“Καλό ξεμπέρδεμα…”

με τις ιδιοκτησίες που υπάρχουν στα 13.500 (στρέμματα)

σχόλιο-ιστορικό του θέματος από τον Μακροβιότερο και μια παραίνεση: αν το δηλώσεις, μπορεί να το σώσεις…

 

 

 

 

Μια προθεσμία που πλησιάζει στην ολοκλήρωση της, το μονίμως τεράστιο θέμα των περιουσιών πολλών δημοτών -και μη- και οι διαδικασίες οι σχετικές με το Κτηματολόγιο και τα γνωστά 13.500 στρέμματα, ήταν η αφορμή για μια απρόσμενη δημόσια παρέμβαση του Γιώργου Παπαθανασίου -μέσω Fb-. Ο Μακροβιότερος -δήμαρχος της Πιερίας- δηλώνει “προβληματισμένος” από τα όσα διακινούνται ανεπίσημα, περιγράφει την εξέλιξη της υπόθεσης και πριν το 1993 και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους-”εγκλωβισμένους” να καταθέσουν αιτήσεις, πριν την εκπνοή της προθεσμίας (30.9.2022), προκειμένου να κατοχυρώσουν τις ιδιοκτησίες τους. Δυστυχώς, δεν διευκρινίζει αν το θέμα ήταν και νωρίτερα “καυτή πατάτα” ή έγινε μετά την μεταγραφή που έκανε ο προηγούμενος δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Κ. Δημόπουλος….

σημ.ΕτΟ: οι τρεις μπροστάρηδες που αναφέρει είναι -κατά σειρά- οι Στέργιος Φαρμάκης, ο αείμνηστος Νίκος Κουκουτάτσιος και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, Σωτήρης Χασιώτης.

 

 

 

Γεωργιος Παπαθανασιου

Προβληματισμένος.

Άγνοια, ημιμάθεια και λαϊκισμός μπορούν να δημιουργήσουν αξεπέραστα προβλήματα.

Σήμερα θα ασχοληθώ -για λίγο- με το τεράστιο θέμα που δημιουργήθηκε στο Λιτόχωρο, για 1000 περίπου δημότες μας και μη. Έχει να κάνει με την μεταγραφή των 13.500 στρεμμάτων που κέρδισε ο Δήμος από το ελληνικό Δημόσιο.

Χοντρικά, η έκταση εκτείνεται κοιτώντας προς θάλασσα, δεξιά το ρέμα Αγίας Μαρίνας, αριστερά ο δρόμος προς Δίον, με στροφή δεξιά προς λιμάνι και θάλασσα. Όσοι βρίσκονται σ’ αυτήν την έκταση όταν πήγαν στο Κτηματολόγιο διαπίστωσαν -με θλίψη και οργή- ότι η ιδιοκτησία τους ήταν μεταγεγραμμενη υπέρ του Δήμου.

Περιττό να πω πως η μεγαλύτερη έκταση από τα 13.500 στρέμματα ήταν ήδη μεταγεγραμμένα υπέρ του Δήμου από το 1993.

Δεν είχαν μεταγραφεί οι διανομές και τυχόν ιδιοκτησίες από αγορές από το Δημόσιο.

Μετά το 2007 επί δημαρχίας Τσιφοδήμου ξεκίνησε μια προσπάθεια καταγραφής όλων των κατεχόντων εκτάσεων με την προσκόμιση όλων των δικαιολογητικών. Από το 2011 και μετά συνεχίζω την προσπάθεια αυτή, αναθέτοντας σε ειδικευμένο γραφείο την πλήρη καταγραφή και χαρτογράφηση.

Οι δήθεν προστάτες της δημοτικής περιουσίας μας περιλούζουν καθημερινά με διάφορα σχόλια ότι “ξεπουλάμε την περιουσία του Δήμου ” και τα αντίστοιχα. Η δημοτική επιτροπή αγώνα, μπροστάρης ο ένας είναι και τώρα αντιδήμαρχος, ο άλλος πέθανε ο τρίτος είναι πρόεδρος οργανισμού.

Το 2019 λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, ο τότε δήμαρχος Δημόπουλος κάνει την μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο.

Τώρα η “καυτή πατάτα” ήρθε στα χέρια της τωρινής διοίκησης.

Η προθεσμία ενστάσεων τελειώνει στις 30 Σεπτεμβρίου (2022). Πρέπει όλοι οι εγκλωβισμένοι να κάνουν τις ενστάσεις τους μέσα στην προθεσμία αν θέλουν να έχουν ελπίδα ότι δεν θα χάσουν την ιδιοκτησία τους.

Καλό ξεμπέρδεμα.