Κοστολογήσατε τα επιδόματα,

αλλά δεν υπολογίσατε το κόστος επιβίωσης

άρθρο του Σάκη Γκούνα, crash test των εξαγγελιών Μητσοτάκη στην 86η ΔΕΘ

 

 

 

 

ΠΟΣΟ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ 86η Δ.Ε.Θ;

 

γράφει ο Σάκης Γκούνας
μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.,
δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης,
Σύμβουλος Ανάπτυξης Επιχειρήσεων,
Λέκτορας Μάρκετινγκ στο
Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

 

Όλοι ακούσαμε ή διαβάσαμε τα …περίφημα και πολυδιαφημισμένα «21 μέτρα στήριξης» ύψους (τάχα) 5,5 δισ. ευρώ από τον Πρωθυπουργό της χώρας, το περασμένο Σάββατο, στη Δ.Ε.Θ.

Ο Πρωθυπουργός κατέβασε ένα κοστολογημένο (!;) πρόγραμμα 5,5 δισεκατομμυρίων από πλευράς της πολιτείας, προφανώς όμως ξέχασε να κοστολογήσει το τι στοιχίζει η επιβίωση των πολιτών αυτής της χώρας, δηλαδή των νοικοκυριών.

Στ’ αλήθεια, αντέχουν τα φτωχοποιημένα νοικοκυριά ύστερα μάλιστα από μία λαίλαπα ανατιμήσεων σε βάρος του πολίτη, όπως είναι η κατακόρυφη άνοδος των τιμών ενέργειας που επηρεάζει και όλα όσα συνδέονται με αυτή, όπως για παράδειγμα είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, η ψύξη και η θέρμανση, η ραγδαία ανατίμηση των καταναλωτικών αγαθών κλπ., χωρίς βέβαια οι ανατιμήσεις αυτές να ακολουθούν και τις ετήσιες αμοιβές των εργαζομένων, υπαλλήλων, εργατών, μισθωτών, γεωργών, αυτοαπασχολουμένων μικρομεσαίων κλπ.

Θα παραθέσουμε παρακάτω, μία ανάλυση κόστους ζωής ενός νοικοκυριού, συγκεκριμένα ενός ζευγαριού χωρίς παιδιά και ας υποθέσουμε βέβαια ότι και οι δύο έχουν την τύχη να εργάζονται, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει σε σημαντικό ποσοστό ζευγαριών.

Μηνιαίες μικτές αμοιβές 910€, ενός ζεύγους που εργάζονται και οι δύο, μηνιαίες απολαβές καθαρές 755,00€ Χ 2 (Εργαζόμενοι)= 1510,00€ Χ 14 Μισθούς (Ιδιωτικός Τομέας) = 21.140,00€ Καθαρό ετήσιο εισόδημα.

Ας δούμε τις ετήσιες δαπάνες επιβίωσης:

  1. Ετήσιο Ενοίκιο 4800,00€
  2. Ηλεκτρική Ενέργεια 1800,00€
  3. Θέρμανση 2400,00€
  4. Νερό   250,00€
  5. Οικιακή Καθαριότητα 1500,00€
  6. Τηλέφωνο, ΤV κλπ 1200,00€
  7. Μετακινήσεις για την εργασία κλπ 2400,00€
  8. Συντήρηση Μεταφορικού Μέσου   500,00€
  9. Εξόφληση Αγοράς Μετ. Μέσου 4000,00€
  10. Ένδυση Υπόδηση                                 1200,00€
  11. Κοινωνική ζωή 1200,00€
  12. Ιατρική Περίθαλψη   600,00€
  13. Φορολογία Εισοδήματος   500,00€ (Για μισθωτούς μόνο)
  14. Λοιπά Απρόβλεπτα   300,00€

ΣΥΝΟΛΟ                                           22650,00€

 

Υπολείπονται 1510,00€, για όλο τον χρόνο!!!

Δεν υπολογίσαμε τη Διατροφή η οποία δεν είναι λιγότερη από 400,00€ ή ετήσια 4800,00€

Δηλαδή, συνολικό ΕΛΛΕΙΜΑ 6310,00€

Αυτό δεν το ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Χώρας. Μας ανέφερε όμως ότι «η πατρίδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή, από τότε που ο λαός μας τον εμπιστεύτηκε»…

Κύριε Μητσοτάκη, ποιόν κοροϊδεύετε; Τα πιστεύετε ο ίδιος όλα όσα λέτε γι’ αυτόν τον λαό και γι’ αυτή την πατρίδα; Ή όλα αυτά που λέτε, τα έχουν γράψει οι λογογράφοι σας, απλώς για να τα λέτε; Αν τα πιστεύετε, είστε επικίνδυνος για την χώρα.

Θα σας θυμίσω όμως ότι μπορεί για εσάς «οι αριθμοί να ευημερούν, αρκετοί όμως πολίτες, στην πραγματικότητα, λιμοκτονούν».

Αυτά που είπατε στη Δ.Ε.Θ., όπως το ομολογήσατε, είναι, προσωρινά !;

Δεν μας μιλήσατε καθόλου, όμως, για το κοινωνικό κράτος, δηλαδή για Υγεία, Παιδεία, Ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες κλπ. και τι θα γίνει με την αβεβαιότητα των καθημερινών ανατιμήσεων στα κοινωνικά αγαθά που έχει ανάγκη ένας σύγχρονος πολίτης.

