, ο δικός τους άνθρωπος.

Για μας, τους συνεργάτες του ήταν ο δάσκαλος που από τα φοιτητικά μας χρόνια ακολουθούσαμε πίστα, η οικογένεια μας. Τι να πρωτοθυμηθώ στις τόσες δεκαετίες που ζήσαμε κοινές εμπειρίες, πραγματοποιήσαμε κοινές πρωτοπόρες δράσεις, το αρχαιολογικό πάρκο, την εκπαιδευτική έκθεση στο υπόγειο του Μουσείου με θέμα την καθημερινή ζωή του Δίου, τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές και ενήλικες, το Αλεξάνδρειο Ίδρυμα σε συνεργασία με τους Μακεδόνες του εξωτερικού.

Τα τελευταία χρόνια της επιστημονικής του καριέρας ανέλαβε το πολύ δύσκολο έργο της ανέγερσης του νέου μουσείου της Ακρόπολης και ξεπερνώντας τις μεγάλες δυσκολίες έδωσε ένα μεγάλο παγκόσμιο έργο στην ανθρωπότητα.

Είναι βαθιά η οδύνη μου με τη σημερινή είδηση της απώλειας του Καθηγητή μας, του πολύτιμου και χαρισματικού δασκάλου μας. Τι να πρωτοθυμηθώ, τα κοινά ταξίδια μας, τις ωραίες συζητήσεις στα βραδινό μας φαγητό!

Η απώλεια του δυσαναπλήρωτη.

Θα εκπληρωθεί η επιθυμία του να ταφεί εδώ στο Δίον που τόσο αγάπησε.

Καλό ταξίδι στο φως, πολυαγαπημένε μας.

Διονυσία Τσίρου
πρώην συνεργάτης του Δ. Παντερμαλή
και πρώην υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων
αρχαιολογικού πάρκου Δίου

 

Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗ

Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε σήμερα το πρωί τον θάνατο του διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητού Δ. Παντερμαλή.

Η Ελλάδα, η Ακαδημαϊκή Κοινότητα, η επιστήμη της Αρχαιολογίας, το Μουσείο της Ακρόπολης, έχασαν σήμερα έναν άνθρωπο που με την αφοσίωση του στην επιστήμη και την έρευνα ανέδειξαν έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας.

Ο δημόσιος βίος της χώρας μας, έχασε έναν ενεργό πολίτη που κόσμησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο ως βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Εμείς οι κάτοικοι της νοτίου Πιερίας και ιδιαίτερα το Δίον που τόσο αγάπησε και  με το άοκνο έργο του ανέδειξε σε όλο τον κόσμο, χάσαμε τον δάσκαλο μας, τον μέντορα του πολιτισμού, τον φίλο και ευεργέτη του τόπου μας.

Ως ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δίου-Ολύμπου εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του, με την υπόσχεση πως δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ!

 

 

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΙΟΥ εκφράζει τα βαθιά του θλίψη για το θάνατο του καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή. Τον σπουδαίο έπιστήμονα, που ανέδειξε το Δίον και τις αρχαιότητές του, που δημιούργησε το μουσείο της Ακρόπολης, που αγάπησε και τίμησε την Πιερία, όσο ελάχιστοι.

Τον ευχαριστούμε επίσης για την υποστήριξη του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά της Ορχήστρας Νέων Δίου, προσκαλώντας την δύο φορές να εμφανιστεί σε μεγάλες εκδηλώσεις του Μουσείου της Ακρόπολης.
Το έργο του και η μνήμη του θα μείνουν σε όλους μας αξέχαστα

Η Πρόεδρος                                                   Ο Γ. Γραμματέας
Μαρία Γκριμούλα                                               Χ. Κουτσιμάνης

 

Δήλωση της Τομεάρχη Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου,
για την απώλεια του Δημήτρη Παντερμαλή

14/9/2022

Ο Δημήτρης Παντερμαλής,  ο σημαντικός επιστήμονας της ελληνικής αρχαιολογίας, που συνδέθηκε με  τις ανασκαφές στο Δίον, ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης και ένας άνθρωπος με τον οποίο ανταλλάξαμε κάποιες φορές ιδέες και απόψεις, πέθανε σήμερα.

Τον αποχαιρετάμε με λύπη.  Συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους.

 


 

Τα θερμά του συλλυπητήρια εκφράζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στην οικογένεια και τους οικείους του για το θάνατο του Δημήτρη Παντερμαλή, διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης και καθηγητή Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