Αλήθεια, τι διακηρύξατε για την υπογεννητικότητα; Τι κίνητρα δίνετε σε νέα ζευγάρια για την δημιουργία οικογένειας;

Δεν μας είπατε, για παράδειγμα, πώς ένα νέο ζευγάρι να τολμήσει να αποκτήσει παιδιά, για να νοιώσει την μητρότητα και την πατρότητα, αυτό το μεγάλο αγαθό του ανθρώπου; Πώς να αγοράσει μία κατοικία; Πώς να πάει πραγματικές και όχι επιδοματικές διακοπές; Αν αρρωστήσει, τι περίθαλψη θα έχει; Αν χρειάζεται να σπουδάσει τα παιδιά του, πως θα αντιμετωπίσει τα έξοδα; Γενικά, δεν μας είπατε πώς αυτός ο πολίτης θα έχει σταθερή εργασία με σταθερό εισόδημα σε ένα ισορροπημένο περιβάλλον και τελικά πώς να προγραμματίσει το μέλλον του.

Τι ουσιαστικά, μας είπατε από το βήμα της Δ.Ε.Θ.; Σας τα παίρνω όλα, έμμεσα ή άμεσα, δηλαδή σας ξεζουμάω, και σας δίνω ελεημοσύνες με τη μορφή επιδομάτων, μήπως και επιβιώσετε.

Διακηρύξατε, αυξήσεις μισθών της τάξης του 6%, ενώ ο πληθωρισμός ξεπερνάει το 11%, από που θα συμπληρώσει ο Έλληνας πολίτης του έλλειμα του 5% (;), όταν μάλιστα οι ανατιμήσεις τραβούν την ανηφόρα και δεν έχουν τελειωμό.

Επίσης, εμμέσως πλην σαφώς, επιχειρήσατε να κατακρίνετε τη«δεύτερη φορά Αριστερά».

Τι σημαίνει κύριε Μητσοτάκη,«δεύτερη φορά Αριστερά»; Ξέρετε; Ή απλώς θέλετε να κάνετε κριτική, για τα μάτια και τα αυτιά του κόσμου;

Σημαίνει, σύγκλιση κοινωνικών ανισοτήτων με σταθερό (εγγυημένο) μηνιαίο ή ετήσιο εισόδημα για κάθε πολίτη, ώστε να μπορεί να ζήσει ανθρώπινα στις κοινωνίες όπως αυτές διαμορφώνονται στον 21ο αιώνα.

Διατυμπανίσατε ότι αντιμετωπίσατε ως Κυβέρνηση μία σειρά δύσκολων καταστάσεων, όχι όμως σε εχθρικό παγκόσμιο περιβάλλον.

Αλήθεια, η πρώτη Κυβέρνηση Τσίπρα, τι αντιμετώπισε; Ένα ογκώδες δημόσιο χρέος αλλά και ελλείμματα, που προκάλεσαν οι δικές σας Κυβερνήσεις…Και έχετε το θράσος να εγκαλείτε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν γνωρίζετε ότι, την περίοδο 2017-2019, η Κυβέρνηση Τσίπρα άφησε σταθερή οικονομία και μαζί με αυτή σας άφησε και 37,1 δισ.  προκειμένου εσείς να τα χρησιμοποιήσετε για τον Ελληνικό λαό, γιατί του λαού ήταν τα χρήματα αυτά.

Κύριε Μητσοτάκη, ευτυχώς, στην 87η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης (2023) δεν πρόκειται να είσαστε Πρωθυπουργός. Η 86η Δ.Ε.Θ. είναι η τελευταία για εσάς με την ιδιότητα που σήμερα έχετε… Άλλος θα είναι Πρωθυπουργός…

Όταν όμως θα έρθει η ώρα να παραδώσετε την Κυβέρνηση, αναρωτιέται ο μέσος πολίτης, τι μαξιλάρι στο Δημόσιο Ταμείο θα αφήσετε εσείς; Πόσο θα έχει φτάσει τότε το δημόσιο χρέος; Ποια Οικονομία θα παραλάβουν οι επόμενοι; Αλλά και ποια Δημοκρατία και ποια πατρίδα θα παραδώσετε;

Γιατί, όταν μια κυβέρνηση φτάνει στο σημείο να παρακολουθεί τους αντιπάλους της, τότε αποδεικνύεται ότι όχι μόνο η Δημοκρατία, αλλά και όλα όσα αγκαλιάζει η Δημοκρατία (Οικονομία, Κοινωνία, Δικαιοσύνη, Πολιτισμός κλπ.) είναι πλέον υπό τον έλεγχο ενός αυταρχικού καθεστώτος που τείνει να οδηγηθεί στην πλέον απόλυτη αρχή, στον πλέον απόλυτο έλεγχο των πάντων (απολυταρχία).

Αλλά, κύριε Μητσοτάκη, ευτυχώς, ο Έλληνας πολίτης έχει αποδείξει ότι διαθέτει και κρίση και γνώμη και απόφαση, την οποία και θα σας τη γνωστοποιήσει την ημέρα των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν αυτές.